În perioada verii pielea ta are nevoie de mai multă atenție. Hidratarea și produsele specifice menținerii frumuseții tenului sunt ȋn topul recomandărilor de sezon. Piața abundă de produse de ȋnfrumusețare cu ingrediente de sinteză de ultimă generație, dar și de dispozitive de ȋnaltă tehnologie care stimulează diferite procese celulare, la nivelul dermului, pentru menținerea unui ten tȃnăr.
Totuși, multe persoane ȋncearcă găsirea unor produse naturale și eficiente ȋn același timp. Dacă ești una dintre ele, trebuie șă știi care este părerea specialiștilor referitor la opțiunile naturale. Cȃteva variante, la fel de eficiente ca și soluțiile concepute științific, ar putea fi următoarele:
Uleiul de cocos – beneficii cunoscute: hidratare, antiinflamator.
Există o știință în creștere care susține utilizarea acestei grăsimi vegetale direct pe piele. Cercetări recente arată că uleiul de nucă de cocos extravirgin suprimă unii dintre agenții inflamatori naturali ai organismului, făcând pielea să devină o barieră mai bună ȋn calea pătrunderii acestora ȋn straturile profunde ale tegumentului. Astfel, persoane care folosesc uleiul de cocos afirmă că acesta ajută la combaterea pielii uscate, a mȃncărimii și a anumitor boli de piele.
Dermatologii avertizează ȋnsă împotriva punerii uleiului de cocos pe zonele predispuse la pete și de asemenea pe cele cu acnee, deoarece pot agrava problemele deja existente.
Ceaiul verde – beneficii cunoscute: protecție solară, anti-ȋmbătrȃnire.
Legătura dintre consumul de ceai verde și îmbunătățirea sănătății a fost sugerată de ani de zile, dar „ceaiul verde are rezultate bune și în ceea ce privește fotoprotecția și beneficiile anti-îmbătrânire”, spune Jeanine Downie, medic dermatolog din Montclair, New Jersey. Polifenolii din ceaiul verde au proprietăți antioxidante, precum și abilități de calmare care ajută la tratarea pielii deteriorate de soare.
Ovăzul – beneficii cunoscute: antiinflamator, ameliorarea eczemelor.
Făina de ovăz conține substanțe chimice antiinflamatoare și antiiritante numite avenantramide sau fenoli alcaloizi. De asemenea, are un conținut important de beta glucani, precum și fracții de amidon cu absorbție lentă, dar și amidon rezistent ce funcționează precum fibrele, stimulȃnd digestia și îmbunătățind sănătatea intestinului.
Acesta este motivul pentru care băile cu fulgi de ovăz sunt atât de eficiente pentru afecțiuni precum eczema și erupțiile cutanate. Dar nu toți fulgii de ovăz sunt identici, spun dermatologii! Făina de ovăz coloidal este cea indicată, fiind o pulbere care provine din măcinarea și prepararea ovăzului în dimensiuni foarte mici, specifice. Această dimensiune, dar și calitatea ovăzului este ceea ce face ca ingredientul să fie ȋntr-adevăr terapeutic și capabil să se amestece cu apa pentru a forma o pasta ce se dizolvă ȋn apa de baie sau se aplică pe piele.
Untul de shea – beneficii cunoscute: antiinflamator, ameliorează mâncărimile.
Derivat din nuca unui arbore, untul de shea este un ingredient în multe creme hidratante. Se pare că hidratează eficient pielea, deoarece este încărcat cu acizi grași. Acești nutrienți au un efect calmant și antiinflamator asupra pielii. Studiile clinice care au folosit unt de shea ca tratament pentru eczeme la copii au arătat mai puține mâncărimi în decurs de 4 săptămâni, iar un alt studiu cu adulți a arătat o îmbunătățire în 2 săptămâni.
Uleiul de arbore de ceai – beneficii cunoscute: antimicrobian.
Remediul pe bază de plante derivat din frunzele de arbore de ceai are efecte antimicrobiene și antiinflamatorii care ajută la combaterea unei game de germeni, ciuperci și bacterii. Atenționările specialiștilor sunt legate de potențialul de iritare atunci când se folosește uleiul direct pe piele. De aceea se sugerează să se monitorizeze zonele pe care se aplică pntru a sesiza din timp eventuale semne de roșeață și/sau erupții cutanate. Uleiul de arbore de ceai se găsește de obicei în compoziția diverselor tratamente pentru piele, inclusiv măști pentru față.
Orice alte variante de ingrediente vreți să testați, discutați ȋnainte cu dermatologul dumneavoastră pentru a vă asigura că utilizați o terapie naturală în mod corect.
Bibliografie:
Webmd.com/beauty
Draelos, Z.D., Journal of Cosmetic Dermatology, June 2016.
Lin, T., International Journal of Molecular Sciences, January 2018.