Gloriile din natație, alături de David Popovici la Paris

Camelia Potec, șefa din natație, s-a gândit la un mod de a-l face să se simtă bine pe David Popovici la Paris.

În același timp a arătat un respect marilor nume din natația românească, cele care au adus glorie acestei discipline sportive la marile întreceri.

La Paris au venit în dimineața finalei de luni Noemi Lung, Anca Pătrășcoiu și Carmen Bunaciu. Toate au împreună medalii olimpice, mondiale și europene.

„Și gloriile natației românești au venit aici pentru a-l susține pe David. Ele înțeleg foarte bine ce simte David și cât de important e să îi fie alături. A fost idea celor de la COSR”, a declarat Camelia Potec.

NOEMI LUNG – La Jocurile Olimpice de la Seul a cucerit două medalii, argint la 400 m mixt și bronz la 200 m mixt, fiind prima înotătoare din România care a urcat de două ori pe podium la aceeași ediție a JO.

CARMEN BUNACIU – A concurat la Jocurile Olimpice din 1980 și 1984 și s-a clasat pe locul 4 de trei ori. Pe durata carierei ei a câștigat 70 de titluri naționale și a avut 39 de recorduri naționale

ANCA PĂTRĂȘCOIU – Este cea care a câştigat prima medalie olimpică a României la înot. Se întâmpla în anul 1984, când avea 16 ani. A participat la prima ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră care au avut loc la Los Angeles.

Natația a fost inclusă în programul olimpic de la prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne din 1896. Din Olimpiada din 1912 sunt incluse și probe pentru femei.

Din 1952, de la prima prezența în întrecerile olimpice de înot, reprezentanții României nu au mai lipsit decât de la două ediții ale JO, în 1964 și 1976.

Competițiile se desfășoară în bazin de 3 m adâncime, 25 m lungime și 20 m lățime. La Paris 2024, sportivilor de sex masculin li s-a permis să concureze la înot artistic în premieră în istoria olimpică.

Întrecerile masculine de la Paris 2024 au fost programate doar în proba pe echipe. Înotul maraton a fost introdus în programul olimpic la Beijing 2008 și de atunci nu a mai lipsit de la Jocuri. Întrecerile de înot maraton (masculin & feminin) au loc în ape deschise (mari, oceane, lacuri), pe distanța de 10 km. Până în prezent, România nu a avut reprezentanți în întrecerile olimpice.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Analiza Paris 2024: unde a fost bine și unde a fost rău

Team Romania a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris cu nouă medalii: trei de aur, patru de argint şi două de bronz,...

Delvine Relin Meringor a ocupat locul 7 în proba-probelor

Desfășurată chiar în ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Paris, maratonul la feminin a fost tranșat pe ultimii metri. Victoria a revenit la...

România a ocupat locul 23 în clasamentul pe națiuni

România a încheiat ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de la Paris pe locul 23 în clasamentul pe națiuni. Cu mențiunea că în...

Lacrimi și durere, mâini însângerate, accidentări și depunctări

Participarea sportivilor la Jocurile Olimpice implică, pe lângă pregătire și valoare, și șansă. Așa cum se întâmplă și în viața de zi cu zi....

Ne-am luat medalia înapoi! Ana Maria Bărbosu, bronz la sol după decizia TAS

Federaţia Internaţională de Gimnastică a confirmat că Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz în concursul de sol de la Jocurile Olimpice.Tribunalul de...