Vremea bună a sosit! Ti-ar plăcea să stai la soare, să admiri frumusețea copacilor înfloriți, dar știi că sunt slabe șanse să faci asta fără să strănuți, să-ți curgă nasul, să ai accese de tuse, ochii ȋnlăcrimați și alte simptome ale alergiilor la polen.
Diferite plante înfloresc în momente diferite și, în funcție de tipul de polen la care ești alergic, este posibil să ai de-a face cu alergii doar într-un anumit moment al primăverii sau al verii sau, mai rău, poți prezenta simptome pe tot parcursul ambelor sezoane.
Alergiile au de-a face cu sistemul tău imunitar.
Când acesta funcționează defectuos poate duce la simptomele cunoscute, enumerate mai sus. Acest lucru se poate declanșa nu doar la contactul cu polenul, ci la orice factor de stres corporal major care interferează cu funcția sănătoasă sau cu maturitatea naturală a sistemului tău imunitar.
Cea mai frecventă problemă care poate stimula simptomele neplăcute ale unei alergii sau te poate predispune la alergii este flora intestinală alterată și dezechilibrată. Microbiomul intestinal este responsabil pentru mai bine de 70% din răspunsul imunitar înnăscut al corpului și îi permite să facă diferența între particulele de mediu, reprezentate de polen sau praf și micro-organismele patogene – bacterii, virusuri, fungi.
Când flora ta intestinală este afectată negativ în copilărie, la administrarea de antibiotice, de exemplu, poate duce la o coordonare defectuoasă a sistemului imunitar și o hipersensibilitate la particulele de mediu, crescȃnd riscul de inflamație cronică, astm bronșic și/sau afecțiuni autoimune.
Stilul de viață joacă un rol esențial în modul în care sistemul imunitar acționează și răspunde la mediu. Anumite practici de stil de viață pot ajuta la echilibrarea răspunsului imunitar și la atenuarea manifestărilor alergiilor.
Ce putem face, concret?
- Dieta antiinflamatoare
Dieta ta are de-a face cu tot ce se întâmplă în corpul tău. Consumul unor alimente inflamatorii bogate în zahăr, uleiuri hidrogenate, gluten, alimente procesate, junk food și alte ingrediente artificiale cresc inflamația în organism. O dietă inflamatorie poate crește, de asemenea, producția de mucus și problemele sinusurilor, compromite, de asemenea, flora intestinală, crescând și mai mult riscul și simptomele alergiilor la polen.
Recomand o dietă antiinflamatoare bogată în nutrienți cu eliminarea alimentelor enumerate mai sus. Această dietă contine legume cu frunze verzi, cum ar fi varza, spanacul, salata, alte legume precum castravetele, țelina și sparanghelul, fructe cu indice glicemic scazut, cum ar fi lămâia și fructele de pădure, ierburi și condimente – turmeric, ghimbir, mentă, rozmarin și oregano, grăsimi sănătoase – avocado, ulei de cocos, ulei de măsline extravirgin, proteine curate, cum ar fi carne de vită crescută la pășune, păsări de curte și ouă, fructe de mare și alimente fermentate, cum ar fi varza murată și chefirul.
- Dietă săracă în histamină
Histamina este un neurotransmițător important și o moleculă de mesager imun. Este esențial pentru funcționarea sănătoasă a corpului tău. Este implicat în procese legate de secreția de acid clorhidric necesar digestiei, triajul rezervelor de apă în zone cheie ale corpului și răspunsul inflamator și comunicarea cu creierul tău. Receptorii de histamină se găsesc pe tot corpul, inclusiv în mușchii netezi și celulele endoteliale, intestine și sistemul nervos central.
Deși histamina este esențială și joacă un rol foarte important în sănătatea ta, este important să ai suficientă, dar nu prea multă.
Pentru a reduce intoleranța la histamină și alergiile ulterioare la polen, vă recomand să profitați că suntem ȋn perioada postului și să eliminați sau să reduceți pentru 1-2 săptămȃni alimentele bogate în histamină, precum carnea, fructele uscate, alimentele acre, alimentele care conțin oțet, brânzeturile învechite, nuci, legumele cu conținut ridicat de histamină (ex. roșii, spanac, vinete) și peștele afumat.
- O cȃt mai bună hidratare
Apa este cheia sănătății tale. Histamina ajută la redistribuirea apei în interiorul corpului pentru a te menține hidratat și sănătos. Consumul de apă, ceaiuri ajută la fluidizarea mucozităților apărute ȋn cazul inflamării cronice a sinusurilor sau a mucoaselor nazale, bronșice, pulmonare.
- Redu stresul și fă-ți prioritate pentru un somn bun
Stresul cronic și calitatea slabă a somnului pot crește inflamația și compromite sănătatea intestinală. Când ești stresat, corpul eliberează și histamină pentru a te proteja. Cu toate acestea, atunci când ești sub stres cronic și ești ȋn plus și obosit din cauza somnului puțin sau de proastă calitate, corpul tău va elibera prea multă histamină, ceea ce deschide calea apariției simptomelor specifice alergiilor.
- Optimizează nivelul de vitamina D
Vitamina D este esențială pentru sistemul imunitar. Nivelurile scăzute sunt asociate cu inflamația cronică și riscul de a dezvolta alergii. Deși expunerea la soare în mod regulat este esențială pentru nivelul de vitamina D, este dificil ȋți satisfaci nevoile, mai ales când lucrezi în interior sau trăiești într-un climat mai rece.
- Folosește quercetină și vitamina C
Vitamina C și quercetina sunt fantastice pentru susținerea sistemului imunitar și pentru scăderea reacțiilor histaminice. Cele 2 bioflavonoide sunt dintre cele mai bine studiate, printre cele mai cunoscute efecte fiind protectia endoteliul vascular, ȋmbunătățirea circulației și a oxigenării tisulare, menținerea unui ciclu fiziologic al inflamației cu scăderea manifestărilor alergiilor respiratorii.
Bibliografie
Kramer MF, Heath MD. Probiotics in the treatment of chronic rhinoconjunctivitis and chronic rhinosinusitis. J Allergy (Cairo). 2014;2014:983635. PMID: 24872820
Matsuzaki T, Takagi A, Ikemura H, Matsuguchi T, Yokokura T. Intestinal microflora: probiotics and autoimmunity. J Nutr. 2007 Mar;137(3 Suppl 2):798S-802S. PMID: 17311978
Potera C. Asthma: A Gut Reaction to Antibiotics. Environmental Health Perspectives. 2005;113(6):A372.
Wu H-J, Wu E. The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity. Gut Microbes. 2012;3(1):4-14.