Ce semne indică un deficit de vitamină B6

Piridoxina sau vitamina B6 este una dintre multiplele vitamine ale grupului B. Organismul nostru nu face depozite și elimină orice exces prin urină, aceste vitamine dizolvȃndu-se ușor ȋn apă, avȃnd proprietăți hidrosolubile. 

Vitamina B6 are impact asupra întregului corp.

Îți poate afecta starea de spirit, apetitul, somnul și gândirea. Avȃnd ȋn vedere că vitamina B6 intervine ȋn procesele metabolice și ȋn susținerea unei bune funcționări a sistemului nervos central, ea trebuie adusă zilnic ȋn corp, prin alimentație. 

Cum putem bănui că avem o lipsă a vitaminei B6?

Dacă corpul tău are un nivel foarte scăzut de B6, poți avea anemie și asta te poate face să te simți obosit sau slăbit. Vitamina B6 este implicată ȋn producția de hemoglobină, proteina din sȃnge care transportă oxigenul la celule. Anemia apare frecvent și din cauza lipsei de fier și/sau lipsa altor vitamine, cum ar fi B12 și acidul folic.

Persoanele în vârstă pot avea un nivel scăzut de B6 dacă nu mănâncă suficientă mâncare sau dacă intestinul lor nu absoarbe nutrienții la fel de bine ca înainte. Același lucru se poate ȋntȃmpla ȋn cazul bolilor de rinichi sau ȋn cazul abuzului de alcool. 

Semne că vă lipsește B6 pot apărea la nivel de piele. Cel mai adesea, poate fi vorba despre o erupție cutanată cu mâncărime, de obicei pe față, numită dermatită seboreică. Erupția cutanată poate deveni din ce în ce mai evidentă cu timpul. Gura este un loc bun pentru a observa orice lipsă de B6. Buzele tale pot să fie descuamate, colțurile gurii, crăpate și uneori limba se poate umfla.

Simți furnicături la nivelul degetelor sa ȋți simți picioarele amorțite? Vinovată de această stare poate fi o tulburare nervoasă numită neuropatie periferică. Lipsa B6 poate ,,ajuta’’ la declanșarea acesteia. B6 și alte vitamine din grupul B, cum ar fi B12, sunt esențiale pentru a menține nervii sănătoși.

Dacă observi că te simți confuz sau poate trist, mai ales dacă ai peste 50 de ani, lipsa acestei vitamine B6 ar putea fi motivul. Piridoxina este esențială pentru sinteza dopaminei, serotoninei si a GABA, neurotransmițători care reglează emoțiile și starea de spirit. De asemenea, dacă ești femeie și remarci că ești mai iritată sau mai anxioasă ȋn perioada premenstruală, este foarte probabil să ai un nivel scăzut de B6. 

Ce alimente ne oferă B6?

Din hrană, obținem cele mai mari cantități de vitamina B6 și ȋn mod special din următoarele alimente: năut, ficat de vită, cartofi, banane, pepene galben, papaya, nuci. 

De asemenea, se poate ajusta nivelul de piridoxină prin administrare de suplimente, B6 fiind de obicei combinată cu magneziu sau alte vitamine din grupul B. Pentru a afla varianta care ȋți este potrivită, apelează la medic sau nutriționist.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cum luptăm ȋmpotriva alergiilor respiratorii

Vremea bună a sosit! Ti-ar plăcea să stai la soare, să admiri frumusețea copacilor înfloriți, dar știi că sunt slabe șanse să faci asta...

Ce determină pierderea puterii musculare

Pierderea puterii musculare este diferită de oboseala sau durerea musculară. De exemplu, simți că ȋți este mai greu să te ridici de pe un...

Zahăr natural vs zahăr adăugat

Zahărul există în mod natural în multe alimente precum fructe, legume, lapte, brânză și chiar cereale. Fructele conțin zahăr sub forma unui mix de sucroză,...

Protejează-ți eficient inima

Motorul vieții, inima, este cu adevărat un organ uimitor. Bate de aproximativ 100.000 de ori ȋntr-o zi și de 2,5 miliarde de ori ȋntr-o...

Obiceiuri matinale ce te pot ajuta să-ți controlezi greutatea

Un memento vizual al greutății în fiecare dimineață te poate ajuta să te ții de planul tău de alimentație sănătoasă în restul zilei sau...