Pare incredibil, dar este adevărat, lumea a ajuns să nu mai știe să se hrănească fără a se considera vinovată de vreo exagerare. Și poate tocmai de aceea, e de la sine ȋnţeles că de Sărbători apare o adevărată isterie cu ȋntrebări de genul, ce, cum și cât să mănânc?
Marea dilemă pare să vină din combinarea a 2 grupe alimentare de bază, proteine și carbohidraţi. Care va să zică, mâncăm sau nu carne de porc cu cartofi sau sarmale cu mămăliguţă?
Vrând-nevrând ȋmi mai pică sub ochi câteun articolaș pe teme alimentare, cu avertismente mai mult sau mai puţin apocaliptice pentru omul obișnuit, pentru mine ȋnsă ieșite major din fiziologia nutriţiei. Iată ce explicaţie am citit de curând – ,,carnea, ȋn procesul digestiei necesită sucuri gastrice acide, iar făinoasele (vezi cartofi, paste, mămăligă etc.) necesită sucuri gastrice alcaline”. Declaraţia nu se oprește aici și ca să ,,ȋnţelegem’’ fenomenul, se explică mai adânc, că astfel de combinaţii vor conduce la ,,anularea digestiei alimentelor’’. Cam ce ar trebui să priceapă omul de aici, că nici eu, cu două licenţe la activ ȋn medicină și ȋn nutriţie și dietetică, nu ȋnţeleg unde bate. Adică mănânc ce mănânc și… n-am rezolvat nimic, s-a anulat totul? Se pune că am mâncat sau nu? Avem clar o dilemă. Una și mai mare este, unde Dumnezeu a studiat nutriţie omul care poate spune așa ceva sau mai bine zis, a studiat vreodată ceva fiziologie umană?
Haideţi să lămurim povestea asta, ca să staţi liniștiţi de Sărbători.
În primul rând, sucul gastric este constituit din 99% apă, iar restul de 1% dintr-o combinaţie de substanţe organice, adică enzime, mucus, factor intrinsic – și substanţe anorganice, adică acid clorhidric, sodiu, potasiu, calciu, magneziu etc, ceea ce determină per total un pH acid al sucului gastric.
Această caracteristică acidă a pH-ului intervine ȋn asigurarea rolurilor principale ale sucului gastric:
- degradarea proteinelor și, ȋn același timp,
- asigurarea funcţiei de barieră ȋn calea dezvoltării germenilor patogeni ce pot ajunge la acest nivel prin alimentele ingerate și pătrunderii lor ȋn mediul intern al organismului
Digestia amidonului ȋncepută ȋn gură sub acţiunea amilazei salivare, ȋn varianta ȋn care mestecam un pic mâncarea și nu o ȋnghiţim precum curcanii, poate continua și ȋn stomac, dacă ph-ul conţinutului gastric nu a coborât prea mult, adică dacă a rămas undeva la 5 – 5,5, adică e acid, dar nu foarte acid.
Aciditatea mai mică sau mai mare depinde de conţinutul proteic al alimentelor, indiferent de originea lor animală sau vegetală. Vă garantez că nu avem niciun controlor, la intrarea ȋn stomac, care să verifice natura proteinei ajunsă local. Așadar ȋn stomac nu avem digestie gastrică alcalină, ci doar acidă, la diverse valori de pH acid.
Alcalinitatea puternică a sucului pancreatic neutralizează aciditatea chimului gastric (conţinutul stomacului) ajuns din compartimentul stomac ȋn intestinul subţire. Sucul pancreatic este un lichid alcalin (pH = 8) care conține enzime, proenzime și electroliți pentru digestia carbohidraților, proteinelor, grăsimilor și acizilor nucleici. Este deci perfect echipat să realizeze digestia oricărui aliment, indiferent de preponderenţa uneia sau alteia din grupele de macronutrienţi – aminoacizi, monozaharide sau lipide.
Concluzia este una singură și e foarte simplă, mâncaţi liniștiţi ceea ce au mâncat de atâta vreme părinţii, bunicii și străbunicii voștri.
Pulpa de porc la cuptor, cu cartofi presăraţi ȋn tavă și aromatizaţi cu mirodeniile preferate, alături de o salată verde sau de murături vor reprezenta o masă tradiţională sănătoasă, delicioasă și mai ales ȋncărcată de amintiri ale familiei.
Atenţie doar să aveţi în minte următoarele:
- să eliminaţi grăsimea vizibilă, atunci când mâncaţi friptură,
- să vă alimentaţi pentru o singură persoană, nu pentru două-trei
- să lăsaţi spaţii de minim două ore și jumătate, trei ȋntre mese, atunci când sunteţi invitaţi la mese ce se prelungesc pe parcursul unei zile, pentru că altfel riscaţi să vă supra-alimentați
- să ȋncercaţi să aveţi 80% alimente nutritive, iar restul, de 20%, să fie alimente de plăcere
Nu uitaţi că fără o pregătire de specialitate, a avea acces la informația medicală nu este echivalent cu a o interpreta corect.
Sărbători sunt și mai fericite când rămânem sănătoși!