Vizualizare

Vizualizarea este o abilitate mentală de bază, necesară performanței sportive. Vizualizarea nu este un exercițiu de imaginație, ci este o abilitate prin care ne accesăm memoria de lungă durată, suntem în contact cu toate informațiile senzoriale pe care le avem/cu senzațiile asociate mișcării. Vizualizarea are rol și în repetiția mentală a unui act motric.

Vizualizarea înseamnă să-ți folosești toate simțurile (de exemplu, vezi, simți, auzi, guști, mirosi) pentru a-ți repeta mișcarea în minte.

De ce folosesc sportivii vizualizarea?

Pentru a te ajuta să profiți la maximum de antrenament. Sportivii de performanță folosesc în mod extensiv imaginile pentru a-și dezvolta punctele forte și pentru a-și diminua vulnerabilitățile, dar și pentru a concura mai eficient. Vizualizarea nu numai că îi ajută pe sportivi să-și regleze anxietatea pe care o experimentează în timpul competițiilor, prin creșterea încrederii în propriul corp, dar îi ajută și să rămână încrezători, concentrați și conștienți pe proces.

De asemenea, sportivii pot folosi vizualizarea pentru a-i ajuta să-și stabilească obiectivele zilnice, precum și pentru a rămâne motivați în timpul sesiunilor de antrenament dificile.

Vizualizarea reprezintă o abilitate mentală esențială și extrem de utilă în perioadele de recuperare post accidentare, menținându-I în contact cu reprezentarea mentală a mișcării corecte și menținându-și senzațiile asociate mișcării active. 

Imaginile mentale cele mai utile sunt:

 • Vii și detaliate
 • Încorporează toate simțurile (vezi, simțiți, auziți, mirosiți și gustați)
 • Apare în „timp real”
 • Are focalizare pozitivă
 • Vizualizarea se face după o mișcare corectă.

Pentru a putea funcționa, vizualizarea implică antrenament,

Vizualizarea este o abilitate și, la fel ca orice abilitate pe care o practici va trebui să o exersezi pentru a o perfecționa: de la ușor la greu, de la simplu la complex, de la cunoscut la necunoscut.

Calitate, nu cantitate. Deoarece vizualizarea este o abilitate mentală, va trebui să vă concentrați pe crearea și controlul imaginilor, ceea ce poate fi obositor atunci când începeți. 

Antrenamentul abilității de vizualizare aduce beneficii prin:

 • creșterea încrederii în propriile abilități;
 • creșterea creativității:
 • creșterea libertății de execuție;
 • creșterea preciziei/acurateței

Un exercițiu de numai 2 minute, cu valoare introductivă în antrenamentul vizualizării, este următorul:

 • Numiți pe rând literele mari de tipar care sunt rotunjite. 
 • Apoi, răspundeți la următoarele întrebări:
  • Cum ați fost capabili să le spuneți? 
  • Ce fenomen s-a întâmplat? 
  • Ce tipuri de senzații ați avut la nivel corporal?
Articolul precedent
Articolul următor

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...

Rolul antrenamentului în sport pentru a atinge succesul

Antrenamentul reprezintă fundația pe care se construiește succesul în sport. Indiferent de talentul natural, abilitățile înnăscute sau experiență, atingerea performanțelor de top și obținerea...

Cum să rămâi calm și stăpân pe tine ca sportiv, în situații stresante

Sportul nu este doar despre capacitățile fizice. În fața unui concurs important sau în situații stresante în mediul competițional sau de antrenament, abilitatea de a rămâne calm și stăpân poate face diferența dintre succes și eșec.

Care sunt elementele principale care diminuează încrederea în sine în cazul sportivilor?

Multe dintre preocupările antrenorilor și părinților în ceea ce privește sportivii țin de încrederea în sine. Într-adevăr încrederea în sine, încrederea în propriile capacități...