Poate fi Supraantrenamentul sinonim cu Supraalimentația?

Ca termeni ai limbii romȃne, cu siguranță, nu. Ca efecte asupra organismului, de foarte multe ori, da. 

Evident, pe principiul nimic nu se pierde, totul se transformă, supraalimentația ca și consum constant de cantități mai mari și mai consistente de hrană față de nevoile fiziologice va conduce ȋn timp la apariția țesutului gras.

Supraantrenamentul este definit ca fiind o stare patologică rezultată în urma unor eforturi exagerate, incorect dozate. 

Dacă nu te ȋncadrezi ȋn categoria sportiv de performanță, exercițiul fizic prea mult poate crește nivelul de stres

De asemenea, poate determina accidentări și poate să scadă imunitatea. Chiar și sportivii de performanță, fără o atentă supraveghere, pot ajunge să aibă o compoziție corporală ineficientă pentru atingerea scopului final – recorduri ȋn sportul practicat și medalii ȋn competițiile importante.

Suprasolicitarea fizică nu este un eșec al puterii de voință a individului. Trebuie ȋnțeles faptul că suntem dotați cu mecanisme complexe de reacție care fie ne împiedică să depășim niște limite legate de supravieţuire, fie dimpotrivă, ne împing să trecem peste aceste bariere.

Cum ne dăm seama că antrenamentele ȋncep să strice lucrurile?

Atunci cȃnd centrii de supraviețuire consideră că viața este pusă ȋn pericol, declanșează un lanț de reacții ce poate avea un rezultat contrar așteptărilor noastre. Poate părea curios, dar ȋncepi să constați pe cȃntar că nu mai dai un gram jos, ba culmea chiar ȋncepi să te ȋngrași, deși ești zilnic la sală – ce se întâmplă, te ȋntrebi, doar ai făcut totul ca la carte. Ei bine, problema nu este exercițiul sau intensitatea acestuia. Problema este că nu există un  echilibru ȋntre efortul fizic și recuperare, ceea ce pentru organism reprezintă la un moment dat, pericol.

Când faci sport intens, adaugi stres suplimentar unui organism care poate fi deja stresat de alte lucruri, cum ar fi relațiile de familie, probleme la locul de muncă, călătoriile (mai ales cele care includ schimbări semnificative ale fusului orar), nopțile nedormite etc. Sportul este cel mai bun remediu pentru reducerea tensiunilor acumulate peste zi și cel mai bun antidepresiv, dar totuși, peste o anumită limită a solicitării fizice, sportul reprezintă un stres pentru organism. 

Iată ce se poate ȋntâmpla

 • Variaţii ale valorilor glucozei (zahărului) din sânge ȋn cazul exerciţiilor fizice intense, urmate de oboseală, epuizare, stări de ameţeală

• Depresie, anxietate

• Probleme de somn sau trezirea dimineaţa prea devreme

• Pofte alimentare, poate chiar probleme de control al apetitului și saţietăţii, cu stimularea creșterii țesutului gras

• Metabolizare mai scăzută din cauza scăderii producției de hormoni tiroidieni

• Discontinuitate ȋn formarea hormonilor sexuali (ceea ce înseamnă mai puțin testosteron, iar la femei, menstră neregulată sau chiar lipsă). 

Nu poți TU, conștient, decide dacă ai nevoie de recuperare sau nu.

Corpul tău va decide pentru tine. Tu trebuie să ȋnveţi să ȋl asculţi și să prevezi o recuperare în planul tău de a face sport și de slăbire. Altfel, corpul o va face în cele din urmă, ȋntr-un mod mai puțin plăcut.

Cu cât exercițiul este mai intens, cu atât vei plăti mai mult prin epuizare, refacere prin consum de aminoacizi din propria masă musculară, accidentări sau boală. Cu cât este mai severă ,,plata’’, cu atât vei avea nevoie să stai mai mult timp departe de exercițiile fizice. 

Uneori, mai puțin ȋnseamnă mai mult. 

Sportul ar trebui să ne facă să ne simțim eliberaţi de stres, să funcţionăm și să trăim mai bine, nu să ne incapaciteze. 

Pentru sfaturi suplimentare de nutriţie sportivă și nutriţie de slăbit apelează la un specialist. Fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta.ro dacă dorești să afli răspunsuri avizate ȋn domeniul nutriţiei și dieteticii.

Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate. E mai ușor decât crezi!

Bibliografie:

Flavio Cadegiani, Claudio E Cater – Body composition, metabolism, sleep, psychological and eating patterns of overtraining syndrome: Results of the EROS study (EROS-PROFILE) – J. Sports Sci. 2018, Aug;36(16):1902-1910.

Fahrenholtz I.L. et al – Within-day energy deficiency and reproductive function in female endurance athletes – Scand. J. Med. Sci. Sports. 2018;28:1139–1146

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Probleme cu digestia?

Digestia este un proces complex prin care alimentele alese la o masă sunt procesate mecanic și chimic pe un parcurs care ȋncepe ȋn gură...

Putem oare controla dependențele ușoare?

Frecvent, obiceiuri cum ar fi, cumpărăturile de stres, vizionarea excesivă a emisiunilor și goana după știri ,,senzaționale, cancan’’ ne costă timp și bani, lucruri...

Ce cauzează un blocaj în scăderea în greutate?

În primele câteva săptămâni de pierdere în greutate este tipică scăderea rapidă. În parte, acest lucru se datorează faptului că atunci când inițial reduci...

Te-ai pregătit de primăvară?

Te-ai pregătit de primăvară?Trecerea de la un anotimp la altul poate crea dificultăți organismului ȋn a se adapta la schimbări și cele mai ȋntȃlnite...

Cum știi dacă planul tău de nutriție funcționează

Persoanele interesate de pierderea în greutate își evaluează adesea progresul după ce le arată cȃntarul. Totuși, mai ales la începutul unei noi diete, greutatea...