Vizualizare

Vizualizarea este o abilitate mentală de bază, necesară performanței sportive. Vizualizarea nu este un exercițiu de imaginație, ci este o abilitate prin care ne accesăm memoria de lungă durată, suntem în contact cu toate informațiile senzoriale pe care le avem/cu senzațiile asociate mișcării. Vizualizarea are rol și în repetiția mentală a unui act motric.

Vizualizarea înseamnă să-ți folosești toate simțurile (de exemplu, vezi, simți, auzi, guști, mirosi) pentru a-ți repeta mișcarea în minte.

De ce folosesc sportivii vizualizarea?

Pentru a te ajuta să profiți la maximum de antrenament. Sportivii de performanță folosesc în mod extensiv imaginile pentru a-și dezvolta punctele forte și pentru a-și diminua vulnerabilitățile, dar și pentru a concura mai eficient. Vizualizarea nu numai că îi ajută pe sportivi să-și regleze anxietatea pe care o experimentează în timpul competițiilor, prin creșterea încrederii în propriul corp, dar îi ajută și să rămână încrezători, concentrați și conștienți pe proces.

De asemenea, sportivii pot folosi vizualizarea pentru a-i ajuta să-și stabilească obiectivele zilnice, precum și pentru a rămâne motivați în timpul sesiunilor de antrenament dificile.

Vizualizarea reprezintă o abilitate mentală esențială și extrem de utilă în perioadele de recuperare post accidentare, menținându-I în contact cu reprezentarea mentală a mișcării corecte și menținându-și senzațiile asociate mișcării active. 

Imaginile mentale cele mai utile sunt:

  • Vii și detaliate
  • Încorporează toate simțurile (vezi, simțiți, auziți, mirosiți și gustați)
  • Apare în „timp real”
  • Are focalizare pozitivă
  • Vizualizarea se face după o mișcare corectă.

Pentru a putea funcționa, vizualizarea implică antrenament,

Vizualizarea este o abilitate și, la fel ca orice abilitate pe care o practici va trebui să o exersezi pentru a o perfecționa: de la ușor la greu, de la simplu la complex, de la cunoscut la necunoscut.

Calitate, nu cantitate. Deoarece vizualizarea este o abilitate mentală, va trebui să vă concentrați pe crearea și controlul imaginilor, ceea ce poate fi obositor atunci când începeți. 

Antrenamentul abilității de vizualizare aduce beneficii prin:

  • creșterea încrederii în propriile abilități;
  • creșterea creativității:
  • creșterea libertății de execuție;
  • creșterea preciziei/acurateței

Un exercițiu de numai 2 minute, cu valoare introductivă în antrenamentul vizualizării, este următorul:

  • Numiți pe rând literele mari de tipar care sunt rotunjite. 
  • Apoi, răspundeți la următoarele întrebări:
    • Cum ați fost capabili să le spuneți? 
    • Ce fenomen s-a întâmplat? 
    • Ce tipuri de senzații ați avut la nivel corporal?
Articolul precedent
Articolul următor

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Stresul parental în sport: De la presiune la suport real pentru copii

Sportul de performanță este o călătorie plină de provocări atât pentru tinerii sportivi, cât și pentru părinții lor. Implicarea părinților poate face diferența între...

Gândire pozitivă: Un atu esențial pentru succesul sportivilor de performanță

Sportul de performanță nu înseamnă doar pregătire fizică intensă și antrenamente riguroase, ci și o componentă mentală puternică. Gândirea pozitivă este un atu esențial...

Cum să gestionăm stresul pentru performanță maximă

Stresul este o parte naturală a vieții, iar reacțiile noastre la acesta pot influența semnificativ performanțele sportive și calitatea vieții. Departe de a fi...

Sustenabilitatea și prevenirea schimbărilor climatice prin sport. Cum proiectele COSR împing granițele pentru un viitor verde.

Sustenabilitatea nu mai este un simplu cuvânt la modă – este un imperativ global, iar sportul, cu puterea sa de a inspira și uni...

Safeguarding la Jocurile Olimpice Paris 2024: Team Romania și crearea unui mediu sigur și valoros

Jocurile Olimpice Paris 2024 au fost un spectacol grandios, marcat nu doar de performanțe sportive incredibile, ci și de o atenție deosebită acordată creării...