Luăm sau nu luăm suplimente cu Zinc?

Zincul este considerat un oligoelement esențial, ceea ce ȋnseamnă că organismul uman este incapabil să ȋl sintetizeze sau să ȋl depoziteze. Cel mai mare procent din această cantitate este folosită la mineralizarea oaselor, inclusiv la structurile articulare și doar 10% se folosește în procesele de metabolizare ale ficatului și structura epidermei.

De aceea, zincul este utilizat în creme pentru a trata erupția cutanată de scutec și iritațiile pielii. De asemenea, s-a dovedit că zincul ajută la tratarea ulcerațiilor de pe piele sau leziuni datorate acneei.

Un adult are nevoie zilnic de aproximativ 3 grame

În plus, zincul a fost studiat și ca tratament pentru herpes, colesterol ridicat, artrita reumatoidă, HIV, anemie falciformă și multe alte afecțiuni. Cu toate acestea, dovezile beneficiului zincului pentru unele din aceste afecțiuni sunt neconcludente.

Zincul a devenit un tratament popular pentru răceală. Unele studii au descoperit că suplimentele cu zinc pot reduce durata răcelii și pot reduce numărul de infecții ale căilor respiratorii superioare.

Cu toate acestea, dacă ai un aport suficient de zinc din dietă, nu este clar dacă obținerea de și mai mult din suplimente ar avea un beneficiu real.

Totuși, vegetarienii stricti, persoanele care abuzează de alcool, dar și cei care au o dietă proastă din punct de vedere al calității nutrienților prezintă un risc mai mare de deficiență de zinc. Acestora, după o verificare a analizelor de laborator, li se poate recomanda un supliment cu zinc. Pentru a evita iritarea stomacului, luați suplimentul ȋmpreună cu alimente. 

Surse alimentare pentru zinc

Acestea sunt: carnea roșie, carnea de pasăre, stridiile, cereale integrale, fasolea și nucile.

Pentru cei care au nevoie de suplimente cu zinc trebuie să știți că acesta poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive și unele antibiotice. Zincul poate interacționa și cu alte suplimente, ca de exemplu calciul, magneziul, cuprul și fierul, scăzȃnd absorbția acestora. 

Dacă luați zilnic medicamente sau suplimente, obligatoriu discutați cu  medicul dumneavoastră despre administrarea corectă a zincului.

Referinte

Webmed health – articol revizuit medical, Melinda Ratini, MS, aprilie 2022

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cum ne avertizează organismului că nu facem suficientă mișcare

Surprinzător poate pentru unii, organismul ne dă de timpuriu semne că nu facem ce trebuie, că nu ne hrănim cu nutrienți, că nu ne...

Alimente și băuturi nesănătoase pentru intestinul tău

Afirmația că ceea ce mănânci și bei afectează felul în care se simte intestinul tău este perfect adevărată. De aceea, poți să te simți...

De câte proteine ​​are nevoie un adult de 45-50 de ani

Toată lumea are nevoie de proteine, dar când ai ȋn jur de 50 de ani, trebuie să ȋncepi să ai ȋn vedere să mănânci...

Semne ce pot indica un deficit de vitamina B12

În primul rând trebuie să știi că deficiența de vitamina B12 este rară la persoanele care mănȃncă echilibrat și din toate grupele alimentare. Corpul...

Cofeina și răspunsurile la cele mai frecvente ȋntrebări legate de suplimentarea acesteia

Cofeina reprezintă un ajutor ergogenic des utilizat de cei ce ȋși doresc un plus de energie. Cercetări ample au fost făcute pe acest subiect,...