Frumuseţea lumii sportului şi magia acesteia vine din ochii vii, “ochii prietenoşi şi luminoşi” ai oamenilor care ajung la înaltă performanţă sau care tind spre aceasta. “Ochi prietenoşi şi luminoşi” înseamnă a privi lumea că un observator curios, calm şi disponibil către tine, ceilalţi şi către provocare.
Înseamnă a privi un exerciţiu aproape banal cu multă curiozitate şi a încerca să găseşti noi unghiuri de abordare şi noi beneficii pentru dezvoltarea performanțială şi personală. Înseamnă a sta în prezent, a rămâne în “aici şi acum” şi a nu ne raporta la trecut (experienţe anterioare) şi viitor (anticipare şi aşteptări). Înseamnă a fi încrezător şi flexibil, fără a controla; a accepta, fără a fi frustrat.
Ceea ce ne opreşte din a privi cu ochi prietenoşi este rolul dominant al judecăţii şi etichetării din societatea actuală. Judecata ne limitează orizontul, ne duce într-o zonă de blocaj, respingere şi nesiguranţă.
Beneficiile “ochilor prietenoşi şi luminoşi” în antrenament sau competiţie:
- Creşterea încrederii în propriile abilităţi şi în sine.
- Creşterea disponibilităţii către asumarea de iniţiative şi riscuri, generând o îmbunătăţire a capacităţii de adaptare la solicitările sportului.
- O perspectivă mai obiectivă şi o capacitate mai mare de a persevera.
- Conştientizarea faptului că evenimentele complexe sau dificile care au loc sunt doar situaţii cu soluţii. În acest sens, adversarul nu va avea capacitatea de a influenţa procesul, de a distrage sau de a afecta performanţă atât la nivel cognitiv, cât şi la nivel emoţional pentru că nimic nu va fi perceput ca fiind personal.
Deschiderea către lume şi experienţe oferă o circulaţie mai bună a informaţiei, iar, pe termen lung, va duce către progres. Ceilalţi nu vor mai simţi nevoia de a se ascunde după scuturi şi măşti, iar comunicarea se va realiza fără frica de a fi judecat.
A privi lumea cu “ochi prietenoşi şi luminoşi” este o provocare. Provocările şi presiunea sunt privilegii ale înaltei performanţe.