Cum să eviți 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme

Daca perechea favorită de blugi sau rochia mulată nu te mai încap, dacă ești într-un proces de slăbire și greutatea ta scade după care crește rapid, există șansa să fi făcut una dintre următoarele 10 greșeli alimentare ce blochează pierderea în greutate. 

  1. Nu te bazezi pe o dietă recomandată de la un specialist 

Prea puțină mâncare, un plan alimentar zilnic insuficient (de exemplu, supă de varză și grapefruit sau alte combinații la fel de apetisante). Pe cântar poate funcționa de fiecare dată, însă, atunci când mănânci atât de puține calorii, nu faci altceva decât să îți antrenezi propriul metabolism să scadă progresiv. Odată ce dieta încetează, vei avea un corp care arde mult mai lent energia ingerată, surplusul neavând altă opțiune decât să formeze depozite adipoase și greutatea pierdută se recâștigă imediat.

  1. Sari peste micul dejun

A sări peste micul dejun pare un plan simplu de a reduce din aportul alimentar, însă îți induce stare de foame pe parcursul zilei, mai ales dacă ești o persoană cu activitate, care trebuie să fie zilnic la job. Aceasta poate duce la una sau mai multe gustări neplanificate sau o porție mai mare de mâncare la prânz. Evident că nu asta îți dorești, dar ai mereu senzația că ai mai mânca ceva. Dacă însă îți pregătești un mic dejun cu proteine și fibre, ai șansa să îți reduci senzația de foame pe parcursul întregii zile. Studiile arată că oamenii care mănâncă un mic dejun complex își mențin o greutate sănătoasă.

  1. Pierderea controlului micilor gustări

Poate ți-ai planificat destul de bine meniul săptămânal, însă uiți să iei în calcul micile gustări neașteptate – o felie de tort de ziua unei colege de birou, o punguță de covrigei împărțită de colegi binevoitori, care nu înțeleg ca tu îți numeri conștiincios caloriile, pentru ca așa ai aflat că trebuie să faci pentru un bun control al aportului alimentar. Toate aceste ronțăieli îți pot sabota planul bine pus la punct. Poate un jurnal alimentar, cu tot ceea ce mănânci și bei, te-ar ajuta mult mai mult.

  1. Fără gustări

În timp ce gustările apărute fără voia ta îți măresc talia, gustările atent pregătite pot să aibă efect opus. Oamenii care mănâncă mai multe mese mici și gustări peste zi își cresc controlul asupra senzației de foame și implicit asupra scăderii greutății. Gustările ajută la menținerea unui metabolism accelerat, cu atât mai mult dacă acestea conțin și surse proteice. Nucile, de exemplu, sunt o bună variantă înalt proteică, la îndemâna oricui.

  1. Mese frecvente cu alimente total sau parțial degresate

Produsele cu conținut de grăsime foarte scăzut pot juca un rol foarte important în alimentația ta. Daca îți pui în farfurie o bucată mare de tort fără grăsimi s-ar putea să fie mult mai rău decât dacă ai mânca o bucată mai mică de tort obișnuit. Sațietatea apare mai târziu, având în vedere că nu există suficientă grăsime în meniu care să dea acest semnal. Conținutul de carbohidrați este principalul factor ce îți mărește aportul energetic al mesei, nu grăsimea. Ai o patologie ce necesită un aport mai mic de grăsimi și vrei să bei, de exemplu, lapte degresat, atunci fierbe laptele obișnuit și dă la o parte spuma/grăsimea ce s-a strâns deasupra. E cu siguranță un lapte degresat.

  1. Calorii ascunse

Atunci când ai mult timp la dispoziție, pentru că îți trebuie așa ceva când vrei să cântărești totul și ții neapărat să numeri calorii, nu uita să adaugi și ceea ce există în băuturi. Sucurile de fructe, mai ales când sunt de mai multe ori pe zi, așa cum întâlnim în diverse diete detox la modă, pot să aducă finalmente un aport considerabil de grăsime viscerală, chiar dacă în primele zile pe cântar greutatea este mai mică. Orice, în afara de apă, te poate îngrășa, doar conține calorii.

Caloria este o noțiune intrată acum 100 de ani în zona nutriției, din păcate este atât de bine înrădăcinată încât va dura ceva timp până o vom putea detrona și scoate din conștiința colectivă.â

  1. Bei prea puțină apă  

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care lumea are tendința să le facă. Apa este esențială în pierderea în greutate. Sunt persoane care nu realizează că le este sete și își inhibă această senzație mâncând. Sau sunt altele care își reprimă setea. Dacă ești continuu deshidratat, metabolismul scade și pierderea în greutate este mai mică. Încearcă să bei un pahar cu apă la fiecare masă sau gustare, când oricum ai alocat timp pentru a te alimenta.

  1. Renunțarea la lactate

Laptele nedegresat, brânzeturile, chiar și înghețata sunt tabu pentru multe diete, însă renunțarea la aceste alimente poate fi contraproductivă. Cercetările au arătat că organismul arde mai multă grăsime când are suficient calciu și depune mai multă grăsime când nu are calciu.

  1. Faci alegeri culinare prea procesate

A merge la fast-food după o zi plină, pentru că nu ai chef să îți pregătești ceva acasă, este o opțiune uneori prea des folosită, chiar dacă îți spui că vei comanda doar o salată. E foarte greu să nu cedezi tentației de a lua și un milkshake sau o altă variantă ce crește și mai mult adicția pentru astfel de variante culinare. Dacă accesezi cu prea multă ușurință un fast-food, va deveni cu siguranță un obicei. Conform unui studiu pe termen lung, persoanele care mănâncă fast-food mai mult de două ori pe săptămână ajung sa câștige în greutate într-un an peste 4.5 kg, comparativ cu cei care merg mai puțin de o dată pe săptămână.

  1. Stabilirea unor obiective nerealiste

Doar spunându-ți că vei pierde 10 kg într-o lună, ai garanția unei diete sortite eșecului. Un obiectiv realist este vital pentru succesul pierderii sănătoase în greutate.

Bibliografie

Boschmann, M. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, December 2003.

Jefferson University Hospital Blog: „When Should You Weigh Yourself?”

Rolls, B. The Volumetric Weight-Control Plan: Feel Full on Fewer Calories, Harper Torch, 2000.

Sookey JF et al, Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity, Obesity 2008

Zemel MB et al – Calcium and dairy acceleration of weight and fat loss during energy restriction in obese adults, Obesity Research, 2004

Nutriția este esențială în atingerea performanței în sport și în viață. E important să știi ce mănânci!

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Da, îți poți scădea colesterolul

Deși ne simțim bine, frecvent, analizele de laborator ne arată niveluri crescute de colesterol. Acesta nu cauzează de obicei simptome, ȋnsă provoacă daune importante...

Ȋnlocuitorii de zahăr și riscul de boală 

Ştiți ce este un înlocuitor de zahăr - este o substanță artificială (adică obținută ȋn laborator) sau naturală (pe bază de plante) ce ȋndulcește,...

Nevoi alimentare după 45 de ani

40-45 de ani reprezintă vȃrsta la care considerăm că suntem ȋn deplină putere, dar ȋn același timp, sub presiunea mai multor factori de stres,...

Ia-ți suplimentele ȋn mod eficient

Cel mai bun mod de a-ți satisface nevoile de nutrienți este consumul unei varietăți de alimente sănătoase. Totuși, dacă aveți un nivel scăzut de...

Alimente ce pot afecta sănătatea creierului

Din nefericire există o mulțime de alimente, potențial problematice, ce ar trebui să apară mai puțin în farfurie sau să dispară cu totul. Acestea...