Suplimentele naturale nu sunt automat și sigure

Se pare că multă lume gȃndește că, dacă un produs este din plante, este de la sine ȋnțeles că acesta ar trebui să fie inofensiv pentru sănătate. La urma urmei, cu toții folosim o mulțime de ierburi atunci cȃnd gătim, nu-i așa? 

Totuși, unele produse pot să nu fie sigure, mai ales dacă persoana ȋn cauză are anumite afecțiuni medicale sau ia anumite medicamente. Voi descrie mai jos cȃteva exemple foarte cunoscute:

Ghimbirul

Este frecvent folosit pentru a diminua greața cauzată de răul de mișcare, greața ce ȋnsoțește anestezia din intervențiile chirurgicale sau cea de după chimioterapie. Alteori este folosit pentru a trata artrita sau durerile articulare. Ghimbirul poate cauza ȋnsă probleme cu coagularea sângelui sau poate modifica ritmul inimii și tensiunea arterială, dar și nivelul zahărului din sânge (glicemia). 

Sunătoarea

Oamenii folosesc cel mai frecvent sunătoarea pentru depresie și tulburări de dispoziție. Conține multe substanțe chimice care acționează asupra substanțelor mesager din creier care reglează starea de spirit. Există unele dovezi științifice că suplimentele cu sunătoare sunt eficiente ȋn depresia ușoară până la moderată. De asemenea, este utilizată pentru simptomele menopauzei, deși nu există studii care să susțină clar aceste utilizări. Poate provoca reacții adverse precum dureri de cap, greață, diaree, amețeli și gură uscată.

Sunătoarea este disponibilă în suplimente alimentare în Europa și SUA, dar Franța a interzis deja utilizarea sa în produse, din cauza preocupărilor legate de interacțiunile medicamentoase. În unele țări, sunătoarea este disponibilă doar pe bază de rețetă, deoarece interacționează negativ cu anticoncepționalele orale, cu ciclosporinele, digoxina, warfarina, medicația antiHIV.

Arnica

Uleiul din această plantă sau cremele cu arnică aplicate pe piele ajută la ameliorarea durerii ȋn cazul vânătăilor. Alții iau suplimentul pentru a încerca să rezolve problema constipației. Dar consumul acestei plante poate crește tensiunea arterială și accelera bătăile inimii, uneori chiar și dificultăți de respirație. 

Ginkgo

Consumul de extracte de ginkgo este adesea legat de încercarea de îmbunătățire a memoriei, dar și de ȋmbunătățire a circulației sȃngelui, funcției mentale și răului de altitudine. Îmbunătățirea circulației periferice nu este echivalentă cu prevenirea unui infarct miocardic, așa cum susțin unii sau a unui stroke. Extractele cu ginkgo pot subția sângele și pot provoca sângerare. Acest lucru este riscant mai ales dacă luați și alte medicamente precum aspirina, omega 3 sau alte produse cu rol de fluidizare a sȃngelui.

Aloe

Aplicarea unui gel cu această plantă pe piele pe o zonă care a suferit o arsură sau pe o rană o poate ajuta să se vindece sau să te facă sa te simți mai bine. Dar unii oameni iau suplimente și pe gură, ceea ce poate provoca un ritm cardiac anormal sau probleme cu rinichii. De asemenea, poate scădea glicemia – nivelul zahărului din sânge și dacă sunteți sub medicație antidiabetică poate crește efectele acesteia.

Urzica

Se crede că aceasta ajută ȋn alergii și artrită, pietre la rinichi și vezică urinară precum și ȋn infecții ale tractului urinar. Unii oameni o folosesc pe scalp pentru a lupta împotriva mătreții. Dar urzica vă poate face corpul să rețină apă, așa că nu ar trebui să luați astfel de suplimente dacă rețineți lichid din cauza problemelor cardiace sau a celor renale sau dacă luați diuretice.

Acestea sunt doar cȃteva dintre suplimentele cu plante care se folosesc frecvent, uneori ,,după ureche’’ fără a se lua ȋn calcul faptul că orice supliment, chiar și natural, poate avea efecte adverse, la fel ca orice altă medicație. Consultați-vă ȋntotdeauna cu medicul curant înainte de a lua astfel de medicamente- supliment, mai ales dacă luați deja un alt tratament. 

Bibliografie

Muller, T., Mannel, M., Murck, H., and Rahlfs, V. W. Treatment of somatoform disorders with St. John’s wort: a randomized, double-blind and placebo-controlled trial. Psychosom.Med. 2004;66(4):538-547

Harvard Health Publications: „Dietary Supplement Safety.”

Simeon, J., Nixon, M. K., Milin, R., Jovanovic, R., and Walker, S. Open-label pilot study of St. John’s wort in adolescent depression. J Child Adolesc.Psychopharmacol. 2005;15(2):293-301.

Van Die, M. D., Burger, H. G., Bone, K. M., Cohen, M. M., and Teede, H. J. Hypericum perforatum with Vitex agnus-castus in menopausal symptoms: a randomized, controlled trial. Menopause. 2009;16(1):156-163.

Van Strater, A. C. and Bogers, J. P. Interaction of St John’s wort (Hypericum perforatum) with clozapine. Int.Clin.Psychopharmacol. 2012;27(2):121-124

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Ești obosit – ce e de făcut?

Dacă discutăm despre instalarea recentă a stării de oboseală, a bea cafea pentru revigorare sau a trage un pui de somn la prȃnz, nu...

Mitocondria – incredibila noastră uzină energetică

Mitocondriile sunt mini fabrici de energie ale celulelor, care variază ca număr în funcție de cerințele energetice ale organului respectiv. Majoritatea celulelor au aproximativ...

Cum corectăm dezechilibrul electrolitic vara

Suntem ȋn plină vară. Temperaturile vizează constant cifre ridicate și nu pot decȃt să sper că ȋncerci să ȋți protejezi nu doar pielea, ci...

Există alimente care să reducă stresul?

Stresul - cu toții îl avem, ȋnsă modul în care îl gestionăm poate face diferența. Managementul stresului poate fi un instrument puternic pentru starea...

Grăsimea viscerală moderată și afectarea silențioasă a ficatului

Ficatul este un organ remarcabil care face o mulțime de lucruri diferite ca să ȋți mențină sănătatea. De aceea, sănătatea ficatului afectează ȋn cascadă...