Curiozitate

A-ți cunoaște neștiința este partea cea mai bună a cunoașterii.

Confucius

Singura cale pentru a-ți seta obiective realiste este prin a câștiga cunoaștere în raport cu propriile abilități, în raport cu propria persoană. Cunoașterea se câștigă prin experiențe în condiții similare, în condiții variate, în condiții complexe și în condiții excepționale. Fără acestea nu putem să ne cunoaștem cu adevărat. Astfel, cunoașterea de sine se câștigă prin a fi curios și deschis către experiențe, facilitând astfel o raportare realistă la propriul nivel de funcționalitate, eficiență și performanță (fără tendința către subestimare sau supraestimare).

Autocunoașterea este începutul procesului în care frustrarea cedează teren acceptării 

Frustrarea dispare în fața încrederii în propriile abilități. Cunoașterea de sine înseamnă dezvoltarea unei imagini de sine realiste și înseamnă a fi interesat de tine însuți.

Frica de necunoscut sau de nou ne poate paraliza, ne poate bloca. Certitudinea unor modele vechi sau cunoscute, oricât de distructive sau frustrante ar fi, par, deseori, preferabile creativității, curiozității și curajului, elemente atât de necesare performanței.

Energie pentru performanță

Pentru un efort constant, pe termen lung, curiozitatea este prima și cea mai importantă condiție. Curiozitatea de a te cunoaște, de a face un pas în necunoscut, de a-ți împinge limitele, de a descoperi, de explora, de a găsi soluții înseamnă energie pentru performanță, în drumul către performanță. În sport există această expresie: Noi nu avem probleme, ci doar situații care revendică soluții. Dacă devine credință poate să fi un resort al curiozității.

Atunci când nu ești curios, lucrurile se vor repeta și nu vei putea produce schimbarea. Dacă crezi că doar ai ghinion când unele lucruri ți se întâmplă numai ție sau ți se întâmplă în mod repetitiv, înseamnă că nu manifești interes în ceea ce te privește. Pur și simplu îți ești indiferent.

Curiozitatea înseamnă că-ți pasă și că vrei să faci ceva în privința ta, cu intenție clară și responsabilitate.

Primii pași pentru dezvoltarea curiozității

  1. Propune-ți să-l asculți pe celălalt fără să-l întrerupi, fără să-l completezi, fără să-l judeci și fără să-l etichetezi.
  2. Elimină din vocabular răspunsul: „Da, dar..”și înlocuiește-l cu:”Da și…(Cum? Ce? Când? De ce?)”, adică cu acceptare și explorare.
  3. Înlocuiește plictiseala și indiferența cu provocări.

Lasă curiozitatea să te îndrume. Știi deja ce se întâmplă dacă renunți. Dorește-ți să vezi ce se întâmplă dacă nu renunți sau dacă nu repeți aceleași lucruri care nu ți-au adus beneficii.

Articolul precedent
Articolul următor

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Sustenabilitatea și prevenirea schimbărilor climatice prin sport. Cum proiectele COSR împing granițele pentru un viitor verde.

Sustenabilitatea nu mai este un simplu cuvânt la modă – este un imperativ global, iar sportul, cu puterea sa de a inspira și uni...

Safeguarding la Jocurile Olimpice Paris 2024: Team Romania și crearea unui mediu sigur și valoros

Jocurile Olimpice Paris 2024 au fost un spectacol grandios, marcat nu doar de performanțe sportive incredibile, ci și de o atenție deosebită acordată creării...

Importanța valorilor olimpice și transferul acestora în crearea unor principii de viață solide care fac o societate mai bună

Olimpismul nu este doar un set de reguli și competiții sportive; el reprezintă o filozofie de viață, o cale prin care fiecare individ se...

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...