Dacă discutăm despre instalarea recentă a stării de oboseală, a bea cafea pentru revigorare sau a trage un pui de somn la prȃnz, nu ajută ȋntotdeauna.
Cofeina poate oferi energie rapidă, dar nu este o soluție grozavă, mai ales dacă se bea ȋn a 2-a parte a zilei. Te poate ține treaz noaptea și ziua următoare vei fi mai somnoros. Un pui de somn de 20 de minute te-ar putea revigora, ai ȋnsă grijă pentru că este posibil să nu mai fi suficient de obosit la culcare, așa ȋncȃt să ai un somn calitativ. În schimb, activitatea aerobă regulată, moderată, cum ar fi de exemplu mersul pe jos, este o modalitate excelentă de a fi mai activ și de a diminua oboseala.
Dacă se ȋntȃmplă să ai o perioadă cu somn de doar 6 ore pe noapte, chiar dacă știi că idealul este de 8 ore, nu ȋncerca să mai stai ȋn pat și te întorci de pe o parte pe alta. Încearcă ȋn schimb să citești cu o lumină slabă și eventual să te bagi înapoi în pat, dacă somnul reapare.
Mulți oameni care au probleme cu oboseala, au probleme și cu somnul noaptea.
Pentru a obține un somn bun:
- Folosește dormitorul numai pentru somn, nu pentru a vă uita la filme sau a sta pe laptop sau mobil.
- Încearcă să ai o rutină liniştitoare la culcare
- Asigură-te că dormitorul este întunecat și confortabil
- Nu face exerciții în exces cu cȃteva ore ȋnainte de culcare
- Evită cofeina, alcoolul și mesele grele aproape de ora de culcare
- Ideal este să mergi la culcare cam la aceeași oră ȋn fiecare seară și să te trezești la fel, la aceeași oră în fiecare zi
Oboseala nu este întotdeauna cauzată de lipsa somnului.
Ea poate fi declanșată de o serie întreagă de afecțiuni, inclusiv depresie, mononucleoză, anemie, probleme cu tiroida, boli hepatice și artrită reumatoidă. Dacă nu există o cauză clară pentru problema ta, medicul ȋți poate recomanda să faci câteva teste pentru informații suplimentare- hemoleucograma, verificarea nivelului de vitamină D, feritina, glicemia, hormonii tiroidieni..
Ceea ce mănânci poate avea un efect mare asupra modului în care te simți și de câtă energie dispui.
Zahărul s-ar putea să-ți ofere o explozie rapidă de energie, dar când efectul va dispărea, vei fi obosit din nou.
A face unele modificări în dietă te poate ajuta să te simți mai energic și să ai o stare de bine ȋn general. Alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi fructele de mare, nucile și legumele cu frunze verzi închise, ajută la combaterea oboselii și scăderea inflamației.
Alimentele care sunt pline de vitamina B, cum ar fi ouăle, carnea slabă și produsele lactate pot, de asemenea, ajuta la restabilirea energiei. Echilibrul ȋn farfurie te ajută să nu mănȃnci compulsiv. Este important să începi ziua cu un mic dejun care conține proteine și carbohidrați (cum ar fi un ou și un pâine prăjită cu cereale integrale) pentru a obține energia de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua.
Nu uita, când ești brusc foarte obosit, poate fi un semn de deshidratare.
Dacă totuși nu reușești să te redresezi ȋn timp scurt, apelează la sfaturile unui nutriționist acreditat. Nu lăsa oboseala să devină cronică!