Afirmația că ceea ce mănânci și bei afectează felul în care se simte intestinul tău este perfect adevărată. De aceea, poți să te simți bine, sătul și satisfăcut cu ceea ce ai mȃncat sau dimpotrivă, balonat și cu senzație de greață imediat după masă.
Următoarele categorii de alimente reprezintă ,,infractori’’ reali pentru intestinul tău.
- Alimentele ultraprocesate
Mulți dintre noi ne bazăm pe unele alimente procesate, ca de exemplu pastele uscate, pentru pregătirea unei mase. Țineți cont ȋnsă că alimentele ultraprocesate tind să aibă mai mulți aditivi, cum sunt coloranții, stabilizatorii și emulgatorii, precum și mai multe grăsimi saturate și zahăr adăugat – gândiți-vă la prăjituri ambalate sau cereale zaharoase pentru micul dejun. Studiile au descoperit că alimentele ultraprocesate vă pot schimba de fapt microbiomul intestinal – acesta este echilibrul dintre microorganismele sănătoase și cele nesănătoase – în rău. Un dezechilibru vă poate face mai vulnerabil la probleme cum ar fi creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire (SIBO) și boala inflamatorie intestinală. Din păcate, și ȋn Romȃnia, dieta tipică a ajuns să fie formată din alimente ultraprocesate în proporție de peste 50%.
- Alimentele prăjite
Lumea preferă să prăjească alimentele datorită gustului și mirosului acestora, așa cum este cazul cartofilor prăjiți. Din păcate, prin prăjire, alimentele devin bogate în grăsimi nesănătoase, ce au un impact ,,dur’’ la nivelul intestinului din mai multe motive. În primul rând, alimentele grase încetinesc digestia, ceea ce poate provoca balonare, indigestie și dureri de burtă. De asemenea, sunt frecvent legate de arsuri la stomac sau chiar senzație de durere, deoarece declanșează formarea de mai mult acid gastric. Persoanele cu sindrom de colon iritabil pot descoperi că alimentele bogate în grăsimi agravează unele probleme, precum diareea și balonarea. În plus, această metodă de prepare alimentară, prăjirea, crește numărul de calorii ingerate.
- Alcoolul
Alcoolul poate face, din păcate, adevărate ravagii în intestin. Te poate face să te simți balonat și este un declanșator cunoscut pentru arsurile la stomac. Poate duce la gastrită, adică inflamație și iritare a mucoasei stomacului. Ca și în cazul alimentelor ultraprocesate, cercetătorii au descoperit că marii băutorii pot experimenta modificări negative ale microbiomului lor intestinal.
- Îndulcitori artificiali
Unii îndulcitori, cum ar fi sorbitolul și manitolul, utilizați în gumele și bomboane fără zahăr, pot agrava simptome precum gazele și balonare pentru persoanele cu sindrom de intestin iritabil. Există, de asemenea, unele dovezi că îndulcitorii zaharina și sucraloza, pot schimba în rău componența microbiomului intestinal.
- Băuturile carbogazoase dulci
Băuturile îndulcite precum sucurile carbogazoase sunt sursa numărul unu de zahăr adăugat în dieta pentru adulți și copii. Cercetările pe animale au demonstrat că o dietă bogată în zahăr adăugat, din orice sursă, inclusiv băuturi și deserturi, dăunează barierei de protecție din intestin și încurajează bacteriile nesănătoase să se multiplice. Schimbarea băuturilor dulci cu cele neîndulcite este cea mai rapidă modalitate de a reduce consumul de zahăr.
- Carnea procesată
Mezelurile, cârnații și hot-dog-urile sunt toate cărnuri procesate, cu conținut important de antioxidanți, conservanți, potențiatori de gust și aromă. Multe dintre acestea sunt bogate în grăsimi, ceea ce poate agrava simptomele persoanelor cu intestin iritabil și boala de reflux gastroesofagian. Cercetările au arătat, de asemenea, că persoanele care consumă în mod regulat carne procesată de acest fel au un risc mai mare de cancer colorectal.
Deci, ce ar trebui să mănânci?
În primul rȃnd, o mulțime de alimente vegetale, prietenoase cu intestinul. Cercetările au demonstrat că introduerea a cel puțin 30 de tipuri diferite de alimente vegetale pe săptămână, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale și ierburi, crește diversitatea organismelor sănătoase din intestin.
Surse de probiotice – Alimentele fermentate precum iaurtul, chefirul, miso și varza murată încurajează bacteriile bune în intestin.
Surse de prebiotice – Acestea ajută la hrănirea bacteriilor prietenoase ale intestinului și includ ceapa, ovăzul, merele și cartofii dulci.
Alimente bogate în fibre – Alimentele vegetale și cerealele integrale sunt surse bune de fibre, așa cum sunt fasolea, ovăzul, semințele de in, orezul brun.
Alimentele și băuturile influențează clar sănătatea generală a intestinului, scăzând sau crescând riscul de boli digestive, așadar ȋncercă să introduci cȃt mai des ȋn dieta ta elementele enumerate mai sus. E mai ușor decȃt crezi!
Sursa: knoledge transfer webmed