Insulina – hormonul fără de care nu putem supraviețui

Insulina este secretată de pancreas de un grup specializat de celule numite după aspectul lor insulele Langerhans – de unde și denumirea hormonului, din latinul ,,insula’’ .  

Are rol major în reglarea metabolismului energetic

Insulina este considerată ca fiind cel mai important hormon anabolic, intervenind practic în sinteza proteinelor din diverse țesuturi.

Insulina are rol ȋn reglarea metabolismului carbohidraților, grăsimilor și proteinelor prin promovarea absorbției glucozei din sânge în ficat, tesut adipos și celulele musculare scheletice. În aceste țesuturi, glucoza absorbită este convertită fie în glicogen prin glicogeneză, fie ȋn grăsimi prin lipogeneză, fie, în cazul ficatului, în ambele.

Insulina îmbunătățește absorbția și metabolismul glucozei în celule, reducând astfel nivelul zahărului din sânge. Fără insulină, celulele nu pot utiliza glucoza drept combustibil, deci nu mai pot funcționa, ajungând practic ca fără insulină să nu putem să supraviețuim.

Influențează complianța vasculară și cogniția

Insulina influențează și alte funcții ale corpului, cum ar fi complianța vasculară și cogniția. Odată ce insulina intră în creierul uman, îmbunătățește învățarea și memoria și aduce beneficii memoriei verbale în special. De asemenea, are si efecte stimulatoare asupra hormonului de eliberare a gonadotropinei din hipotalamus, favorizând astfel fertilitatea, de aceea frecvent, rezistența la insulină conduce la infertilitate.

Cum se produce insulina?

Insulina se secretă de pancreas ca răspuns la concentrații crescute de glucoză în sânge, după masă. Ea poate fi activată și de stimuli, precum vederea și gustul alimentelor.

Dieta neechilibrată calitativ și cantitativ și ȋn gerneral stilul de viață pot afecta serios secreția de insulină a pancreasului.

Rezistența la insulină apare atunci când o persoană nu mai răspunde la hormon, nivelul de insulină crește, iar zahărul din sânge începe să crească. Inițial, insulina suplimentară din sȃnge poate provoca hipoglicemie. În timp însă, scade capacitatea organismului de a produce insulină. 

O simplă evaluare a nivelului acestui hormon și a glicemiei din sȃnge ne poate informa exact dacă persoana ȋn cauză este sau nu rezistentă la insulină.

Aceasta este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită,  asociată cu inițial cu pre-diabetul, diabetul de tip 2, sindromul metabolic și creșterea în greutate. 

Cum putrem îmbunătăți sensibilitatea la insulină și implicit sănătatea metabolică?

  • Mâncând mai puțini carbohidrați procesați – produse de patiserie, cofetărie etc.
  • Crescând consumul de proteine și grăsimi sănătoase
  • Făcând mișcare – mersul pe jos 30 de minute este un mod simplu de a vă accelera metabolismul
  • Învățând să vă gestionați stresul – cortizolul crește rezistența la insulină
  • Mergând mai devreme la culcare, mai ales dacă obișnuiți să vă bagați în pat după miezul nopții

Poți adăuga și suplimente la toate cele mai de sus, dar mai întâi este bine să discuți cu un profesionist din domeniul sănătății și ȋn funcție de analizele tale de laborator să se poată face astfel recomandări personalizate.

Bibliografie:

www.endocrineweb.com
www.diabetes.co.uk

Broussard- ,,Sleep depravation and fat feedeing may reduce insulin action by similar mechanistic pathways’’- The Obesity Society Annual Meeting, 2015-Los Angeles 

Marlon E – ,,Beta Cell Dysfunction and Insulin Resistance’’ Front Endocrinol (Lausanne). 2013; 4: 37.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cum știi dacă planul tău de nutriție funcționează

Persoanele interesate de pierderea în greutate își evaluează adesea progresul după ce le arată cȃntarul. Totuși, mai ales la începutul unei noi diete, greutatea...

Nutriția și sănătatea creierului

Alimentația, prin cantitate, dar mai ales calitatea sa vizează nu doar greutatea ȋn sine a unei persoane, ci inclusiv sănătatea mintală a acesteia, starea...

Dezechilibrul metabolic și infertilitatea

Alegerile noastre alimentare ne afectează sănătatea într-un mod semnificativ. Avȃnd atât de multe opțiuni alimentare la dispoziție, devine dificil uneori să rezistăm dorinței de...

Ce, Cum și Cât mâncăm de sărbători?

Pare incredibil, dar este adevărat, lumea a ajuns să nu mai știe să se hrănească fără a se considera vinovată de vreo exagerare. Și...

Semne ale deficitului de vitamina C

În principiu este destul de ușor să ai suficientă vitamina C, dacă mănȃnci o dietă echilibrată, chiar dacă organismul nu produce și nu stochează...