Există alimente care să reducă stresul?

Stresul – cu toții îl avem, ȋnsă modul în care îl gestionăm poate face diferența. Managementul stresului poate fi un instrument puternic pentru starea de bine.

Există multe strategii, iar una dintre ele include ceea ce mănânci. 

Alimentele pot să scadă stresul în mai multe moduri și vorbimfie de alimentele reconfortante, cum ar fi de fulgi de ovăz, care măresc nivelul de serotonină, o substanță chimică cu efect de calmare a creierului, fie de alimente ce reduc nivelul de cortizol și adrenalină, hormonii de stres care ȋți afectează organismul, în timp. 

Indiscutabil, o dietă sănătoasă poate ajuta la contracararea impactului stresului prin susținerea sistemului imunitar și scăderea tensiunii arteriale. 

Haideți să vedem care sunt alimentele ce pot combate stresul:

  1. Carbohidrații complecși

Toți carbohidrații determină creierul să producă mai multă serotonină. Pentru o aprovizionare constantă cu această substanță chimică bună, cel mai bine este să consumi carbohidrați complecși, care au un timp mai lung de digestie. Alegerile bune includ pâine cu cereale integrale, pastele și cereale integrale pentru micul dejun, inclusiv fulgii de ovăz, cartofii, fasolea, quinoa, fructele de pădure, merele. Carbohidrații complecși intervin ȋn absorbția corectă a proteinelor și te pot ajuta, de asemenea, să te simți echilibrat prin stabilizarea nivelului de zahăr (glucoza) din sânge.

  1. Peștele gras

Pentru a ține stresul sub control, împrietenește-te cu peștele gras natural. Acizii grași Omega-3, găsiți în pești precum somonul, macroul, sardine, bibanul și tonul, pot preveni creșterea hormonilor de stres și pot ajuta la protejarea împotriva bolilor cardio-vasculare, a depresiei și a sindromului premenstrual. Consumă minim de 2 ori pe săptămȃnă pește gras au apelează la suplimente verificate cu omega 3.

  1. Spanacul și legumele verzi 

Prea puțin magneziu poate declanșa dureri de cap și oboseală, agravând efectele stresului. O porție de spanac la o masă te poate ajuta să ȋți faci o rezervă de magneziu. Nu-ți place spanacul? Alte legume verzi cu frunze sunt și ele  surse bune de magneziu. Încearcă-le alături de un file de somon, de asemenea bogat în magneziu. 

  1. Fisticul

Fisticul, precum și alte nuci și semințe, sunt surse bune de grăsimi sănătoase. Consumul, chiar  zilnic, a unui pumn de fistic, nuci sau migdale poate ajuta la scăderea colesterolului, la scăderea inflamației la nivelul arterelor inimii, la reducerea riscului de diabet și la protejarea împotriva efectelor stresului. Nu exagera însă deoarece nucile sunt bogate în calorii.

  1. Avocado

Una dintre cele mai bune modalități de a reduce tensiunea arterială, apărută ȋn urma stresului, este să obțineți suficient potasiu din alimentație, iar jumătate dintr-un avocado are mai mult potasiu decât o banană de mărime medie. Puțin guacamole, făcut din avocado, ar putea fi o alegere bună atunci când stresul îți face ,,poftă’’ de un tratament bogat în grăsimi. Ai totuși grijă să nu exagerezi.

  1. Legume crude

Legumele crude crocante pot ajuta la ameliorarea stresului într-un mod pur mecanic. Ronțăitul de bețișoare de țelină sau morcov ajută la eliberarea maxilarului încleștat, ceea ce poate ameliora tensiunea.

  1. Laptele

Pentru copii și adulți deopotrivă paharul cu lapte cald ajută instalarea unui somn odihnitor. Cercetările au arătat că aportul de calciu ușurează anxietatea și schimbările de dispoziție legate de sindromul premenstrual. Evident, pentru cei cu intoleranță la lactoză, această variantă nu e de luat ȋn calcul. De obicei, dieteticienii recomandă lapte degresat. Eu, nu.

  1. Suplimente din plante

Există multe suplimente din plante care pretind că luptă împotriva stresului. Una dintre cele mai bine studiate este sunătoarea, care a demonstrat beneficii pentru persoanele cu depresie uşoară până la moderată. Deși sunt necesare mai multe cercetări, planta pare să reducă, de asemenea, simptomele de anxietate și sindrom premenstrual. Rădăcina de valeriană este o altă plantă care are un efect calmant. Spuneți medicului dumneavoastră despre orice suplimente pe care le luați, astfel încât să poată verifica eventualele interacțiuni.

Pe lângă schimbarea dietei, una dintre cele mai bune strategii de reducere a stresului este să începi să faci mișcare. Exercițiile aerobice stimulează circulația oxigenului și stimulează corpul să producă substanțe chimice numite endorfine, care să te facă să te simți bine. Ai ȋn vedere măcar 30 de minute de exerciții aerobice de trei până la patru ori pe săptămână pentru a avea starea de bine dorită.

Sursa – webmed,com

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

De câte proteine ​​are nevoie un adult de 45-50 de ani

Toată lumea are nevoie de proteine, dar când ai ȋn jur de 50 de ani, trebuie să ȋncepi să ai ȋn vedere să mănânci...

Semne ce pot indica un deficit de vitamina B12

În primul rând trebuie să știi că deficiența de vitamina B12 este rară la persoanele care mănȃncă echilibrat și din toate grupele alimentare. Corpul...

Cofeina și răspunsurile la cele mai frecvente ȋntrebări legate de suplimentarea acesteia

Cofeina reprezintă un ajutor ergogenic des utilizat de cei ce ȋși doresc un plus de energie. Cercetări ample au fost făcute pe acest subiect,...

Detox cu sucuri – impact pe microbiota intestinală

Multă lume consideră că dieta cu diverse sucuri ar curăța intestinul. Chiar dacă acestea arată apetisant prin varietatea paletei de culori, există o multitudine...

Cauze mai puțin știute ale creșterii colesterolului

Stresul cronic, se știe, provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv colesterol ridicat. Practic, cercetările au arătat că riscul de creștere este pentru...