Mănȃnci, dar te și hrănești?

Știm deja că mâncarea poate fi considerată o sursă de consolare ȋn reducerea stresului. Alimentele grase și dulci sunt de obicei preferate și mulți dintre noi au dezvoltat deja un atașament puternic pentru ele, ca și pentru alimentele fast-food, numite de altfel și „alimente de confort”. 

Mănânci corect și totuși…

Presupunȃnd că deja ai trecut de etapa junk-food, fiind pe deplin conștient că aceste ,,alimente’’ nu te hrănesc, meniurile tale s-au echilibrat considerabil și totuși ai ȋncă frecvent senzație de balonare, disconfort intestinal, iar grăsimea de pe abdomen se ,,ȋncăpățȃnează’’ să rămȃnă fix acolo unde nu ȋți place. 

Ce te faci cu stresul?

O bună alimentație nu asigură ȋntotdeauna o digestie sănătoasă, dacă nu este dublată de o gestionare eficientă a stresului, condiție vitală ȋn restabilirea funcționalității proceselor digestive.

Gȃndește-te deci ȋn primul rȃnd dacă ai făcut ceva și ȋn privința atenuării stresului cronic, pentru că sunt șanse mari ca acesta să treacă cumva neobservat, considerat ca fiind ceva firesc ȋn viața de zi cu zi. Acest tip de stres menține starea de alertă – adică vegetativul simpatic pe toată durata zilei, astfel că digestia – ȋn care intervine vegetativul parasimpatic –  nu mai reprezintă o prioritate pentru organism și funcția digestivă nu se mai desfășoară la capacitatea normală.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor legate de funcționarea enzimelor digestive. Este foarte adevărat că intervențiile nutriționale au un efect pozitiv ȋn acest sens, deoarece pot reduce nivelul inflamațiilor din organism, cauzate de stres, ȋnsă respectarea necesității corpului de a se relaxa este obligatorie ȋn corectarea disfuncțiilor enzimatice.

Enzimele digestive sunt produse ȋn principal la nivelul pancreasului și al intestinului subțire și au rolul de a descompune nutrienții din alimente, astfel ȋncȃt să poată fi absorbiți corespunzător ȋn organism.

Principalele simptome care anunță un deficit al enzimelor digestive sunt reprezentate de: balonare și flatulență după consumul de alimente, senzație de suprasaturație după ingerarea unei cantități mici de hrană, defecație incompletă, supraponderalitate, prezența alimentelor nedigerate în materiile fecale, inclusiv urme uleioase ce arată o digestie incompletă a grăsimilor.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cum luptăm ȋmpotriva alergiilor respiratorii

Vremea bună a sosit! Ti-ar plăcea să stai la soare, să admiri frumusețea copacilor înfloriți, dar știi că sunt slabe șanse să faci asta...

Ce determină pierderea puterii musculare

Pierderea puterii musculare este diferită de oboseala sau durerea musculară. De exemplu, simți că ȋți este mai greu să te ridici de pe un...

Zahăr natural vs zahăr adăugat

Zahărul există în mod natural în multe alimente precum fructe, legume, lapte, brânză și chiar cereale. Fructele conțin zahăr sub forma unui mix de sucroză,...

Protejează-ți eficient inima

Motorul vieții, inima, este cu adevărat un organ uimitor. Bate de aproximativ 100.000 de ori ȋntr-o zi și de 2,5 miliarde de ori ȋntr-o...

Obiceiuri matinale ce te pot ajuta să-ți controlezi greutatea

Un memento vizual al greutății în fiecare dimineață te poate ajuta să te ții de planul tău de alimentație sănătoasă în restul zilei sau...