S-ar putea să ai un deficit de serotonină.
Serotonina, denumită și „molecula fericirii”, ne ajută să avem o dispoziție pozitivă, cu alte cuvinte, să ne simțim bine. Acest articol te va ajuta să descoperi dacă ai niveluri mai scăzute de serotonină, dar și să găsești strategii pentru a crește nivelul ei, într-un mod natural.
Serotonina este un neurotransmițător inhibitor
Rolul ei este să ne ajute ȋn controlul impulsurilor nervoase și ameliorarea durerii. De asemenea, este un precursor al hormonului de somn melatonina și joacă un rol foarte important în obținerea unui somn bun. Deși poate părea că activitatea creierului este mult legată de serotonină, totuși, 90% din serotonina totală a organismului este produsă în intestine. Această serotonină nu poate ȋnsă patrunde prin bariera sangvina a creierului, de aceea acest organ ȋși produce propria serotonină.
Mulți experți consideră serotonina mai mult un hormon decât un neurotransmițător
Și asta deoarece efectele sale afectează întregul organism. S-a demonstrat că nivelurile scăzute de serotonină cresc riscul de boli de inimă, de Alzheimer și demență. În plus, serotonina scăzută poate crește severitatea altor probleme de sănătate, cum ar fi migrenele, astmul și fibromialgia. Când producția sa în intestin scade, poate contribui major la dezvoltarea sindromului de colon iritabil.
Dacă ai oricare din simptomele de mai jos, este posibil să ai o perioadă cu o producție mai scăzută de serotonină:
- Stare frecventă de frică, neliniște, anxietate
- Greutate ȋn a adormi
- Poftă de alimente dulci sau sărate, ȋn special ȋn a doua parte a zilei
- Modificări frecvente de dispoziție
- Lipsă de ȋncredere – mai mare decȃt ar fi cazul
- Poftă exagerată de vin sau alcool, ȋn a doua parte a zilei
- Adicție rapidă pentru dulce, alcool, jocuri video, TV, etc
- Fibromialgie sau dureri musculare inexplicabile
- Simptome ale colonului iritabil
O parte din simptomele enumerate sunt generate atȃt de un deficit de serotonină, dar și de dopamină și/sau endorfine. Astfel, când nu produc endorfine, persoanele pot avea dureri cronice și lipsă de plăcere în orice fac. De asemenea, vor avea probleme în a-și controla emoțiile și vor lăcrima foarte ușor.
Atunci când o persoană are deficit atât de dopamină, cât și de serotonină, va experimenta adesea o combinație de depresie, senzația că este fără vlagă, comportamente compulsive și pofte alimentare.
Lipsa de serotonină afectează diferit cele două sexe
Femeile au mai mult de două ori mai multe șanse de a experimenta anxietate, depresie sau alte tulburări de dispoziție comparativ cu bărbații. Femeile pot avea mai multe pofte de dulce (carbohidrați), mâncare excesivă, ceea ce duce la creștere în greutate.
Bărbații cu un nivel scăzut de serotonină sunt mai susceptibili ȋn a avea ADHD, diferite dependențe, cum ar fi alcoolismul, sexul și pornografia, fumatul sau dependența de alimente și probleme cu controlul impulsurilor care se pot exprima prin furie incontrolabilă sau alte comportamente inacceptabile din punct de vedere social.
Serotonina este și precursorul melatoninei, hormonul somnului
Persoanele care se luptă cu insomnia, dar văd îmbunătățiri atunci când iau melatonină, cel mai probabil au deficit de serotonină.
Care sunt factorii ce scad nivelul serotoninei în intestin și în creier?
- Stres cronic – mental și emoțional
- Somn ineficient, cantitativ și/sau calitativ
- Nivel instabil al glicemiei
- Deficit de vitamine B, de obicei B1, B2, B6, acid folic
- Deficit de magneziu
- Deficit de vitamina D
- Deficit de acizi grasi Omega 3
- Stil de viață sedentar
- Proces inflamator cerebral cronic
- SNP’s – o tulburare genetică neurologică- single nucleotide polymorphism, cu deficit de hidroxitriptofan
Ce putem face?
- Expunere sănătoasă la soare: lumina soarelui stimulează producția de serotonină.
- S-a demonstrat că microbii din sol cresc nivelul de serotonine. Acesta este motivul pentru care grădinăritul este unul dintre cele mai bune hobby-uri pentru starea ta de spirit. Mersul la plajă și intrarea în nisip funcționează și aceasta de minune!
- Exercițiu fizic regulat – mersul pe jos, alergarea și antrenamentul de rezistență ajută la creșterea nivelului de serotonine. În fiecare studiu clinic comparativ efectuat, sportul ,,bate’’ medicamentele antidepresive
- Concentrarea asupra gândurilor pozitive crește nivelul de serotonină din creier. Poți decide să fii optimist, în ciuda circumstanțelor tale.
- Pentru mulți, respirația concentrată, pentru alții capacitatea de a-și controla gândurile prin meditație și rugăciune, toate vă pot ajuta să aveți viața mult mai plăcută.
Există o mulțime de informații pe internet despre alimentele care stimulează serotonina, cu toate acestea, este de dorit să evităm alimentele bogate în carbohidrați. Orientați-vă către somon, ciocolată neagră, turmeric, ceai verde, ardei sau varză murată sau verificați-vă starea generală de sănătate, printr-o diagnoză celulară – www.global-diagnostics.ro
Bibliografie:
Camilleri M. Serotonin_in the Gastrointestinal Tract. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity. 2009;16(1):53-59.
Ménard G, Turmel V, Bissonnette EY. Serotonin_modulates the cytokine network in the lung: involvement of prostaglandin E2. Clinical and Experimental Immunology. 2007;150(2):340-348.
Juhl JH. Fibromyalgia and the serotonin_pathway. Altern Med Rev. 1998 Oct;3(5):367-75. PMID: 9802912
Garvin B, Wiley JW. The role of serotonin_in irritable bowel syndrome: implications for management. Curr Gastroenterol Aug;10(4):363-8. PMID: 18627647.
Nishizawa S, Benkelfat C, Young SN, et al. Differences between males and females in rates of serotonin_synthesis in human brain. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 1997;94(10):5308-5313.
Portas CM, Bjorvatn B, Ursin R. Serotonin_and the sleep/wake cycle: special emphasis on microdialysis studies. Prog Neurobiol. PMID: 10622375
Lambert GW, Reid C, Kaye DM, Jennings GL, Esler MD. Effect of sunlight and season on serotonin_turnover in the brain. Lancet. PMID: 12480364.
Young SN. How to increase serotonin_in the human brain without drugs. Journal of Psychiatry & Neuroscience : JPN. 2007;32(6):394-399.