Importanța vitaminei D este deja cunoscută, fiind considerată un pro-hormon care reglează deopotrivă dezvoltarea sistemului nostru imunitar și a sistemului nervos. Atunci ȋnsă cȃnd nivelurile serice ale acesteia sunt cronic scăzute, sinteza corectă a unor hormoni importanți se face deficitar, influențȃnd negativ starea de bine, somnul și energia zilnică.
Nu este de mirare că ratele de depresie, obezitate, problemele cardiace, durerile musculare cronice, pierderi ale densității osoase și boli autoimune au ȋnceput să fie din ce ȋn ce mai prezente. Toate acestea au fost direct legate de nivelurile scăzute de vitamina D. Analiza de sȃnge care ne dă o măsură a acestui nivel seric se numește 25-hidroxi-vitamina D.
Vitamina D nu se găsește în mod natural în multe alimente, iar preluarea ei prin expunere la soare necesită mult mai mult timp decât credeți. De fapt, poate fi aproape imposibil să obțineți suficientă vitamina D de la soare, în sezonul rece, indiferent unde locuiți.
Alimentele ce conțin vitamină D sunt peștii mai grași – somon, sardină, hering, ton, dar și ȋn ouă gasim vitamină D și anume ȋn gălbenuș. Cantitățile nu sunt mari, astfel intr-un gălbenuș putem avea maxim 5% din doza zilnic recomandată. Necesarul zilnic este de aproximativ 20 micrograme vitamină D.
În afara intervenției ȋn absorbția calciului și susținerea imunității, vitamina D mai are și alte roluri:
Ajută la crearea serotoninei
Dacă nu aveți suficientă vitamina D, corpul dumneavoastră se luptă probabil să producă serotonină – hormonul fericirii – sau chiar să nu o producă deloc, determinându-vă să vă simțiți nefericiți, apatici și anxioși.
Este implicată direct în producerea melatoninei
Melatonina este hormonul care vă ajută corpul să treacă de la modul treaz la cel somn. Fără melatonină s-ar putea să stai în pat, întorcându-te pe toate părțile, pierzând ore din ceea ce ar fi putut fi un somn reparator.
Menține un rol ridicat de energie
Într-un studiu din 2016 s-a administrat participanților un supliment zilnic de vitamina D. Cei selectați ȋn studiu acuzau oboseală cronică și aveau valoarea 25-hidroxi-vtamina D sub 20 μg/L. Mecanismul prin care tratamentul cu vitamina D poate ameliora oboseala este necunoscut. Cu toate acestea, s-a dovedit că receptorul de vitamina D este prezent în multe zone ale creierului. S-a propus ca mecanism că oboseala centrală poate să apară dintr-un dezechilibru de dopamină în sistemul nervos central, iar receptorul de vitamina D a fost demonstrat în neuronii dopaminergici ai creierului. S-a descoperit de asemenea că acești neuroni sunt reglați de forma activă a vitaminei D. Mai mult, s-a demonstrat că vitamina D acționează ca un regulator cheie al sintezei serotoninei din creier.
Frecvent, oamenii obișnuiesc să ȋși administreze singuri suplimente cu vitamina D, fără a avea ȋn spatele acestei suplimentări o verificare dată de o analiză de sȃnge. Aceasta se poate dovedi a fi o mare greșeală!
În primul rȃnd este posibil să nu iei doza de care ai nevoie și ȋn al 2-lea rȃnd, administrarea de vitamina D, singură și mai ales ȋn cantitați mari, poate crește șansele de a dezvolta probleme cardiace.
Vitamina D te ajută ȋntr-adevăr să absorbi mai mult calciu, ȋnsă este foarte probabil ca acesta să nu se depună unde trebuie, adică ȋn oase și dinți. La doze mai mari de vitamina D, calciul are șansa să se depună pe pereții arterelor sau să se acumuleze la nivelul rinichilor. Astfel, pentru a ne asigura că totul se desfășoară corect, alături de vitamina D ar trebui să luați si vitamina K2.
Vitamina D fără vitamina K provoacă hipercalcemie. Aceasta este o afecțiune în care există niveluri foarte ridicate de calciu în sânge. Suplimentarea cu vitamina K previne blocarea arterelor – boala vasculară cronică poate duce la complicații ale funcției inimii și o serie de alte probleme cardiovasculare. Studiile arată că prin simpla luare de vitamina K, aceste probleme pot fi evitate.
În concluzie, atunci cȃnd credeți că aveți nevoie sau primiți sfatul de a lua vitamina D, că sunteți ȋn sezonul rece, faceți ȋntȃi o dozare a acesteia ȋn sȃnge, apoi consultați-vă medicul pentru a lua, dacă este nevoie de acest supliment, și mai ales ȋn doza optimă.
Bibliografie: