Când este obligatoriu să bei apă?

Bea apă când crezi că ți-e foame

Deși ai mȃncat cu mai puțin de 2 ore ȋn urmă, ai senzația că ȋți este din nou foame. Ei bine, mai ales ȋn perioadele de caniculă, s-ar putea doar să crezi că-ți este foame și real să-ți fie sete. Multă lume, vara, nu își dă seama care este senzația reală, mai ales dacă există deja și inflamație, deoarece creierul recunoaște factorii declanșatori – foame-sete – ca fiind identici. Așa că, înainte de a ajunge la frigider sau în cămară, bea mai întâi puțină apă. Apoi acordă-i câteva minute organismului pentru a vedea dacă dorința de a mânca persistă sau a dispărut.

Bea apă când te trezești

Este primul lucru pe care ȋl poți face dimineața, fiind unul dintre cele mai bune momente pentru hidratare. Corpul tău, peste noapte, a avut o perioadă de relaxare digestivă, practic un post. Așa că un bun început de zi este un pahar cu apă, eventual cu o jumătate de lămȃie stoarsă, pentru un plus de antioxidanti, vitamina C și potasiu. 

Bea apă ori de câte ori transpiri

Orice te face să transpiri – o saună, timpul petrecut afară într-o zi fierbinte de vară, exercițiul fizic moderat sau intens – va determina corpul să piardă lichide sau să transpire pentru a elimina căldura acumulată ȋn mușchi. Evident, va trebui să te răcorești și să refaci balanța electrolitică cu multă apă și dacă situația o impune, și cu electroliți.

Înainte, în timpul și după efortul fizic

Sportivii care practică un exercițiu fizic cu durată mai mare de 60 de minute, au nevoie de multă apă pentru a înlocui ceea ce transpiră. În cazul lor vorbim de o hidratare ȋn 3 timpi pentru a păstra cȃt mai constantă cantitatea fluidelor corporale. Așadar, bea apă ȋnainte de a te antrena, bea apoi aproximativ la fiecare 15 minute câteva guri de apă în timp ce ești activ. După antrenament, bea din nou încă cel puțin 500-600 ml apă. Corpul și mai ales mușchii tăi ȋți vor mulțumi.

Când ești bolnav

Hidratarea este cheia vindecării atunci când ești bolnav. Simptome precum febra, diareea, vărsăturile pot provoca pierderi mari de apă. La primul semn de boală, bea multă apă, mai ales dacă nu ți-e foame.

Bea apă atunci când zbori cu avionul

Frecvent ȋți sete când zbori. Totul ține de altitudine. Cu cât avionul este mai sus, cu atât aerul din cabină devine mai uscat. Pentru a combate nivelul de umiditate foarte scăzut, ai ȋn vedere să consumi suficientă apă.

Când faci un masaj

Dacă bei apă ȋnainte de masaj, mușchii tăi vor fi mai puțin rigizi, mai maleabili, ceea ce ȋi va permite terapeutului să poată să manipuleze mai ușor țesutul sensibil. Deșeurile eliberate de muschi vor putea fi eliminate ulterior tot cu ajutorul apei.  

Când ai dureri de cap

Unul dintre cei mai redutabili factori declanșatori ai migrenei este deshidratarea. Uneori chiar și o scădere ușoară a aportului de lichide poate provoca o durere de cap. De asemenea, te poate face să te simți neclar ȋn gȃndire și, în unele cazuri, chiar necesită tratament medical. Dacă ești o persoană predispusă la migrenă, ai ȋn vedere să păstrezi tot timpul o sticlă de apă la îndemână pentru a te hidrata eficient. 

În cazul femeilor, ȋnainte de menstruație

Puteți ameliora disconfortul premenstrual și reduce balonarea bȃnd multă apă înainte, dar și în timpul menstruației. Una dintre cele mai frecvente cauze de crampe sau dureri de cap este deshidratarea. Un studiu recent asupra femeilor tinere cu dismenoree – menstruație foarte dureroasă – a constatat că băutul de mai multă apă le scurtează ciclurile și le ameliorează durerile pelvine.

Bea apă ȋnainte de a mânca o masa 

Consumul de apă înainte de masă te poate ajuta să slăbești. Un mic studiu a testat oameni care au băut 500 de mililitri cu aproximativ 30 de minute înainte de masă și pe tot parcursul zilei, după cum doresc. Peste 12 săptămâni, verificare persoanelor a arătat că au slăbit cu aproape 3 kilograme mai mult decât cei care nu au respectat protocolul.

Necesarul de lichide pentru adulții sănătoși este de aproximativ 2-3 litri/zi , luȃnd ȋn calcul apa din toate alimentele și băuturile. Nevoile tale depind evident de starea ta de sănătate, de cât de activ/-ă ești și bineȋnțeles de climatul în care locuiești.

Bibliografie:

Webmed.com – Reviewed by Carol DerSarkissian, MD , 2021

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cum corectăm dezechilibrul electrolitic vara

Suntem ȋn plină vară. Temperaturile vizează constant cifre ridicate și nu pot decȃt să sper că ȋncerci să ȋți protejezi nu doar pielea, ci...

Există alimente care să reducă stresul?

Stresul - cu toții îl avem, ȋnsă modul în care îl gestionăm poate face diferența. Managementul stresului poate fi un instrument puternic pentru starea...

Grăsimea viscerală moderată și afectarea silențioasă a ficatului

Ficatul este un organ remarcabil care face o mulțime de lucruri diferite ca să ȋți mențină sănătatea. De aceea, sănătatea ficatului afectează ȋn cascadă...

Alimente eficiente ȋn ameliorarea crampelor musculare

Crampele musculare apar atunci când mușchii se încordează și nu îi mai puteți relaxa. Deși sunt dureroase, de obicei le putem trata și singuri....

Deficitul cronic de vitamina D

Importanța vitaminei D este deja cunoscută, fiind considerată un pro-hormon care reglează deopotrivă dezvoltarea sistemului nostru imunitar și a sistemului nervos. Atunci ȋnsă cȃnd...