Ştiți ce este un înlocuitor de zahăr – este o substanță artificială (adică obținută ȋn laborator) sau naturală (pe bază de plante) ce ȋndulcește, ȋn locul zahărului, diverse produse alimentare sau băuturi. Aceste substanțe pot să fie de sute de ori mai dulci decat zahărul obișnuit, avȃnd avantajul că au foarte puține calorii sau deloc.
Puține calorii ȋn mȃncare și băuturi nu ȋnseamnă neapărat că avem rețeta perfectă pentru slăbit, ci doar că ȋnlocuim caloriile din zahăr cu zero calorii ale ȋndulcitorilor artificiali. Din acest motiv sunt larg utilizate la diete.
Există anumite riscuri de sănătate
Totuși, ultimele cercetări arată că după perioade lungi de consum al acestor substanțe, există anumite riscuri de sănătate ȋn special prin schimbarea mediului bacterian din intestine. Îndulcitorii sintetici modifică microbiomul și metaboliții produși de acesta, crescȃnd riscul de apariție a problemelor digestive, inclusiv de tranzit intestinal. De asemeanea, ȋnlocuitorii de zahăr, ȋn special sucraloza și zaharina, alterează semnificativ toleranța la glucoză, studiile certificȃnd existența legăturii ȋntre consumul acestor substanțe și apariția diabetului zaharat tip II, precum și creșterea tensiunii arteriale.
Despre aspartam
Un ȋndulcitor popular este aspartamul, se folosește ȋn băuturi carbogazoase, guma de mestecat, diverse dulciuri, dar și ȋn medicamente. De la descoperirea sa, aspartamul este unul dintre cei mai studiați, dar și mai controversati indulcitori artificiali existenti. Recentele dispute ȋntre oamenii de stiință privind potențialul cancerigen al acestei substanțe, în mod particular cancer hepatic, nu face decȃt să deruteze consumatorii.
Despre xilitol
De asemenea, se consideră că nivelurile ridicate de xilitol, un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii utilizat în multe alimente cu conținut redus de zahăr, precum și în gumă și pastă de dinți, sunt legate de un risc crescut de atacuri de cord, accident vascular cerebral și deces, arată un nou studiu publicat în European Heart Journal – ’’Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk’’. Echipa de cercetare a studiat peste 3.000 de oameni din SUA și Europa pe parcursul a 3 ani și a descoperit că persoanele cu cea mai mare cantitate de xilitol în plasmă erau mai susceptibile de a avea o problemă cu inima sau cu vasele de sânge.
Pentru a arăta efectele imediate ale xilitolului, cercetătorii au studiat activitatea trombocitelor la voluntari care au consumat o băutură îndulcită cu xilitol și o băutură îndulcită cu glucoză. Nivelurile de xilitol au crescut de 1.000 de ori la oameni după băutura cu xilitol, dar nu și după băutura îndulcită cu glucoză.
Xilitolul se găsește în mod natural în cantități mici în fructe și legume și a fost folosit mai mult ca înlocuitor de zahăr în ultimul deceniu în diverse alimente procesate, dar și ȋn pastă de dinți și gumă de mestecat.
„Acest studiu arată din nou necesitatea imediată de investigare a alcoolilor de zahăr și a îndulcitorilor artificiali, mai ales că aceștia continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum obezitatea sau diabetul”, a spus într-un comunicat de presă medicul Stanley Hazen, președintele Departamentului de Științe Cardiovasculare și Metabolice de la Cleveland Clinic’s Lerner- Institutul de Cercetare.
A precizat, de asemenea, că „Nu înseamnă să aruncați pasta de dinți dacă conține xilitol, dar ar trebui să fim conștienți de faptul că un produs care conține niveluri ridicate ar putea crește riscul de evenimente legate de cheaguri de sânge.”
Există norme care reglementează aportul zilnic acceptat de ȋndulcitor artificial
Atȃt ȋn Statele Unite Americii, cȃt și ȋn Europa există norme care reglementează aportul zilnic acceptat dintr-o anumită substanță tip ȋndulcitor artificial. Aportul zilnic acceptat reprezintă cantitatea maximă considerată sigură pentru a fi consumată în fiecare zi în timpul vieții unei persoane.
Problema care apare este că e aproape imposibil să stai să calculezi dacă te ȋncadrezi per total zi ȋn marjele acceptate ca fiind sigure pentru fiecare ȋnlocuitor artificial din fiecare aliment sau băutură pe care le consumi zilnic.
Sfatul meu este să citești etichetele și să ȋncerci să mănȃnci cȃt mai puțin procesat pentru a evita expunerea la riscuri inutile. Apelȃnd la un specialist poți controla mai ușor atȃt ceea ce mănȃnci, cȃt și dacă mesele tale sunt suficient de echilibrate și nutritive.
Surse:
Knoledge transfer from webmed
Carcinogenicity of aspartame, methyleugenol, and isoeugenol www.thelancet.com
Artificial Sweeteners and Cancer www.cancer.gov