Ce obiceiuri cresc și întrețin grăsimea abdominală

  1. Acordă atenție meselor

Mâncatul în timp ce degetele rulează pe ecranul smartphone-ului sau pe tastatura laptop-ului este un obicei pe care e de preferat nu să-l eviți, ci să-l elimini. Cu cât ești mai atent la ceea ce mănânci, cu atât vei savura alimentele, fiind mai puțin probabil să mănânci în exces. Apreciază-ți mâncarea, mestecă cu grijă și fii prezent în timp ce mănânci și bucură-te de aceste momente. Talia ta ȋți va multumi.

  1. Mâncatul prea repede, pe fugă

Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca mesajul plecat din stomac, cum că este plin, să ajungă la creierul tău. Dacă înghesui mâncarea prea repede, vei continua să mănânci și să treci dincolo de limita de care corpul tău are nevoie. Cei care mănâncă încet iau mai puține calorii și previn acumularea de kilograme în plus. 

  1. Mâncatul seara, prea târziu 

Oferă-i timp sistemului digestiv să-și facă treaba, mâncând în prima parte a serii. Cu cât iei cina mai târziu și mergi cu ea spre miezul nopții, cu atât corpul tău are mai puține ore pentru a digera eficient și a consuma caloriile pȃnă te culci.  

  1. Prea puțin somn

Numeroase studii au arătat că adulții tineri, sub 40 de ani, care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte ,,câștigă’’ mai multă grăsime abdominală decât cei care dorm mai mult. Pe de altă parte, nu trebuie exagerat, dacă nu ai motive – dormitul mai mult de 9 ore pe noapte poate avea același efect .

  1. Consumul de băuturi carbogazoase, dietetice

Ai putea să crezi că schimbarea băuturilor ce conțin zahăr cu versiuni dietetice va menține un număr scăzut de calorii și, prin urmare, ar reduce creșterea în greutate. Ei bine, din ce ȋn ce mai multe voci din rȃndul oamenilor de știință spun că acest lucru nu este deloc adevărat – aspartamul, îndulcitorul artificial din multe sucuri dietetice, crește de fapt grăsimea viscerală. Alege așadar, pe cȃt posibil, să ȋți potolești setea cu apă.

  1. Săritul peste mese

Știai că renunțarea la micul dejun te face să acumulezi kilograme? A te înfometa este echivalent cu  încetinirea metabolismul, ceea ce te face să mănânci în exces mai târziu, când ȋți este foame.

  1. Consumul de alimente „sărace în grăsimi” sau „fără grăsimi”.

Este bine să urmărești aportul de grăsimi, dar de obicei, alimentele degresate, din care s-au eliminat  grăsimile naturale, pot avea adesea un conținut mai mare de carbohidrați. Acestea pot crește nivelul de trigliceride, cu afectarea sensibilității la insulină și creșterea grăsimii în special abdominale.

  1. Mișcare insuficientă

Ne place sau nu, activitatea fizică este cheia sănătății. Propune-ți 30 de minute de mișcare de intensitate moderată în fiecare zi, iar talia ta se va micșora, mușchii se vor tonifia, chiar dacă poate greutatea ta va rămâne aceeași.

  1. Stres constant 

Stresul eliberează în organism un hormon numit cortizol. Nivelurile mai ridicate de cortizol pot duce către o alimentație compulsivă, fără senzație reală de foame, cu creșterea în greutate, în special grăsime viscerală la nivel abdominal. 

Practicați regulat tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă și meditația, pentru a vă ajuta să vă mențineți calmul și să reduceți nivelul de stres.

Sursa:

Medically reviewed by Brunilda Nazario, MD, Jan, 2023- webmed.com/obesity 

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cum luptăm ȋmpotriva alergiilor respiratorii

Vremea bună a sosit! Ti-ar plăcea să stai la soare, să admiri frumusețea copacilor înfloriți, dar știi că sunt slabe șanse să faci asta...

Ce determină pierderea puterii musculare

Pierderea puterii musculare este diferită de oboseala sau durerea musculară. De exemplu, simți că ȋți este mai greu să te ridici de pe un...

Zahăr natural vs zahăr adăugat

Zahărul există în mod natural în multe alimente precum fructe, legume, lapte, brânză și chiar cereale. Fructele conțin zahăr sub forma unui mix de sucroză,...

Protejează-ți eficient inima

Motorul vieții, inima, este cu adevărat un organ uimitor. Bate de aproximativ 100.000 de ori ȋntr-o zi și de 2,5 miliarde de ori ȋntr-o...

Obiceiuri matinale ce te pot ajuta să-ți controlezi greutatea

Un memento vizual al greutății în fiecare dimineață te poate ajuta să te ții de planul tău de alimentație sănătoasă în restul zilei sau...