De la cercurile olimpice la cercurile atenției. Sportul ca artă.

Pentru a performa la un nivel optim în sport sau arte este absolut necesar să avem o atenție optimă, fiind un fenomen cheie pentru eficiența funcțională. Informațiile senzoriale, emoționale și mentale importante sunt filtrate, procesate și analizate prin diferite procese atenționale care sunt reglate automat sau conștient. Prin modul în care ne direcționăm focalizarea atenției se definesc traiectoriile comportamentale. 

Sportul este o artă și o știință în același timp.

Interdisciplinaritatea și multidisciplinaritatea în sport sunt elemente esențiale pentru marea performanță. Konstantin Stanislavski descrie în Munca actorului cu sine însuși trei cercuri ale atenției.

Cercul mic al atenției este spațiul ce se descrie în jurul persoanei (actorului sau sportivului)

Acesta se referă la spațiul său intim, spațiul de solitudine în public. În cercul cel mai mic este spațiul în care atenția se centrează asupra propriei persoane, asupra propriilor senzații și asupra obiectului cu care operează/armei ca o prelungire a propriului corp. Antrenarea menținerii atenției în cercul mic este specifică sportivilor practicanți de sporturi de precizie (golf, tir sportiv, tir cu arcul, etc.).

Cercul mediu al atenției se referă la spațiul în care activează sportivul sau actorul

E vorba de spațiul scenic sau spațiul de antrenament/concurs cu tot ce conține el. În acest al doilea cerc, sportivul își focusează atenția asupra propriei persoane, asupra propriilor senzații și asupra partenerilor de antrenament sau adversarilor din competiție (în cazul gimnasticii artistice asupra aparatului).

Aici, atenția înseamnă integrarea informațiilor proprioceptive și interoceptive și a celor din mediu pentru adaptarea răspunsului la solicitările performanței. Focusul rămâne pe propria persoană cu acceptarea informațiilor furnizate sau declanșate de către partenerul de antrenament, de către adversar sau de către aparat, acestea fiind elemente componente pentru generarea soluției/deciziei/adaptarea răspunsului tehnico-tactic. Antrenamentul atenției în cercul mediu este optim pentru sporturile cu adversar (tenis, lupte, scrimă, judo, sambo, etc.), jocurile sportive și gimnastica artistică/ritmică.

Cercul mare al atenției (sala de competiție, stadionul, sala de spectacol sau cât cuprinde sportivul cu privirea)

În cel de-al treilea cerc, sportivul își permite focalizarea atenției de-a lungul întregului spațiu de antrenament sau competițional. În acest spațiu intervin intențiile de expresie, intenția de a produce în ceilalți emoție iar feedbackul este mutual, constant și permanent. Conștientizarea celor trei cercuri ale atenției și lucrul în aceste cercuri îl ajută pe sportive să performeze cu public, să funcționeze în adevărul său performanțial și să transmită chiar și cele mai mici intenții până la spectatorul din ultimul rând al sălii sau stadionului. 

Cele trei cercuri ale atenției devin, astfel, un exercițiu eficient cu ajutorul căruia se formează și se dezvoltă atenția distributivă.

Tot astfel, în cadrul antrenamentelor specifice, sportivii vor realiza că pot rezolva o temă/ o sarcină de antrenament dacă își concentrează atenția în cercul mic, apoi în cercul mijlociu, mutându-și punctul de concentrare de pe un spațiu pe altul, de pe o temă pe alta. 

Un exercițiu simplu pentru a-ți putea reprezenta maniera în care sportivul își focalizează atenția în cele trei cercuri este următorul: așază-te într-un loc liniștit și fii conștient de corpul tău. Dacă simți tensiune, fii conștient de această tensiune. Respiră și imaginează-ți cum respirația topește tensiunea. Ia-ți timp pentru a putea să-ți focalizezi atenția asupra respirației  și asupra corpului tău.

Odată ce te simți relaxat, focalizează-ți atenția asupra cercului mic al atenției. Imaginează-ți un cerc mic în jurul tău și menține-ți atenția în acest cerc. Îți poți centra atenția asupra mâinilor, picioarelor sau asupra întregului corp, atât timp cât atenția este către interior și conține toate informațiile senzoriale furnizate de propriul corp. Dacă atenția pare că depășește cercul definit, revino către tine, cu blândețe, curiozitate și interes. Dacă nu reușești să fii în contact cu tine însuți, pentru început încearcă cu un obiect asupra căruia să-ți centrezi atenția.

După aproximativ 5 minute, încet, comută-ți atenția către cel de-al doilea cerc. Acesta este un cerc mai mare, astfel încât încearcă să-I definești raza la aproximativ 2 m de tine. Observă cum se modifică limbajul trupului tău în raport cu diferiți stimuli, față de diferite obiecte. Observă cum te simți pe măsură ce atenția ta se extinde.

După alte 5 minute e timpul să abordezi cel de-al treilea cerc al atenției. Acum poți să devii interesat de tot ceea ce este în camera, apartament sau casă. Dacă sunt zgomote care vin din alte camera, fii conștient de ele și simte cum energia se disipează. Plimbă-te și observă totul.

Pentru a putea fi și mai aproape de realitatea sportivilor, încearcă să faci acest exercițiu într-un spațiu aglomerat sau unde sunt mulți stimuli necunoscuți.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...

Rolul antrenamentului în sport pentru a atinge succesul

Antrenamentul reprezintă fundația pe care se construiește succesul în sport. Indiferent de talentul natural, abilitățile înnăscute sau experiență, atingerea performanțelor de top și obținerea...

Cum să rămâi calm și stăpân pe tine ca sportiv, în situații stresante

Sportul nu este doar despre capacitățile fizice. În fața unui concurs important sau în situații stresante în mediul competițional sau de antrenament, abilitatea de a rămâne calm și stăpân poate face diferența dintre succes și eșec.

Care sunt elementele principale care diminuează încrederea în sine în cazul sportivilor?

Multe dintre preocupările antrenorilor și părinților în ceea ce privește sportivii țin de încrederea în sine. Într-adevăr încrederea în sine, încrederea în propriile capacități...