Curiozitate

A-ți cunoaște neștiința este partea cea mai bună a cunoașterii.

Confucius

Singura cale pentru a-ți seta obiective realiste este prin a câștiga cunoaștere în raport cu propriile abilități, în raport cu propria persoană. Cunoașterea se câștigă prin experiențe în condiții similare, în condiții variate, în condiții complexe și în condiții excepționale. Fără acestea nu putem să ne cunoaștem cu adevărat. Astfel, cunoașterea de sine se câștigă prin a fi curios și deschis către experiențe, facilitând astfel o raportare realistă la propriul nivel de funcționalitate, eficiență și performanță (fără tendința către subestimare sau supraestimare).

Autocunoașterea este începutul procesului în care frustrarea cedează teren acceptării 

Frustrarea dispare în fața încrederii în propriile abilități. Cunoașterea de sine înseamnă dezvoltarea unei imagini de sine realiste și înseamnă a fi interesat de tine însuți.

Frica de necunoscut sau de nou ne poate paraliza, ne poate bloca. Certitudinea unor modele vechi sau cunoscute, oricât de distructive sau frustrante ar fi, par, deseori, preferabile creativității, curiozității și curajului, elemente atât de necesare performanței.

Energie pentru performanță

Pentru un efort constant, pe termen lung, curiozitatea este prima și cea mai importantă condiție. Curiozitatea de a te cunoaște, de a face un pas în necunoscut, de a-ți împinge limitele, de a descoperi, de explora, de a găsi soluții înseamnă energie pentru performanță, în drumul către performanță. În sport există această expresie: Noi nu avem probleme, ci doar situații care revendică soluții. Dacă devine credință poate să fi un resort al curiozității.

Atunci când nu ești curios, lucrurile se vor repeta și nu vei putea produce schimbarea. Dacă crezi că doar ai ghinion când unele lucruri ți se întâmplă numai ție sau ți se întâmplă în mod repetitiv, înseamnă că nu manifești interes în ceea ce te privește. Pur și simplu îți ești indiferent.

Curiozitatea înseamnă că-ți pasă și că vrei să faci ceva în privința ta, cu intenție clară și responsabilitate.

Primii pași pentru dezvoltarea curiozității

  1. Propune-ți să-l asculți pe celălalt fără să-l întrerupi, fără să-l completezi, fără să-l judeci și fără să-l etichetezi.
  2. Elimină din vocabular răspunsul: „Da, dar..”și înlocuiește-l cu:”Da și…(Cum? Ce? Când? De ce?)”, adică cu acceptare și explorare.
  3. Înlocuiește plictiseala și indiferența cu provocări.

Lasă curiozitatea să te îndrume. Știi deja ce se întâmplă dacă renunți. Dorește-ți să vezi ce se întâmplă dacă nu renunți sau dacă nu repeți aceleași lucruri care nu ți-au adus beneficii.

Articolul precedent
Articolul următor

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Vizualizare

Vizualizarea este o abilitate mentală de bază, necesară performanței sportive. Vizualizarea nu este un exercițiu de imaginație, ci este o abilitate prin care ne...

Vizualizarea emoțională

În sport, vizualizarea emoțională este abilitatea de a îți vedea la nivel mental performanța dorită și de a o asocia cu senzații, emoții și...

Dialogul intern

Ți-ai ascultat vreodată gândurile? Ai simțit vreodată că este zgomot în mintea ta? Ai avut vreodată senzația că se ceartă sau discută mai multe...

Crăciunul, gândirea magică și sportul de performanță

Magia Crăciunului existăOdată cu Adventul reminiscențe ale gândirii magice specifice copilăriei se reactivează. Ne amintim de faptul că sărbătorile de iarnă sunt despre a...

Tăria mentală

Percepția universală este aceea că sportivii trebuie să fie puternici atât fizic, cât și psihic, capabili să facă față cu brio oricărei situații. Se...