În primul rând trebuie să știi că deficiența de vitamina B12 este rară la persoanele care mănȃncă echilibrat și din toate grupele alimentare. Corpul nostru poate stoca această vitamină pentru mai mulți ani, dar totuși, odată cu ȋnaintarea ȋn vȃrstă pot ȋncepe să apară unele simptome care sunt specifice deficitului de B12.
Cum se ajunge aici
Bolile inflamatorii intestinale pot diminua absorbția vitaminei B12. La fel se ȋntȃmplă ȋn cazul unui consum mai lung de medicamente ce acționează ca pansament gastric sau intervin ȋn scăderea senzației de arsură la stomac. În această categorie intră, de exemplu, inhibitori ai pompei de protoni, cloramfenicol, famotidina, dar și methformin – substanță care se prescrie ȋn diabetul de tip II.
De asemenea, cunoscȃnd faptul că plantele nu au B12, este foarte probabil ca ȋn timp, veganii și vegetarienii să aibă carență ȋn această vitamină, trebuind să adauge ȋn meniu alimente fortificate sau să apeleze la suplimente.
Care sunt cele mai uzuale simptome
- Dacă simți ȋn mâini sau picioare senzația de „ace” este posibil să te confrunți cu o lipsă de B12. Practic, acest deficit poate deteriora învelișul protector al nervilor și tu să resimți pișcături la nivelul pielii.
- Fără suficientă vitamina B12, este posibil să nu ai nici suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul la celule. Acest lucru se numește anemie și poți să ȋl simți ca senzație mai accentuată de frig, mai ales ȋn zona mâinilor și picioarelor. De asemenea, este posibil ca mușchii tăi să nu aibă forță, să simți o senzație de slăbiciune sau, la fel de bine, s-ar putea să te simți obosit sau amețit. Prin urmare, este important să acorzi atenție oricăror simptome – care fie cresc gradual, fie se instalează rapid – și să ȋți anunți medicul.
- Mai pot exista și alte semne ale deficitului de vitamină B12, așa cum este cazul glositei atrofice. Micile umflături de pe suprafața limbii, numite papilele, încep să se aplatizeze. Asta face ca limba să arate lucioasă și să se simtă netedă. Avȃnd ȋn vedere că unele medicamente, dar și alte afecțiuni pot provoca și ele aceste simptome, e bine să discuți cu medicul tău orice modificări pe care le vezi sau le simți.
- Lipsa B12 poate duce inclusiv la depresie, confuzie, probleme de memorie și chiar demență.
- Pentru cei care recurg la operații de slăbire, una dintre cele mai frecvente este numită „bypass gastric”. După operație, alimentele ocolesc părți ale stomacului și intestinului subțire. Din păcate acesta este de obicei locul în care B12 se descompune în formă utilizabilă de către organism.
Medicul va monitoriza probabil nivelul de B12 și va sugera suplimente sau injecții, dacă aveți nevoie de ele. Suplimentele de vitamina B12 sunt de obicei sigure, pentru adulți, recomandare fiind de 2,4mcg putȃnd ajunge pȃnă la 4 mcg pe zi.
Dacă iei mai mult decât ai nevoie, corpul va elimina surplusul prin urină. Poți experimenta totuși și unele efecte secundare, cum ar fi amețeli, durerile de cap, anxietate, greață și vărsături.
De unde ne luăm de obicei vitamina B12
Poți obține această vitamină din pui, curcan, vită, ouă și pește și ȋn cantități mici și din lactate.
Una dintre cele mai bune surse de B12 este ceva care posibil nu este ȋn mod obișnuit în meniul tău și anume ficatul de vită.
Sursa: knoledge transfer webmed