Adaptabilitatea în carieră

Mai ales în contextual pandemiei COVID-19, eveniment care ne-a luat pe toţi prin surprindere şi care are o durată pe care nu o putem anticipa, adaptabilitatea în carieră a devenit un element-cheie pentru a putea îndeplini obiectivele pe termen lung. Pentru sportivi, lipsa de sens, lipsa competiţiilor sportive şi instabilitatea procesului de pregătire au generat blocaje şi, uneori, tendinţa spre renunţare şi abandon.

Nevoia de a se adapta, nevoia de a dezvolta adaptabilitatea în cariera sportivă este direct dependentă de longevitatea în sport şi performanţă.

Adaptabilitatea în carieră sportivă cuprinde patru componente

  1. Preocuparea pentru carieră. Orientarea către viitor și optimismul reprezintă resurse pentru continuitate. Ele implică dezvoltarea unui sentiment de speranță și o atitudine planificată în legătură cu viitorul. Preocuparea pentru carieră implică a angaja şi a dinamiza emoţia în legătură cu carieră, într-un cuvânt a-ţi păsa.
  2. Controlul implică creșterea autoreglării prin decizie și asumarea responsabilității pentru viitor. Implică un sentiment de autodirecție și proprietatea personală a viitorului. Comportamentele asertive și de actele intenționate alimentează autonomia individuală și încrederea în sine. Cu alte cuvinte, controlul în carieră înseamnă a-ţi asuma destinul tău şi a face tot ce-ţi stă în putinţă pentru a maximiza fiecare oportunitate.
  3. Curiozitatea reflectă o atitudine curioasă care duce la o carieră productivă de explorare, semnificare, resemnificare şi creare de provocări. Comportamentele de asumare a riscurilor și de cercetare favorizează un sentiment de curiozitate și interes pentru activitate. Lipsa curiozității în carieră limitează explorarea și provoacă irealism și aspirații și așteptări nerealiste cu privire la viitor.
  4. Încrederea se ocupă de dobândirea capacității de rezolvare a problemelor și auto-eficacitate. Implică o atitudine eficientă și o capacitate de rezolvare a problemelor și a naviga în mod eficient printre obstacolele care apar în calea construirii viitorului. Persistența și hărnicia în comportament alimentează un sentiment de siguranță de sine și egalitate în raport cu ceilalți. Lipsa de încredere în carieră duce la inhibare, conștiință de sine și blocaje în abordarea viitorului. 

În concluzie, preocuparea se ocupă de a avea un viitor, controlul se ocupă cu deținerea viitorului, curiozitatea se referă la explorarea ipostazelor şi oportunităţilor posibile, iar încrederea se referă la abilitatea de a construi un viitorul dorit și de a depăși obstacolele. 

Fiecare individ are propriul Everest care aşteaptă să fie urcat!

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...

Rolul antrenamentului în sport pentru a atinge succesul

Antrenamentul reprezintă fundația pe care se construiește succesul în sport. Indiferent de talentul natural, abilitățile înnăscute sau experiență, atingerea performanțelor de top și obținerea...

Cum să rămâi calm și stăpân pe tine ca sportiv, în situații stresante

Sportul nu este doar despre capacitățile fizice. În fața unui concurs important sau în situații stresante în mediul competițional sau de antrenament, abilitatea de a rămâne calm și stăpân poate face diferența dintre succes și eșec.

Care sunt elementele principale care diminuează încrederea în sine în cazul sportivilor?

Multe dintre preocupările antrenorilor și părinților în ceea ce privește sportivii țin de încrederea în sine. Într-adevăr încrederea în sine, încrederea în propriile capacități...