Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai rapid prin și în acțiune decât ascultând.
Joaca înseamnă plăcere și libertate
Joaca este despre a face greșeli doar pentru a crea o altă poveste și pentru a descrie procesul după bunul plac și a scrie deznodământul în acord cu obiectivul sau visul. Joaca înseamnă a face din obstacole o provocare și se asociază întotdeauna cu starea de flux, cu o capacitate bună de a face față oricărei situații necunoscute, funcționând eficient între real și ideal, cu explorare (cunoașterea și depășirea limitelor), curiozitate, dar și încredere în AUTONOMIE, COMPETENȚĂ și CONEXIUNE (într-un cuvânt motivație).
Exerciții cu accente de joc și joacă cu baloane
– pentru antrenamentul respirației: tehnica de respirație cu balonul sau expir diafragmatic cu balonul
– pentru coordonare: păstrarea echilibrului încercând să păstreze balonul cât mai mult în aer, fie cu ajutorul respirației, fie prin lovire în aer menținându-l în permanență în mișcare; sau jocul cu cifre unde sportivii numără loviturile consecutive realizate înainte ca balonul să atingă pământul.
– pentru descărcare emoțională: balonul emoțional în care se suflă în balon toate tensiunile, până, eventual la spargerea acestuia sau fiecare sportiv spune o emoție atunci când lovește balonul. Ceilalți trebuie să răspundă cu o strategie sau o tehnică pentru a gestiona acea emoție.
Un alt joc este traseul emoțional prin care este definit un parcurs cu diverse emoții. Sportivii trebuie să lovească balonul prin aceste puncte, exprimând sau simulând emoțiile asociate.
Balonul poate fi de asemenea un mijloc pentru calmare sau pentru exprimarea depresurizării. De exemplu, sportivii își exprimă gândurile anxioase sau stresante în timp ce împing balonul. Obiectivul este de a menține calmul în timp ce își îndeplinesc sarcina.
– pentru concentrare: Pe balon sunt desenate sau lipite target-uri cu diferite punctaje. Sportivii încearcă să lovească balonul pentru a atinge target-urile cu cel mai mare punctaj.
– pentru colaborare: Sportivii trebuie să conducă balonul prin intermediul echipei fără să-l lase să atingă pământ. Acest joc promovează comunicarea, încrederea și colaborarea.
– pentru stabilirea de obiective: Stabiliți un obiectiv sau o linie de finish, iar sportivii trebuie să împingă balonul pentru a-l atinge cât mai rapid. Acest joc dezvoltă perseverența și viteza de reacție.
Un alt joc pentru această dimensiune poate fi volei cu obiectivul: Un obiectiv este plasat la o înălțime specifică, iar sportivii trebuie să lovească balonul astfel încât să treacă peste obiectiv.
– pentru perseverență: Balonul poate reprezenta bagajul de resurse, astfel jocul poate începe prin umflarea balonului asociind fiecare expir cu o resursă, iar apoi balonul este împins, doar cu ajutorul respirației, către targetul final prin bornele intermediare (aprox 50m).
– pentru viteză de reacție/spontaneitate: Sportivii trebuie să reacționeze rapid la comenzi verbale, lovind balonul cu diverse părți ale corpului sau urmărind anumite mișcări predefinite sau jocul cu întrebări motivaționale unde pe balon sunt scrise întrebări motivaționale, iar sportivii, atunci când lovesc balonul, trebuie să răspundă la întrebarea respectivă.
Spor la joacă!