Vizualizarea emoțională

În sport, vizualizarea emoțională este abilitatea de a îți vedea la nivel mental performanța dorită și de a o asocia cu senzații, emoții și chiar sentimentele constructive, care vin natural. Sportivii caută să replice aceste emoții pozitive, astfel că ei devin mai implicați și dedicați în antrenamente și mai conștienți de cerințele care trebuie respectate pentru a ajunge la performanța vizată.

Se spune că dacă îți dorești ceva cu adevărat se va întâmpla.

Totuși, experiența imaginilor mentale nu este un fenomen specific sportivilor, ci este o parte comună a vieții de zi cu zi pentru majoritatea oamenilor și, o mare parte din aceste imagini mentale, au un ton emoțional. De exemplu, ne imaginăm cum va fi următoarea vacanță, cum ne vom plimba pe străzile orașului preferat sau cum ne bucurăm de soare și apă pe o plajă idilică, imagini care ne determină impulsul de a rezerva vacanța sau de a economisi pentru a ne putea îndeplini visul până la o anumită dată.

Sau ne vizualizăm cu o compoziție corporală ideală care ne determină intenția de a avea mai multă grijă la alimentație sau la igienta vieții, în general. Pe de altă parte, se întâmplă uneori ca o imagine neplăcută pe care am văzut-o la televizor în seara precedentă să ne fulgere brusc în minte și să aducă cu ea un sentiment de tristețe, frică sau dezgust. 

Vizualizarea emoțională se asociază direct motivației și abilității de setare de obiective.

Cercetarea științifică raportată la imaginile mentale a demonstrat capacitatea acestora de a evoca emoții, iar acest lucru este foarte probabil să joace un rol important în funcțiile importante pe care imaginea mentală pare să le aibă în viața de zi cu zi. Așa cum am văzut în exemplele anterioare, experiența imaginilor emoționale mentale nu este întotdeauna utilă sau funcțională, iar disfuncțiile în imaginile emoționale mentale sunt observate într-o serie de domenii ale sănătății mintale, cum ar fi depresia și tulburările de anxietate. Totuși, proprietățile imaginilor mentale emoționale pot fi valorificate în mod deliberat, în sens pozitiv, cum se întâmplă de exemplu, în terapiile psihologice.  

Pentru a accesa o stare de bine, oricine poate folosi vizualizarea emoțională pozitivă în mod deliberat. Este important să vă alocați timp și spațiu pentru a visa, pentru a vă crea imagini cu valoare de sens sau de obiectiv. 

10 minute pentru tine

Sacrifică-ți 10 minute din timpul alocat pentru social media sau seriale. Depărtează-te de tot ceea ce înseamnă tehnologie/realitate virtuală și lasă-ți realitatea interioară să genereze sens pentru realitatea obiectivă. 

Stai într-un loc liniștit unde nu există interferențe. Oprește-ți telefonul mobil.

Poți folosi muzică sau nu (uneori, este mai ușor să vizualizăm atunci când avem un fundal muzical care facilitează accesul la emoția căutată sau care poate menține pe o durată mai mare această emoție pozitivă).

Alege-ți o temă – fie că este vorba de un eveniment în care te-ai simțit încrezător/ fericit/ puternic, fie de un loc în care te simți fericit/confortabil/securizat. Întoarce-te la acele scene din minte lăsând sentimentul să devină mai puternic și să meargă oriunde vrei să mergi. Concentrează-te pe lucruri precum încrederea pe care ai simțit-o, libertatea, mândria, energia constructivă pe care ai avut-o etc. Continuă așa și lasă-te să ți se umple rezervorul emoțional.

Imaginează-ți că te afli în noul context pe care ți-l dorești, față în față cu noul obiectiv de realizat. Urmărește mental momentele/fazele/elementele centrale și pe care vrei sa le faci, ca și cum ai fi într-un vis. Cu alte cuvinte, „uită-te” la acțiune așa cum vrei tu, felul în care numai tu o poți face,  cu detaliile tale personale. Nu judeca nimic ca fiind imposibil.

Respiră, întoarce-te în realitate și planifică-ți pașii pentru a-ți îndeplini visul sau obiectivul.

Imposibilul e doar un cuvânt. Generează-ți resurse pentru a putea face din imposibil, posibil.

Articolul precedent
Articolul următor

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...

Rolul antrenamentului în sport pentru a atinge succesul

Antrenamentul reprezintă fundația pe care se construiește succesul în sport. Indiferent de talentul natural, abilitățile înnăscute sau experiență, atingerea performanțelor de top și obținerea...

Cum să rămâi calm și stăpân pe tine ca sportiv, în situații stresante

Sportul nu este doar despre capacitățile fizice. În fața unui concurs important sau în situații stresante în mediul competițional sau de antrenament, abilitatea de a rămâne calm și stăpân poate face diferența dintre succes și eșec.

Care sunt elementele principale care diminuează încrederea în sine în cazul sportivilor?

Multe dintre preocupările antrenorilor și părinților în ceea ce privește sportivii țin de încrederea în sine. Într-adevăr încrederea în sine, încrederea în propriile capacități...