Încurajat din tribune de mai mulți români decât în ziua precedentă, David Popovici a pornit tare, pe culoarul 4, și a condus mare parte din cursă. N-a reușit însă să mențină ritmul până la final. Pe ultimii 50 de metri, a părut să obosească și a fost întrecut de britanicul Matthew Richards, de campionul olimpic Tom Dean și de sud-coreeanul Hwang Sun-woo, într-un final strâns. David a încheiat pe patru, cu 1:44:90.
La final s-a așezat pe un scaun și s-a odihnit puțin înainte de-a vorbi cu reporterii: „Nimeni nu-i place să piardă, nu o să mint, mi-ar fi plăcut să câștig. Dar sunt ok, adică primele trei lungimi de bazin cred că au fost superbune, apoi pur și simplu nu am mai putut pe ultima, adică am dat cât am mai putut. Se întâmplă, și imediat cum am ajuns în capăt am corelat această senzație cu cât am reușit să ne pregătim, cum am reușit să ne pregătim. E totuși normal, adică nu-i ceva care m-a surprins extraordinar de tare, și ăsta e sportul.”
„Uneori câștigi, uneori iei locul 4, uneori iei locul 4 la două sutimi, cum am luat la Olimpiadă și am avut foarte multe de învățat de atunci, și cum o să am și de acum. Adică nu sunt necăjit, supărat, pur și simplu am înțeles ce s-a întâmplat și să lucrăm către asta să facem mai bine. Cum am spus și în interviul de după 200 metri liber de la Tokyo, nu s-a întâmplat ceva, ci sunt al 4-lea cel mai bun din lume. Am dovedit că sunt unul dintre cei mai buni din lume. Rămâne pe viitor să arăt că pot să fiu și cel mai bun din lume, de fapt să mențin acest titlu, să-l apăr.”
Întrebat dacă îl motivează acest rezultat pentru mai departe, a spus că deocamdată se concentrează pe recuperare: „Astăzi trebuie să mă refac, să beau apă, să-mi fac refacerea, să fac o baie cu gheață, să dorm bine și vom vedea mâine ce se întâmplă.”
David a avut și un mesaj pentru cei de acasă: „Să știți că ăsta e sportul. Oricine care a făcut sport vreodată știe că nu ai cum să câștigi întotdeauna și atunci când nu câștigi, ai ceva de învățat mult mai valoros. Când câștigi, doar câștigi. Poate fi plictisitor să câștigi pe bandă rulantă. E important să ai și momente din asta.”
Pe final, a vrut să sublinieze faptul că nu consideră ce s-a întâmplat un eșec, ci o oportunitate de-a învăța: „De fapt, e poate o greșeală în exprimare să creadă cei care mă susțin că e un eșec. Cei care mă susțin cu adevărat vor înțelege, după cum am spus, că se poate întâmpla. I s-a întâmplat și lui Phelps, mi se poate întâmpla și mie și mâine-i mâine revin cu forțe proaspete. (…) Sunt mult mai mult mulțumit decât supărat. Am dat tot ce am avut. Tot ce am avut în rezervor și în plus.”