Majoritatea oamenilor au, la un moment dat, probleme cu ochii. Unele sunt minore, fiind ușor de compensat sau tratat acasa, alte necesită ajutorul specialiștilor și eventual recomandări pentru corectarea diferitelor vicii de refracție prin purtarea de ochelari sau lentile de contact.
Lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține sănătatea ochilor
Indiferent dacă vederea ta nu mai este ceea ce a fost înainte sau poate nu a fost niciodată perfectă, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține sănătatea ochilor pe un drum bun.
Retina este ca o căptușeală subțire ȋn spatele ochiului, fiind alcătuită din celule care colectează imagini pe care le transmit creierului. Tulburările retiniene pot deteriora celulele retinei și pot bloca acest transfer de impulsuri.
Există diferite tipuri de afecțiuni care implică retina:
- Degenerescența maculară legată de vârstă – se referă la o descompunere a unei mici porțiuni a retinei numită maculă.
- Retinopatia diabetică – deteriorarea vaselor de sânge din retină, avȃnd drept cauză diabetul.
- Dezlipirea de retină – apare atunci când retina se separă de stratul de dedesubt.
Este deci important să ai un diagnostic precoce și să tratezi corect aceste probleme.
Un factor de risc cunoscut pentru multe dintre afecțiunile cronice, inclusiv diabetul, bolile inimii și vaselor de sânge sau cancerul, este obezitatea. Potrivit unor studii preliminare, obezitatea poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă. Considerăm un pacient că este obez, dacă indicele său de masă corporală (IMC) – un calcul care compară greutatea corporală cu înălțimea – este egal cu 30 sau depășește această cifră.
Obezitatea
Poate declanșa un răspuns inflamator în sistemul imunitar care prin cronicizare duce la schimbări neașteptate în diverse locuri inclusiv la nivelul ochiului. Aceste modificări se pot dezvolta în cele din urmă în degenerescență maculară.
Un studiu recent asupra șoarecilor obezi publicat în Revista Science oferă câteva date pentru a susține legătura degenerescență maculară – obezitate. Chiar și după ce șoarecii au slăbit, cercetătorii au descoperit că erau mai predispuși să aibă leziuni asemănătoare degenerescenței maculare comparativ cu șoarecii fără exces de greutate.
Cu toate acestea, este dificil de generalizat aceste rezultate pentru oameni, deoarece nu există un model animal, ideal pentru degenerescența maculară, spune Christina Weng, MD, MBA, specialist în retină, chirurg și profesor la Baylor College of Medicine. Cercetătorii trebuie să se bazeze pe setări induse artificial care s-ar putea să nu se întâmple în viața reală. Folosind ȋnsă o abordare mai holistică, ea susține obiceiurile de viață cȃt mai sănătoase pentru a promova bunăstarea pacienților săi, în speranța de a evita tot felul de boli cronice.
Deoarece mai mulți dintre principalii factori de risc pentru degenerescența maculară, cum ar fi vârsta și genetica, sunt dincolo de controlul individual, este esențial să încercați să vă mențineți o sănătate optimă, concentrându-vă pe ceea ce poate fi schimbat, cum ar fi dezvoltarea unei rutine regulate de exerciții fizice și a unei diete cu adevărat hrănitoare.
Fumatul
„Cel mai bine stabilit factor de risc modificabil este fumatul. Celelalte, cum ar fi obezitatea și alte lucruri legate de stilul de viață, nu sunt la fel de puternic asociate”, a spus Vaidehi Dedania, MD, oftalmolog retinian și chirurg la NYU Langone Health. „De aceea, pentru că sunt modificabile, recomandăm pacienților să-și îmbunătățească stilul de viață și să-și scadă nivelul de obezitate”.
De asemenea, nu ȋn ultimul rȃnd, este important să mențineți constant examenele oftalmologice de rutină pentru a depista ȋn stadii incipiente orice probleme oculare. Iar dacă surplusul de greutate crește progresiv, apelați la un specialist ȋn domeniul nutriției și dieteticii pentru un ghidaj eficient ȋn procesul de slăbire.
Bibliografie
Knoledge transfer webmed