Starea de bine sau îmi permit a fi bine (PERMA) permanent

Stare de bine reprezintă momentul sau succesiunea de momente în care fiecare individ își dă seama de potențialul propriu, simte că are încredere în propriile abilități și conștientizează că poate face față factorilor stresanți ai vieții sau activităților, putând lucra în mod productiv și dând randament, prin aducerea unei contribuții în cadrul comunității”. (OMS, 8/2014). 

Ce e starea de bine, mai exact?

Fericire în prezent, optimism pentru viitor și satisfacția cu trecutul. Kahneman (2011), în Gândire lentă. Gândire rapidă, sugerează că pentru a ne formula o idee despre propria stare de bine este necesar doar să răspundem la o întrebare: Luând în considerare toți factorii, cât de satisfăcut ești în raport cu viața ta, în general?

Modelul PERMA a fost elaborat de către psihologul pozitivist Martin Seligman (2011) pentru promovarea stării de bine și a fericirii. PERMA reprezintă elementele esențiale pentru starea de bine, luând în considerare: emoții Pozițive, Energie/implicare/angajament, Relații, Menire/sens și Aducere la îndeplinire/realizare și autorealizare.

Jucați-vă cu acest acronim și conceptele care îl compun și străduiți-vă să aibă un caracter PERMAnent.

De la teorie la practică

În sport, există principul aplicativ conform căruia trecerea trebuie să fie de la a ști la a putea. Pentru oamenii din sport este mai relevant să poți decât să sți, astfel încât este important ca modelul PERMA să fie pus în practică pentru accesarea stării de bine.

Emoții Pozitive

Identifică ce te face fericit, apoi programează-ți aceste activități care îți produc plăcere. Reflectează asupra lucrurilor care te-au făcut fericit și reactivează aceste emoții. Învață să resemnifici evenimentele astfel încât să ai parte de lecții care de dezvoltă sau te împlinesc.

Energie / Implicare / Angajament

Identifică activitățile care-ți fac plăcere și investește energie în ele. Stabilește-ți obiective pe termen lung pentru a îți crește motivația și capacitățile.

Relații

Omul este preponderent o ființă socială. Menține relațiile semnificative, implică-te ca relațiile importante să funcționeze. Întărește relațiile care te dezvoltă și care-ți oferă plăcere, descărcare, confort și reia prieteniile care ți-au adus beneficii și în care ești dispus să investești. Încheie relațiile expirate sau toxice și caută să construiești relații noi.

Menire / Sens

Identifică-ți menirea (ceea ce-ți dorești cumulat cu abilitățile de care dispui). Identifică ce îți oferă sens în viață. Identifica-ți scopul care te face să mergi mai departe și cele mai importante valori și principii după care te ghidezi. Înconjoară-te de oameni care împărtășesc aceleași valori.

Aducere la îndeplinire / Realizare / Autorealizare

Formulează-ți un scop în acord cu principiile și valorile după care te ghidezi. Stabilește-ți obiective pe termen lung, mediu și scurt, și obiective în fiecare zi. Notează-ți realizările și păstrează dovezile succesului tău. Fii în contact cu realizările tale, recunoaște-le și sărbătorește succesul.

Bucură-te de viață, de fiecare zi, de fiecare minut, de fiecare secunda. Toate au un strop de magie. Viața e o provocare, iar provocările sunt un privilegiu.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Părinte – antrenor: un parteneriat câștigător

A fi părinte înseamnă o responsabilitate uriașă, iar perspectiva succesului în acest rol se asociază de multe ori cu nevoia de a deține controlul...

Rolul speranței în sport

În sport lucrăm cu cifre, cu măsură și, la nivel de performanță, cu lipsă de măsură. În suișurile și coborâșurile drumului către succes sunt...

Vizualizare

Vizualizarea este o abilitate mentală de bază, necesară performanței sportive. Vizualizarea nu este un exercițiu de imaginație, ci este o abilitate prin care ne...

Vizualizarea emoțională

În sport, vizualizarea emoțională este abilitatea de a îți vedea la nivel mental performanța dorită și de a o asocia cu senzații, emoții și...

Dialogul intern

Ți-ai ascultat vreodată gândurile? Ai simțit vreodată că este zgomot în mintea ta? Ai avut vreodată senzația că se ceartă sau discută mai multe...