Putem oare controla dependențele ușoare?

Frecvent, obiceiuri cum ar fi, cumpărăturile de stres, vizionarea excesivă a emisiunilor și goana după știri ,,senzaționale, cancan’’ ne costă timp și bani, lucruri pe care le-am putea folosi cum se zice, ,,cu mai mult cap’’. 

Mulți oameni folosesc diverse dependențe ca modalitate de a face față stresului.

Putem spune că există comportamente pe care le putem numi bune atunci cȃnd sunt folosite cu moderație, dar care devin o problemă atunci când le faci prea des. O dependență ușoară nu este considerată ca fiind la același nivel cu o dependență puternică, așa cum se ȋntȃmplă ȋn cazul fumatului sau a abuzului de alcool. Prin interferențe cu procese ale creierului tău, stresul contribuie major la instalarea de comportamente și obiceiuri proaste ce provoacă dependență. 

Deoarece dependențele soft sunt comportamente normale care pot fi chiar sănătoase atunci când sunt folosite moderat, dependența fiecăruia va fi diferită. Pentru a decide dacă un obicei este o dependență ușoară, va trebui să evaluezi efectul acestuia asupra propriei vieți. Vizionarea la televizor noaptea târziu, de exemplu, poate fi o modalitate de relaxare pentru o persoană, dar poate fi o modalitate de a evita problemele de relație pentru o altă persoană.

Când faci ceva plăcut, creierul eliberează dopamină

Dopamina este un neurotransmițător, o substanță chimică pe care neuronii o produc în mod natural pentru a transmite semnale spre alte celule nervoase și este asociată cu dezvoltarea obiceiurilor plăcute. De fiecare dată când te angajezi într-o activitate plăcută, creierul tău eliberează dopamină. De fiecare dată când faci acea activitate, eliberarea de dopamină întărește obiceiul. Când încerci să renunți, corpul tău simte nevoia de dopamină și așa cercul vicios se ȋnchide.

Ce se poate face ?

Odată ce ți-ai identificat dependența, încearcă să o înlocuiești cu un obicei sănătos. De exemplu, dacă ai decis să renunți să mai mănȃnci desert seara, mergi la o plimbare după cină. Obiceiurile alternative pot ajuta la contracararea dorinței tale de a te angaja într-o formă dependență ușoară.

Vei avea mai mult succes în eliminarea dependențelor dacă realizezi ce le declanșează. Psihologii spun că este indicat să ȋți notezi sau să ȋți faci un  jurnal cu ceea ce s-a întâmplat chiar înainte de a te angaja în dependența ta. Notează evenimentele și circumstanțele, precum și emoțiile tale și ȋncearcă, dacă este posibil, să evitți declanșatorii.

Exercitarea sistematică a autocontrolului face ca acesta să poată crește în timp

Când rezisti tentației, ȋți epuizezi temporar autocontrolul și s-ar putea să ȋți fie mai greu să eviți o altă ispită prea curând. Cu toate acestea, la fel ca și ȋn cazul mușchilor antrenați periodic pentru a-i dezvolta, exercitarea sistematică a autocontrolului face ca acesta să poată crește în timp. Orice acțiune regulată de stăpânire de sine îți va crește treptat capacitatea de a rezista la tot felul de ispite.

Învață să-ți reglezi stresul prin exerciții fizice, somn suficient și alte tehnici de relaxare ce pot elimina nevoia de a folosi diversele dependențe pentru a face față stresului. 

Funcţionarea normală a sistemului nervos este ȋntreţinută și de magneziu, care stimulează producerea acidului gama-aminobutiric, un neurotransmiţător ce induce starea de relaxare, implicit odihna. S-a demonstrat că 500 mg luate timp de opt săptămâni înainte de culcare au îmbunătăţit calitatea somnului. Magneziul intervine ȋn echilibrarea fluctuaţiilor hormonale și activitatea nocturnă neuro-cerebrală. De asemenea, influenţează producerea serotoninei, ceea ce are ca efect combaterea depresiei și anxietăţii.

Evident, nu este simplu să scapi de dependențe, oricȃt de ușoare ar fi ele. Creierul tău este programat prin eliberarea de dopamină, să se bucure de ele. Îți petreci o mare parte din zi implicându-te inconștient în obiceiuri bune, dar și rele. Dacă simți ȋnsă că nu ȋți recapeți controlul, apelează la un specialist.

Bibliografie

Harvard University: „Identifying Negative Automatic Thought Patterns.”

U.S. Department of Health and Human Services: „Breaking Bad Habits.”

Webmd.com – Medically Reviewed by Carmelita Swiner, MD on June, 2022 

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Probleme cu digestia?

Digestia este un proces complex prin care alimentele alese la o masă sunt procesate mecanic și chimic pe un parcurs care ȋncepe ȋn gură...

Ce cauzează un blocaj în scăderea în greutate?

În primele câteva săptămâni de pierdere în greutate este tipică scăderea rapidă. În parte, acest lucru se datorează faptului că atunci când inițial reduci...

Te-ai pregătit de primăvară?

Te-ai pregătit de primăvară?Trecerea de la un anotimp la altul poate crea dificultăți organismului ȋn a se adapta la schimbări și cele mai ȋntȃlnite...

Cum știi dacă planul tău de nutriție funcționează

Persoanele interesate de pierderea în greutate își evaluează adesea progresul după ce le arată cȃntarul. Totuși, mai ales la începutul unei noi diete, greutatea...

Nutriția și sănătatea creierului

Alimentația, prin cantitate, dar mai ales calitatea sa vizează nu doar greutatea ȋn sine a unei persoane, ci inclusiv sănătatea mintală a acesteia, starea...