Digestia este un proces complex prin care alimentele alese la o masă sunt procesate mecanic și chimic pe un parcurs care ȋncepe ȋn gură și se continuă ȋn stomac și intestine. Unele alimente au o digestie mai lungă, altele se procesează rapid, unele pot să determine manifestări neplăcute precum balonarea, constipația și arsurile la stomac, altele dimpotrivă.
Totul este mai bine atunci când digestia este mai bună.
Încearcă să aplici sfaturile de mai jos. Desigur, dacă ai simptome digestive severe sau dacă balonarea sau arsurile nu vor dispărea, consultă-ți medicul.
1. Alimentele vegetale au fibre, adaugă-le treptat ȋn dietă și crește concomitent cantitatea de apă pe care o bei. Fibrele o absorb, iar acest lucru te va ajuta să eviți crampele sau gazele intestinale. În plus, prin volumul mare al unei salate de exemplu, stomacul se umple și apare senzația de sațietate, ceea ce este un plus dacă vrei să slăbești.
Alimentele bogate în fibre sunt: legumele cu frunze sau rădăcinoase, fructele, nucile și semințele, cerealele integrale.
2. Apa și alte lichide, cum ar fi supele, ciorbele pot să ȋmbunătațească tranzitul digestiv.
Dacă nu ești fan supă, ȋncearcă un ceai de plante sau apă cu felii de castravete, lămâie sau lime. Sau orice alte lichide, atâta timp cât nu au alcool (care te deshidratează) sau prea multă cofeină (care îți poate stimula prea mult mișcarile intestinelor).
Dacă preferi băuturile carbogazoase, reține că acestea cresc aciditatea din stomac, ceea ce ȋți poate da arsuri.
3. Mânȃncă ȋncet, ideal cantități mai mici. Mestecă-ți bine alimentele pentru a ușura munca sistemului digestiv.
4. Activitatea fizică aduce beneficii nu doar pentru menținerea greutății sau a funcție respiratorii mai bune și o inimă mai puternică, ci stimulează inclusiv digestia.
Atenție ȋnsă, pentru unii oameni exercițiile fizice imediat după masă pot provoca indigestie. Așadar, programează-ți antrenamentele înainte de masă sau așteaptă cel puțin o oră după masă.
5. Probioticele sunt acele bacterii bune care se află în intestinul tău și te pot ajuta cu digestia și menținerea imunității. Se găsesc în unele iaurturi și alimente fermentate. Poți, de asemenea, să le adaugi în dieta ta, ca suplimente.
6. Grăsimile din alimente tind să rămână în organism mai mult timp, ceea ce le face mai greu de digerat. Limitează alimentele grase, mai ales cele care conțin grăsimi hidrogenate cum ar fi chipsurile, meniurile fast-food, produse de patiserie și alte alimentele cu conținut de margarină. În schimb, poți să mănȃnci carne slabă și pește. De asemenea, încearcă să ai mesele cu carne preparate la cuptor și grătar, decât să le consumi prăjite.
7. Evită alimentele care par să declanșeze disconfort la stomac. Unele persoane simt că alimente cum ar fi roșiile sau citricele le declanșează arsuri la stomac. Pentru altele, grâul, porumbul, ceapa sau produsele lactate, provoacă probleme.
Mâncarea condimentată este o cauză frecventă de arsuri și /sau dureri de stomac sau tranzit accelerat, așa că acordă atenție nivelului de ,,iuțeală’’ al acestor alimente.
8. Pentru o digestie mai bună, fă tot ce poti pentru a-ți ține stresul sub control.
Stresul îți afectează întregul corp, inclusiv sistemul digestiv. Pentru acele probleme pe care nu le poți evita, găsește modalități de a te relaxa.
9. Unele medicamente sau probleme medicale pot interfera cu digestia. Dacă ai exclus alte probleme, dar încă persistă simptomele de balonare, constipație sau arsuri la stomac, discută cu medicul tău pentru identificarea sursei reale a problemei.
Bibliografie:
Dhingra, D. Journal of Food Science and Technology, June 2012.
Webmed.com/digestive-disorders, 2022