Oțetul determină pierderea în greutate?

Oțetul, în special oțetul de mere, a fost legat de o serie de efecte pozitive asupra sănătății, așa cum este cazul multor alte alimente. În ultimii ani, oțetul a fost promovat pentru proprietățile sale de slăbit. Există ceva adevăr în aceste afirmații? 

Ce știm despre oțet?

Oțetul de mere și oțetul în general a fost folosit în scopuri medicinale de secole. Oțetul de mere provine din mere care au fost zdrobite, distilate și apoi fermentate. Poate fi consumat in cantitati mici sau luat ca supliment. Se pretinde că oțetul ajută la pierderea greutății folosind 1-3 lingurițe la masă. 

Ce ar trebui să facă oțetul de mere?

Au fost folosite diferite forme de oțet pentru presupusele lor proprietăți vindecătoare. S-a susținut că oțetul îmbunătățește rezistența, „detoxifică organismul” (indiferent ce ar însemna asta), precum și faptul că vindecă rănile, reduce febra și, de asemenea, s-a susținut că este un antibiotic. Mai recent, afirmațiile au fost legate de efectele asupra pierderii în greutate, precum și asupra controlului glicemiei. Compusul activ din oțetul de mere este acidul acetic, de asemenea, conține și o serie de polifenoli.

Studii care arată un posibil efect al oțetului

Cele mai multe dovezi le avem din studiile efectuate pe animale, pe oameni rezultatele studiilor sunt amestecate, evidențele fiind ȋn general de slabă calitate.

Mai multe studii la șobolani și șoareci obezi sugerează că acidul acetic poate preveni depunerea grăsimilor și poate îmbunătăți metabolismul acestora. Desigur, extrapolȃnd, acest lucru nu înseamnă că efectul se traduce și prin pierderea în greutate la oameni. Studiile la oameni sunt puține și mai ales, puțin convingătoare.

Într-un studiu japonez publicat în 2009, 175 de indivizi obezi au fost repartizați aleatoriu în trei grupuri de greutate corporală, indice de masă corporală (IMC) și circumferință a taliei similare. Pe parcursul unei perioade de tratament de 12 săptămâni, subiecții din fiecare grup au ingerat 500 ml zilnic dintr-o băutură care conținea fie 1 lingură de oțet (15 ml; 750 mg acid acetic), 2 linguri (30 ml de oțet; 1500 mg acid acetic) sau fără oțet (placebo). Au existat scăderi mici ale greutății corporale (1-2 kg), IMC, grăsime viscerală, circumferința taliei și nivelurile de trigliceride serice în ambele grupuri de aport de oțet, comparativ cu grupul placebo. La patru săptămâni după intervenție, greutățile au revenit la normal.

Unii au sugerat un aport alimentar redus cu adăugarea de oțet și un studiu a constatat că consumul de oțet a promovat senzația de sațietate după masă. Acesta pare un rezultat pozitiv și poate fi o explicație pentru pierderea în greutate în studiul discutat mai sus. Cu toate acestea, când citiți studiul cu mai multă atenție, devine clar că a acest lucru s-a ȋntȃmplat prin provocare de greață. Puțini oameni ar consuma ceva care le face greață pentru perioade mai lungi de timp, așa că sustenabilitatea ar trebui pusă serios la îndoială.

Un studiu mai recent a repartizat aleatoriu 39 de subiecți să urmeze o dietă cu calorii limitate plus oțet de mere sau o dietă cu calorii limitate fără oțet de mere timp de 12 săptămâni (1). În timp ce ambele grupuri au slăbit, grupul cu oțet de mere a pierdut puțin mai mult. Efectele au fost destul de mici și pe termen scurt.

Studii care nu arată nici un efect al oțetului

Există o serie de alte studii care nu arată nici un efect al oțetului asupra greutății corporale sau asupra parametrilor de sănătate. Aceste studii, de obicei, nu atrag deloc atenție în mass-media și, de asemenea, știm că astfel de studii sunt mai dificil de publicat (prejudecata de publicare). Cu toate acestea, constatările sunt la fel de importante. O meta-analiză a putut găsi doar 13 studii efectuate pe oameni care erau eligibili pentru includere (2). 

Din cele 13 studii, 10 au fost studii clinice și trei studii au fost studii intervenționale nerandomizate. Când autorii au efectuat o evaluare a riscului de părtinire, studiile au fost considerate a fi de calitate scăzută. Cele mai multe studii nu au avut calcule privind dimensiunea eșantionului înainte de efectuarea studiilor și aproape toate studiile au fost în orb simplu. De asemenea, a fost dificil să se găsească un „placebo” adecvat. Așadar, dovezile disponibile sunt de calitate relativ scăzută.

Ce putem concluziona despre oțet?

Dovezile științifice conform cărora consumul de oțet (fie din soiul de cidru de mere sau nu) este o modalitate eficientă de a pierde în greutate pe termen lung nu este convingătoare. Dacă vrei cu adevărat să slăbești, acordă atenție aportului general de energie și activității fizice. 

Referinte:

  1. Khezri SS, Saidpour A, Hosseinzadeh N, Amiri Z. Beneficial effects of Apple Cider Vinegar on weight management, Visceral Adiposity Index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: A randomized clinical trial,. Journal of Functional Foods 43, 95-102, 2018.
  2. Launholt TL, Kristiansen CB, Hjorth P. Safety and side effects of apple vinegar intake and its effect on metabolic parameters and body weight: a systematic review. Eur J Nutr 59(6): 2273-2289, 2020.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cum poți scădea stresul oxidativ într-un mod natural

Stresul este o realitate inevitabilă a vieții în lumea modernă. Am ajuns să conștientizăm că mediul ȋn care trăim joacă un rol important în...

Ştiai că activitatea fizică înseamnă și un somn mai bun?

Un somn suficient ca număr de ore și odihnitor ȋn același timp, adică de calitate, ne asigură atȃt sănătatea fizică, cȃt și pe cea...

Când este obligatoriu să bei apă?

Bea apă când crezi că ți-e foameDeși ai mȃncat cu mai puțin de 2 ore ȋn urmă, ai senzația că ȋți este din nou...

Principii de Nutriție Sănătoasă

Să ne hrănim sănătos, sună minunat, ȋnsă ȋn contextul vieţii actuale, cu mult stres și puţin timp alocat propriei persoane, cu acces nelimitat la...

Beneficii naturale pentru piele

În perioada verii pielea ta are nevoie de mai multă atenție. Hidratarea și produsele specifice menținerii frumuseții tenului sunt ȋn topul recomandărilor de sezon....