Prima zi la Fukuoka: David Popovici se califică în semifinale la 200 metri liber. Andrei Anghel se oprește în serii la 100 metri spate.

După o primă zi spectaculoasă în competiția de înot de la Mondialele de Natație din Fukuoka, în care s-au corectat trei recorduri mondiale (unul din ele la 400 metri mixt, ultimul record al lui Michael Phelps), luni dimineața au început emoțiile și pentru delegația României, când ambii înotători români, David Popovici și Andrei Anghel au debutat în serii.

David Popovici s-a calificat în semifinale fără să forțeze, cu al treilea timp (1.45.86), în timp ce Andrei Anghel s-a oprit în seriile probei de 100 metri spate.

Campionul mondial și european de anul trecut la 200 de metri liber a intrat în bazinul din Marine Messe în jur de ora locală 11.50 (5.50 ora României), în ultima serie, a opta. A pornit pe culorul 4 și a întors primul după fiecare lungime de bazin. Pe ultimii 50 de metri, a fost depășit de britanicul Matthew Richards (1:45.82), dar n-a părut să forțeze foarte tare. Primul calificat în semfinale e americanul Luke Hobson (1.45.69), urmat de Richards și de David.

Cel mai bun timp al sezonului pentru David a fost în iunie, la trofeul Sette Colli de la Roma, 1.45.49.

Nu s-a oprit în zona mixtă pentru declarații, ci s-a dus direct la preparatorul fizic Dragoș Luscan, care i-a măsurat lactatul pentru a vedea nivelul de oboseală. După câteva ore de recuperare, va reveni în bazin pentru semifinale.

Andrei Anghel: „Am avut destul de mari emoții”

Andrei Anghel a fost primul român care a intrat în bazinul din Marine Messe. în seriile probei de 100 metri spate. A înotat în seria a patra, pe culoarul șase, a încheiat cele două lungimi de bazin cu timpul 55,77, dar s-a oprit în serii.

Nu a fost cel mai bun timp al său, a spus imediat după probă, în zona mixtă, dar proba de 100 spate nu e una cu care să se simtă foarte confortabil.

„Nu a fost cel mai bun timp al meu, dar având în vedere că a fost timpul de dimineață și după-masa se merge mai tare, sunt destul de mulțumit de timp. Mai ales că aveam destul de mari emoții. Dar a fost o șansă bună să sparg gheața, să fiu mai lucid la proba mea, la 50.”

Din cauza emoțiilor, n-a fost foarte atent la atmosfera din bazin la primul său Mondial: „N-am putut să-mi dau seama de nimic, eram total pe altă lume, din cauza emoțiilor. Dar nu neapărat emoții de competiție, cât că în general mie mi-e un pic frică de 100m spate, pentru că știu că doare. Fiecare sută vine cu surpriza ei, asta n-a durut atât de tare, de aceea zic că sunt mulțumit de timp. Cumva simt că puteam să fac un best time, dar fără să-mi dau seama uneori, tocmai pentru că mi-e frică c-o să mă doară, mă menajez puțin pe primul 50 și ar trebui să plec de fapt mai tare.”

Ce și-a propus la 100: „În primul rând, voiam să merg sub 56, am mers 55,7. Mi-ar fi plăcut să am un best time, eu am 55.31 cel mai bun, deci e destul de aproape, având în vedere că am înotat în alt bazin acum, nu eram aici cu voi.“

Ajuns în Japonia cu mai puțin de o săptămână înainte de prima probă, Andrei spune că nu s-a acomodat încă la diferența de fus orar:  „Destul de greu cu somnul, și ăsta e un factor. Aseară am adormit la 2, am dormit șase ore. Ceea ce, dacă ești un om care nu face sport, nu ești neapărat fresh, dar merge. Dar ce facem noi trebuie minim nouă ore de somn seara, ăla e optim. 

Până la 50m sper să mă acomodez, e și proba mea, sunt mai stăpân pe ce se întâmplă în jurul meu. Acolo în primul rând îmi doresc semifinală, după semifinală vorbim și o să vă spun că vreau finală. Dar până atunci să prind semifinala.”

Andreea Giuclea este reporter sportiv încă din 2012, când a debutat în echipa DoR. Ea este pasionată de ceea ce înseamnă să fii sportiv de performanță și caută mereu să afle care sunt motivațiile care îi ajută să câștige medalii. Andreea a obținut locul 2 la categoria Best Column în gala AIPS Sport Media Awards 2020 și premiul pentru Cel mai Bun Website Sportiv din 2022, decernat de Asociația Presei Sportive din România. Ea spune povestidinsport minunate și ne transmite informații proaspete de la Campionatul Mondial de Înot de la Fukuoka, Japonia.

FOTO: FRNPM

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Andrei Anghel, pe 10 în semifinala la 50metri spate: „Nu e un timp rău. Se simte puțin lipsa mea de experiență în competiții majore”

Andrei Anghel s-a clasat pe locul 10 în semifinalele Campionatelor Mondiale de Natație din Fukuoka, la prima sa participare. A înotat în a doua...

Andrei Anghel după calificarea în semifinale la 50 metri spate: „Mai am de unde să îmbunătățesc. Există un univers în care prind finala”

Aflat la prima sa participare la Mondialele de Seniori în Bazin Lung, Andrei Anghel a avut emoții și înainte de seriile probei de 50...

David Popovici după finala la 100m liber: „Sunt mult mai motivat. Nu o să stau să mă gândesc la ce s-a întâmplat greșit. O...

După o zi caniculară, dar frumoasă pentru delegația României în Fukuoka, în care Constantin Popovici și Cătălin Preda au urcat pe primele două trepte ale podiumului,...

Constantin Popovici și Cătălin Preda câștigă aurul și argintul mondial la high-diving: „Avem cei mai buni săritori din lume”

Constantin Popovici și Cătălin Preda au urcat pe primele două trepte ale podiumului joi în Fukuoka, în competiția sărituri de la mare înălțime (27...

„Chop wood, carry water”. Drumul lui Cătălin Preda spre finala mondială de high-diving din Fukuoka

Când a început ploaia, Cătălin Preda era următorul concurent care se pregătea să sară de pe platforma de 27 de metri amplasată în zona...