Cum corectăm dezechilibrul electrolitic vara

Suntem ȋn plină vară. Temperaturile vizează constant cifre ridicate și nu pot decȃt să sper că ȋncerci să ȋți protejezi nu doar pielea, ci și nivelul de hidratare al corpului. Cel din urmă nu se referă doar la aportul de apă, ci și la un echilibru electrolitic. Dezechilibrele ȋn această zonă pot duce la o varietate de simptome inconfortabile și chiar periculoase, cum ar fi amețeli, spasme musculare, oboseală și anxietate.  

Dacă nu știi ce sunt electroliții, care sunt cauzele și simptomele comune ale unui dezechilibru electrolitic și mai ales cum se poate corecta deficitul în mod natural, poți afla totul, mai jos.

Electroliții sunt nutrienți importanți pentru o varietate de funcții esențiale ale corpului

E vorba inclusiv de funcția creierului, a nervilor și a mușchilor.  Menținerea unui nivel echilibrat al acestora este absolut necesară pentru sănătatea și starea ta generală de bine. Poți face asta printr-o varietate de strategii simple și naturale.

Este posibil să pierzi electroliți prin transpirație, exerciții fizice, făcȃnd o baie fierbinte sau chiar din cauza unei diete proaste.

Electroliții includ sodiul din sare, potasiu, calciu, clorură și alte minerale.

Fiecare joacă un rol specific în corpul tău.

  1. Calciu – ajută corpul să aibă contracții musculare eficiente, facilitează mișcarea musculară, diviziunea celulară, transmitrea nervoasă, coagularea sângelui, dar și formarea și menținerea oaselor și a dinților.
  2. Potasiu – ajută la stabilizarea tensiunii arteriale, a funcțiilor musculare, a sănătății oaselor, a impulsurilor nervoase, a echilibrului și la reglarea contracțiilor inimii.
  3. Magneziu – necesar ȋn contracțiile musculare, funcționarea nervilor, formarea și forța oaselor, digestia sănătoasă, ajută la reglarea ritmului inimii, menținerea nivelurilor sănătoase de glucoză ȋn sânge, la asigurarea unui sistem imunitar puternic, reducerea anxietății și menținerea unui echilibru stabil proteine-fluide.
  4. Sodiu – intervine ȋn menținerea echilibrului fluidelor, semnalizarea nervoasă, tensiunea arterială și contracțiile musculare.
  5. Clor – ajută de asemenea la menținerea echilibrului fluidelor și a unui echilibru sănătos al pH-ului, precum și la asigurarea digestiei sănătoase a proteinelor.
  6. Fosfor – ajută la întărirea oaselor și a dinților și la producerea de energie pentru creșterea și repararea țesuturilor.
  7. Bicarbonat – intervine ȋn reglarea funcției inimii și la menținerea unui echilibru sănătos al pH-ului.

Deși este normal ca nivelurile de electroliți să fluctueze, acestea pot deveni dezechilibrate din mai multe motive.

Cauzele comune ale unui dezechilibru electrolitic includ:

  • Pierderea de lichide din cauza exercițiilor fizice intense sau a activității fizice de lungă durată
  • Transpiraţie
  • Vărsături sau diaree
  • Dietă săracă în nutrienți esențiali
  • Absorbția necorespunzătoare a nutrienților esențiali
  • Medicamente, inclusiv antibiotice, diuretice și medicamente pentru chimioterapie

Alte cauze potențiale ale unui dezechilibru electrolitic includ: dezechilibre hormonale, alcoolism, afectare hepatică consistentă-ciroza, boli de rinichi, diabet, tulburari de alimentatie, insuficienta cardiacă, arsuri severe sau unele forme de cancer.

Corecția naturală prin alimentația zilnică se referă la:

  1. Hidratare optimă

Mulți oameni dezvoltă un dezechilibru electrolitic atunci când cantitatea de apă din corpul lor se modifică. Acest lucru poate fi dat de deshidratare, dacă nu ai băut suficientă apă, dar și de suprahidratare, din cauza consumului de prea multă apă. 

Deși 8 până la 10 pahare de apă este recomandarea generală, nu este întotdeauna valabil pentru toată lumea. Un sfat util de urmat este să bei suficient, astfel încât să urinezi la fiecare trei până la patru ore.

Suprahidratarea este mai frecventă în rândul sportivilor de anduranță, așa că, dacă faci mișcare, asigură-te că te hidratezi la un nivel optim. 

  1. Consumul de alimente bogate în oligominerale

În multe cazuri, de vină pentru scaderea electroliților este o dietă bogată în alimente procesate și săracă în alimente care aduc nutrienți. 

Unde găsim minerale și electroliți:

  • Sodiu – ȋn bulion de oase, carne, legume, rosii, sucuri de rosii, supe, masline, castraveti murati, sare naturală
  • Cloruri – ȋn sucuri de rosii, sosuri si supe, salata verde, masline, carne, telina, sare
  • Potasiu – ȋn varza kale, avocado, varza de Bruxelles, fasole, linte, caise, prune, dovlecei, anghinare, banane
  • Magneziu – ȋn semințe de dovleac, spanac, halibut, avocado, migdale, cacao, ciocolată neagră, banane, caju, edamame, quinoa
  • Calciu – ȋn sardine, iaurt, seminte de susan, migdale, gulii, spanac, varza kale, seminte de chia, bame, broccoli, smochine, somon, cartofi dulci

Majoritatea alimentelor procesate au un conținut scăzut de apă și se pot dovedi chiar deshidratante. Pe de altă parte, verdețurile, legumele, fructele și alte alimente vegetale întregi pot fi incredibil de hidratante. 

Alimentația echilibrată este o condiție de bază ȋn refacerea deficitului. Suplimentele pot ajuta la înlocuirea electroliților epuizați și la corectarea dezechilibrelor și pot fi utilizate pe termen scurt și pe termen lung. Apelați la medic pentru prescrierea de medicamente pe cale orală pentru a corecta anomaliile minerale cronice, mai ales dacă aveți o boală renală în curs de desfășurare. 

Surse –  

Allison, S. Fluid, electrolytes and nutrition. Clin Med (Lond). PMID: 15656483

Balci, AK, Koksai, O, Kose, A, Armagam, E, Ozdemir, F, Inal, Oner, N. General characteristics of patients with electrolyte imbalance admitted to emergency department. World J Emerg Med. PMID: 25215103Shirreffs, SM, Sawka, MN. Fluid and electrolyte needs for training, competition, and recovery. J Sports Sci. PMID: 22150427

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cofeina și răspunsurile la cele mai frecvente ȋntrebări legate de suplimentarea acesteia

Cofeina reprezintă un ajutor ergogenic des utilizat de cei ce ȋși doresc un plus de energie. Cercetări ample au fost făcute pe acest subiect,...

Detox cu sucuri – impact pe microbiota intestinală

Multă lume consideră că dieta cu diverse sucuri ar curăța intestinul. Chiar dacă acestea arată apetisant prin varietatea paletei de culori, există o multitudine...

Cauze mai puțin știute ale creșterii colesterolului

Stresul cronic, se știe, provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv colesterol ridicat. Practic, cercetările au arătat că riscul de creștere este pentru...

Melatonina și reducerea riscului unor probleme de vedere

Într-o lume în care cei mai mulți ajung la melatonină pentru a nu mai avea nopți agitate sau pentru a contracara problemele de somn...

Ce grăsimi alegem

E iarnă, tradiția cere mȃncare grasă, fiziologia corpului uman cere și ea grăsimi ȋn această perioadă a anului.Ce rol au grăsimileGrăsimile intervin atât ȋn...