Cum să rămâi calm și stăpân pe tine ca sportiv, în situații stresante

Sportul nu este doar despre capacitățile fizice. În fața unui concurs important sau în situații stresante în mediul competițional sau de antrenament, abilitatea de a rămâne calm și stăpân poate face diferența dintre succes și eșec.

Pregătirea mentală în afara spațiului de antrenament

Un aspect crucial pentru a rămâne calm în timpul competițiilor este pregătirea mentală în afara spațiului de antrenament. Antrenamentele de relaxare, dar și antrenamentele complementare cu obiective în sfera pregătirii mentale pot facilita dezvoltarea abilităților de concentrare și accesarea stării de luciditate a minții. Practicând tehnici de relaxare în mod regulat, accesul la starea de calm și echilibru în momentele tensionate se poate face mai ușor.

Respirația controlată

Respirația este legată strâns de starea noastră emoțională. Atunci când stresul crește, o respirație profundă și regulată poate ajuta foarte mult. Inspiră profund, numără până la patru, apoi expiră lent. Acest tip de respirație va ajuta la accesarea stării de relaxare și la recâștigarea centrării. De asemenea technicile de respirație 3-3-3 sau 4-7-8 sunt de asemenea foarte eficiente.

Centrarea pe prezent

Mulți sportivi sunt invadați de dialogul intern și își centrează atenția asupra gândurilor despre viitor sau trecut. În timpul competiției, este important ca focusul să fie doar pe ceea ce se întâmplă în momentul prezent. Concentrarea pe sarcina imediată, pe pasul următor, pe mișcarea sau decizia raportată la situația de fapt. Centarea pe prezent facilitează concentrarea și evitarea tragerii prin gânduri negative sau pierderii contactului cu mediul și cu sinele.

Plăcerea provocărilor

Resemnificarea situațiilor stresante din amenințări în oportunități de creștere și dezvoltare. De asemenea, acceptarea eșecurilor și provocărilor ca parte din procesul de creștere facilitează creșterea rezistenței și a stăpânirii de sine în situații dificile.

Vizualizarea succesului poate ajuta la construirea încrederii sau la pregătirea mentală pentru situațiile reale din competiție și antrenament.  

Acceptarea emoțiilor

Emoțiile fac parte din normalitatea ființei umane. Emoțiile sunt reacții subiective și trăiri afective pe care le experimentăm în diferite situații și contexte și reprezintă buni indicatori ai nevoilor și dorințelor nostre. În acest sens, este important ca emoțiile să fie observate cu interes și curiozitate, fără a le judeca, ci doar a le accepta. Fiecare sportiv simte emoții, inclusiv stres și anxietate înainte de concurs. Este important ca acestea să fie utilizate în beneficiul obiectivelor de îndeplinit.

Rețeaua de suport

Părinții, colegii, antrenorul, prietenii sau alte persoane semnificative formează rețeaua de suport. Sprijinul acesteia poate fi extrem de benefic, atât prin conținere și acceptare, cât și prin oferirea timpului și spațiului pentru ventilare și descărcare. 

Sportul este, în primul rând, o sursă de plăcere, împlinire și dezvoltare personală: A nu te lua prea tare în serios poate fi o strategie eficientă pentru a rămâne calm și stăpân pe sine ca sportiv în situații stresante și pentru a-ți aminti că sportul este despre bucurie și autenticitate. Atunci când te lași prea absorbit de rezultate și performanță, presiunea poate deveni copleșitoare. A nu te lua prea tare în serios poate ajuta la reducerea acestei presiuni și la concentrarea pe proces, dar și pe bucuria asociată sportului. Sportul este despre dechiderea minții și inimii pentru a profita la maximum de experiența sportivă, despre bucurie și autenticitate, despre conectarea la pasiunea inițială și la motivul pentru care sportul a apărut ca opțiune pentru dezvoltarea unei cariere dinamizate de plăcere. 

Abilitatea de a rămâne calm și stăpân pe sine în situații stresante ca sportiv este o abilitate ce poate fi dezvoltată cu exercițiu și dedicare. Pregătirea mentală, concentrarea pe prezent, tehnici de relaxare și vizualizare pozitivă sunt doar câteva din strategiile care pot ajuta la atingerea unei stări de echilibru emoțional și la o performanță optimă.  Pentru a rămâne calm și stăpân pe sine, ca sportiv, este nevoie de o abordare conștientă a călătoriei sportive și semnificarea ei ca fiind o oportunitate pentru împlinirea potențialului, cu încredere și autenticitate.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...

Rolul antrenamentului în sport pentru a atinge succesul

Antrenamentul reprezintă fundația pe care se construiește succesul în sport. Indiferent de talentul natural, abilitățile înnăscute sau experiență, atingerea performanțelor de top și obținerea...

Care sunt elementele principale care diminuează încrederea în sine în cazul sportivilor?

Multe dintre preocupările antrenorilor și părinților în ceea ce privește sportivii țin de încrederea în sine. Într-adevăr încrederea în sine, încrederea în propriile capacități...

Când un sportiv devine Campion NU devine un produs

Campionii sportivi sunt adesea priviți ca modele de inspirație și excelență în ceea ce fac. Ei străbat drumuri dificile, depășesc provocări și se dedică...