Pierderea puterii musculare este diferită de oboseala sau durerea musculară. De exemplu, simți că ȋți este mai greu să te ridici de pe un scaun, să urci scările sau să deschizi un borcan cu zacuscă decât o făceai înainte. Ei bine, o mulțime de lucruri ȋți pot face mușchii să-și piardă puterea și tu să te simți slăbit. Uneori se întâmplă dintr-o dată, deși slăbiciunea musculară este mai probabil să se instaleze lent, urmȃnd să te afecteze în timp, puțin câte puțin.
Hai să vedem ȋn ce situații poate să apară această problemă
Ai ridicat ceva mult prea greu pentru tine? Sau munca ta implică repetări multiple ale unor mișcări? Dacă da, cauza slăbiciunii musculare ar putea fi o contractură musculară sau chiar o ruptură. Dacă nu este prea rău, abordarea acestei probleme o poți face chiar și acasă. Ai nevoie de odihnă, gheață, comprimare locală, eventual un antiinflamator. Consultă ȋnsă un medic specialist dacă vătămarea pare că se agravează. Stretching-ul și exercițiile regulate pot ajuta la menținerea unei musculaturi mai puternice și la prevenirea accidentărilor viitoare.
Persoanele inactive fizic pot pierde până la 3% până la 5% din masa musculară
Și asta în fiecare deceniu, după vârsta de 30 de ani. Chiar dacă ești activ, vei avea totuși o anumită pierdere musculară. Odată cu ȋnaintarea ȋn vȃrstă, este normal să pierzi din masa musculară. Medicii numesc acest fenomen fiziologic, sarcopenie.
Nu există niciun test sau un nivel specific de masă musculară care să diagnosticheze sarcopenia. Orice pierdere de mușchi contează, deoarece scade forța și mobilitatea. Probabil că nu vei observa acest lucru cu prea mult înainte de vȃrsta de 50 sau 60 de ani, dar cum spuneam, debutul este mult mai devreme.
Unele medicamente ȋți pot slăbi mușchii
Acestea includ corticosteroizi precum prednison și statinele, care se administrează pentru scăderea colesterolului. Dacă te simți slăbit și nu știi de ce, întreabă medicul sau farmacistul dacă ar putea fi un efect secundar al oricărui alt medicament pe care îl iei.
De obicei răceala și gripa sau o problemă legată de imunitatea scăzută, te poate face să te simți obosit și slăbit. Simptomele gripei pot persista până la câteva săptămâni și ar trebui să dispară odată ce te faci bine. Unele virusuri pot infecta mușchiul însuși determinȃnd slăbiciune musculară. Astfel, cum este și cazul covid-ului, poate provoca simptome inflamatorii ȋn diverse părți ale corpului, inclusiv slăbiciune musculară. Dacă un caz grav de covid sau orice altă boală te ține în pat, acasă sau în spital timp de zile sau săptămâni, mușchii tăi își vor pierde rapid puterea. Terapia fizică sau exercițiile pe care le faci acasă te vor ajuta să-ți recuperezi forțele.
Multe alte condiții de sănătate pot veni ,,la pachet’’ cu slăbiciune musculară. Acestea includ: tulburari de somn, tulburări tiroidiene, sindromul oboselii cronice, dermatomiozită, polimiozită și alte miopatii, miastenia gravis, insuficienta cardiaca, diabet, cancer.
Dacă simți că îți pierzi puterea și nu știi de ce, consultă medicul
Poate fi un semn al unei probleme grave de sănătate. Medicul îți poate recomanda anumite teste pentru a vedea cât de puternici sunt mușchii tăi. Rezultatele îi pot ajuta să-și dea seama ce este în neregulă și, de asemenea, să facă diferența dintre slăbiciunea musculară și alte probleme musculare pe care le poți avea.
Ce poti să faci?
Indiferent dacă pierderea puterii musculare apare din cauza faptului că nu ești la fel de activ sau din cauza vârstei sau a unei probleme de sănătate, exercițiile regulate te pot ajuta să-ți recâștigi forța.
În afara sfatului medicului, ia în considerare să consulți un terapeut fizic pentru a te ajuta să găsești o rutină sănătoasă de exerciții fizice.
Bibliografie
Mayo Clinic: „Diabetic Neuropathy,” „Multiple Sclerosis,” „Muscle Strains,” „Statin Side Effects: Weigh the Benefits and Risks”