Mindset-ul de campion este înnăscut sau se poate și cultiva?

Mindset-ul de campion este innascut sau se poate si cultiva?

“Perdanții trăiesc în trecut. Câștigătorii învață din trecut și se bucură să lucreze în prezent pentru viitor” (Dennis Waitley, The Psychology of Winning).

Să dai tot ce ai (efort / perseverență / inițiativă) pentru a câștiga, să stai mândru și să lupți în fața adversităților înseamnă o mentalitatea câștigătoare, competențe și abilități psihologice dezvoltate și consolidate.

Mindset-ul de campion înseamnă să ai obiective clare, să răspunzi clar la întrebarea „ce vreau?”, modificată în funcție de riscurile și oportunitățile de la momentul prezent.

Trebuie, de asemenea, să știi că totul costă și să știi că ești dispus să plătești prețul îndeplinirii obiectivului (dorinței și voinței) și, nu în ultimul rând, să te ridici în fiecare moment, indiferent de ceea ce se întâmplă, să perseverezi și să fii tolerant la frustrare.

Mentalitatea câștigătoare se învăță, se dobândește, nu este înnăscută.

Dar cum să îi ajutăm pe cei mici să dobândească această mentalitate? E îndeajuns să le ceri asta? Probabil că nu, căci această atitudine în fața vieții trebuie să vină din interior, trebuie să existe o motivație intrinsecă. E ca atunci când le cerem copiilor să învețe bine. Noi, părinții, profesorii ar trebui să creăm condițiile necesare pentru a-l motiva pe cel mic să învețe.

Când motivația unui copil de a dori sau de a face ceva devine extrinsecă, ca atunci când părinții îl presează să-și dorească să câștige sau să învețe, el își va pierde autonomia, libertatea lui de alegere. Autonomia, care face parte din motivația intrinsecă (împreună cu sentimentul de competență) va scădea și, în cele din urmă, ar putea elimina motivația intrinsecă, pentru a fi înlocuită cu cea extrinsecă. Acum copilul ar trebui să câștige sau să învețe pentru că antrenorul, profesorul sau părintele își dorește asta. Motivația extrinsecă duce în cele din urmă la pierderea interesului.

Piramida lui Maslow ne oferă o soluție.

Maslow a fost un psiholog care a încercat să explice comportamentul uman și a inventat o piramidă a nevoilor. Aplicând cele învățate de la Maslow, ne dăm seama că cel mai înalt nivel în pregătirea sportivă este desigur nevoia de a câștiga. Dar pentru a îndeplini această nevoie, trebuie să bifăm celelalte patru necesități și să fim complet concentrați pe obiectivul declarat de a câștiga.

Sport pentru copii

Așadar, în primul rând, trebuie să satisfacem nevoia copilului de mâncare și băutură. Apoi, nevoia de siguranță: dacă cei mici nu se simt confortabil pe teren, o parte din concentrarea lor se pierde. Aceste două nevoi nu reprezintă totuși blocaje în mentalitatea de învingător. Următoarele două nevoi, însă, ar putea fi. Este vorba de nevoia de apartenență și nevoia de a fi recunoscut, de a te simți apreciat într-o echipă. Doar în acest fel putem avea niște mici învingători, dornici mereu să câștige pentru a deveni mai târziu campioni.

Cele 4C-uri ale mentalității de campion.

  1. Conștiință. Ce sunt și ce vreau să fiu. Obiectivele mele.
  2. Constanță. Eșecurile și greșelile sunt calea către succes. Urmează-le și continuă-ți drumul. Pentru a fi sigur pe echilibrul tău mai întâi trebuie să înveți să cazi.
  3. Convingere. Credință. Încredere și entuziasm. Angajament față de sine însuți.
  4. Curiozitate. Vreau să-mi cunosc permanent limitele pentru a știi pe ce mă pot baza și pentru a le împinge.

Să crești un campion înseamnă să ai un copil care…

Este obișnuit cu munca, îi place acest lucru. Își găsește satisfacții inclusiv în munca monotonă.

Are încredere în sine, dincolo de zona de confort.

Caută să exceleze, respectându-i pe ceilalți.

Este concentrat să fie mereu mai bun, exploatându-și talentul.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Sustenabilitatea și prevenirea schimbărilor climatice prin sport. Cum proiectele COSR împing granițele pentru un viitor verde.

Sustenabilitatea nu mai este un simplu cuvânt la modă – este un imperativ global, iar sportul, cu puterea sa de a inspira și uni...

Safeguarding la Jocurile Olimpice Paris 2024: Team Romania și crearea unui mediu sigur și valoros

Jocurile Olimpice Paris 2024 au fost un spectacol grandios, marcat nu doar de performanțe sportive incredibile, ci și de o atenție deosebită acordată creării...

Importanța valorilor olimpice și transferul acestora în crearea unor principii de viață solide care fac o societate mai bună

Olimpismul nu este doar un set de reguli și competiții sportive; el reprezintă o filozofie de viață, o cale prin care fiecare individ se...

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...