Importanța obiectivelor în atingerea performanței în viață și în sport

Setarea de obiective stă la baza devenirii personale atât în sport, cât și în experiențele personale importante, dând direcție, oferind sens activităților noastre. Evident că fiecare sportiv își dorește medalia de aur la competițiile importante, însă până acolo trebuie setate obiective clare care să urmărească progresul performanțial, prin care să se îmbunătățească ceea ce este vulnerabil.

Principiile care stau la baza setării de obiective

  1. Obiectivele de performanță trebuie să fie în strânsă legătură cu obiectivele de rezultat.
  2. Stabilește obiective care sunt: specifice, măsurabile (număr, durată, orice presupune cantitate pentru a putea cuantifica progresul), realiste (provocative, dar realiste), realizabile și delimitate în timp (termene limită).
  3. Obiectivele trebuie formulate utilizând un limbaj pozitiv și specific. (Ne concentrăm pe progres, pe luptă, pe creștere, NU pe evitare).
  4. Progresul trebuie să se realizeze prin colaborare, la personalizare și individualizare.  (Obiectivele, pentru a putea fi realizate eficient și pentru ca gradul de implicare să fie optim, trebuie să-ți aparțină, să ți le asumi ca făcând parte din tine).
  5. Obiectivele trebuie să fie integrate pe termen lung, mediu și scurt și vor fi adaptate sau redefinite prin feedback constant.
  6. Acceptă-ți și imperfecțiunile, pentru că vulnerabilitățile te ajută să supracompensezi astfel încât să atingi performanța de înalt nivel. Iartă-ți și eșecul, pentru că eșecul face parte din orice proces de creștere și îl poți considera ca pe un instrument din care poți învăța. Nu există succes de durată fără abilitatea de a-și accepta calitățile și vulnerabilitățile, suișurile și coborâșurile, eșecul și victoria. Transformarea eșecului în oportunitate de învățare și menținerea unei perspective asupra viitorului facilitează concentrarea pe îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și pe îmbogățirea cunoașterii de sine și a experienței competiționale.

Monitorizează-ți gradul de îndeplinire al obiectivelor

E nevoie de asta pentru a-ți putea observa eficient progresul. Evaluarea constantă și frecventă și feedbackul continuu te vor ajuta să-ți menții direcția, vor facilita adaptarea, optimizarea și reorganizarea obiectivelor și a comportamentului propriu și își vor crește încrederea pe măsură ce reușești să le îndeplinești.

Evaluarea antrenorului, împreună cu auto-evaluarea generează o imagine de ansamblu și determină o creștere a eficientizării pregătirii. Tu știi cum se simte din interior, ce senzații și ce reprezentări ai, iar antrenorul aduce și oferă informație din exterior. Punerea în comun a celor două perspective determină o autoreglare eficientă. O setare eficientă de obiective se situează la echilibrul dintre implicare și flexibilitate.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Coeziunea grupului

În sporturile de echipă, dar și în sporturile individuale care au și probe pe echipă, „forța grupului”, tipurile de legături care se stabilesc la...

Procrastinarea în sport

Procrastinarea este un fenomen care creează dificultăți în eficiența individuală și colectivă și este, de cele mai multe ori, perceput ca un fenomen disfuncțional,...

Mindset-ul de campion este înnăscut sau se poate și cultiva?

Mindset-ul de campion este innascut sau se poate si cultiva?“Perdanții trăiesc în trecut. Câștigătorii învață din trecut și se bucură să lucreze în prezent...

Reglarea stării de fugă sau luptă

Atunci când orice ființă umană este expusă unor situații stresante, presante, noi, situații de criză într-un cuvânt, reacția firească este, de cele mai multe...

Reglarea energetică

Sportivii trebuie să dispună de o cantitate de energie suficientă pentru a putea face față cerințelor unei competiții. De multe ori, observăm că sportivii...