Avocado, ȋn ultimii ani, a fost favoritul rețelelor de socializare, fiind numit „noul fruct preferat al Americii”. Se pare că avocado este popular pe bună dreptate. Nu numai că este delicios, dar este plin de vitamine, minerale și alți nutrienți care te pot ajuta să te menții sănătos.
Te ajută să slăbești, menținȃnd un nivel bun de energie
O jumătate de cană de guacamole are aproximativ 6 grame și reprezintă aproape 1/4, din necesarul zilnic de fibre. Fibrele te ajută să te simți sătul, așa că este mai puțin probabil să mănânci în exces. Și, deși avocado este bogat în grăsimi, vorbim în principal de grăsimi mononesaturate sănătoase. Cercetările au arătat că acest tip de grăsime ȋn dieta ta poate ajuta susținerea scopului de scădere ȋn greutate. În loc de salată de pui cu maioneză, încearcă năut cu piure de avocado.
Avocado este plin și de o varietate de vitamine B, inclusiv tiamină (B1), riboflavină (B2) și niacină (B3). Acestea ajută organismul să transforme alimentele pe care le consumi în energie. Avocado este deosebit de bogat în niacină, care poate combate inflamația din organism și poate proteja arterele prin îmbunătățirea nivelului de colesterol și trigliceride.
Apropo de vasele de sânge, Asociația Americană a Inimii recomandă ca majoritatea grăsimilor pe care le consumați să fie nesaturate, cum ar fi cele din avocado, mai degrabă decât grăsimile saturate din alimente precum carnea roșie și produsele lactate integrale. Cercetările timpurii arată acum că avocado, în special, poate ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului „rău”, a trigliceridelor și a tensiunii arteriale.
De asemenea, o cană de felii de avocado conține aproximativ 118 micrograme de folat, ceea ce reprezintă aproape o treime din ceea ce au nevoie zilnic majoritatea adulților. Persoanele care nu primesc suficientă vitamină B ar putea fi mai predispuse la depresie – și mai puțin predispuse să răspundă bine la antidepresive. Folatul joacă, de asemenea, un rol în prevenirea malformațiilor congenitale, așa că viitoarele mame, dar și proaspetele mămici sunt încurajate să consume mai mult.
Chiar mai bun decât o banană
Corpul tău are nevoie de potasiu pentru a funcționa normal. Exemplul cel mai bun este menținerea ritmului cardiac constant. Majoritatea oamenilor se gândesc la banane atunci când vorbesc de potasiu, totuși, avocado are mai mult. O banana medie conține aproximativ 422 mg de potasiu, în timp ce jumătate de avocado oferă în jur de 487 mg de potasiu.
Protejează ochii și pielea
Avocado conține luteină și zeaxantină, care absorb undele luminoase ce vă pot afecta vederea. Persoanele care consumă multe alimente bogate în acești antioxidanți sunt mai puțin predispuse la degenerescență maculară legată de vârstă – principala cauză a orbirii. Majoritatea antioxidanților din avocado se găsesc în pulpa verde închis, cea mai apropiată de coajă. Și aceiași nutrienți care protejează ochii, protejează și pielea de daunele provocate de razele UV. Pasta de avocado poate ajuta la vindecarea rănilor, așa că, la nevoie, ai putea să o aplici pe o arsură solară.
Protecție la nivel cerebral
Avocado îți oferă o doză bună de vitamina E, care ajută la protejarea împotriva bolii Alzheimer și la încetinirea declinului memoriei și al abilităților de gândire. Acest lucru ar putea avea legătură cu proprietățile antioxidante ale vitaminei E – aceasta poate ajuta la combaterea deteriorării celulare cauzate în timp, de factori precum poluarea și radiațiile solare.
Întărește oasele
În medie, oamenii mănâncă jumătate de avocado odată. Aceasta oferă unui adult 15% din necesarul zilnic de vitamina K. Acest nutrient poate ajuta la îmbunătățirea densității osoase și la prevenirea fracturilor. Adaugă bucățile de avocado într-o salată de spanac cu somon, ton sau ouă pentru și mai multă vitamina K, împreună cu vitamina D, un alt nutrient esențial pentru sănătatea oaselor.
Combaterea cancerului
Avocado conține acid oleic, un acid gras mononesaturat (care se găsește și în uleiul de măsline și nuci) care poate reduce șansele de cancer la sân, conform unui studiu efectuat pe peste 4.000 de femei. De asemenea, un compus din avocado, numit avocatină B poate ucide celulele leucemice, conform unui studiu de laborator.
Îmbunătățește funcția prostatei
Beta-sitosterolul, un tip de sterol vegetal, poate ajuta la ameliorarea simptomelor prostatei mărite. (Face parte din familia de fitonutrienți care ajută la blocarea absorbției colesterolului LDL „rău”.) Avocado au de peste patru ori mai mult beta-sitosterol decât portocalele, următoarea sursă de fructe cea mai bogată.
În concluzie, consumați fără probleme avocado, un fruct cu gust delicios care și-a cȃștigat, pe bună dreptate, statutul de vedetă. Anumiți nutrienți – precum vitaminele A, D, E și K, dar și antioxidantul licopen – sunt liposolubili, ceea ce înseamnă că organismul va absorbi mai mult din ei atunci când îi consumați împreună cu niște grăsimi. Avocado este așadar și un jucător de echipă pe scena alimentației zilnice.
Sursă: webmed.com – knoledge transfer