Putem să ne ȋmbunătățim dieta și fără specialist

Prescrierea unor planuri alimentare zilnice, văzute ca restricții alimentare, nu funcționează pe termen lung. Aceste planuri de masă sunt de fapt niște ,,prescripții’’ explicite, legate de ce  trebuie să mănânci exact, în exact acea cantitate, exact la orele stabilite. 

Dacă este ceva ce nu ați mai ȋncercat, probabil va funcționa pe termen scurt, dar ce faci peste 6 luni, 1 an? 

Drept urmare, apare ȋntrebarea, umblu la ce mănȃnc sau la comportamentul meu față de alimentație?

Indiferent cât de entuziast ești, planurile de masă pot fi greu de urmat din vari motive:

• poate ești o persoană foarte ocupată,

• nu ești întotdeauna pregătit/ă,

• ai copii mici și masa ta nu mai e ȋn prim plan,

• poate șefii se așteaptă să lucrezi până târziu,

• apare mereu ziua de naștere a unei persoane (sau e o sărbătoare specială) sau

• uneori pur și simplu nu simți că poţi mânca masa X la ora Y

Vei concluziona că „mâncarea sănătoasă” e imposibil de mâncat.

Și vei ceda dorinţei de a mânca ceva care ȋţi place.  

Cele mai multe planuri de masă sunt menite a fi temporare – pentru a ajuta o persoană să ajungă la un anumit obiectiv pe termen scurt, cum ar fi scăderea câtorva kilograme acumulate, înainte de o nuntă sau reducerea greutății pentru o competiție sportivă. 

Organismele noastre se pot adapta la un mod rigid de a mânca pentru o perioadă scurtă de timp. Dar, dacă ești prea strict pentru prea mult timp, poți ajunge să ȋți modifici obiceiurile alimentare, așa ȋncât să ai consecințe negative ȋn ceea ce privește sănătatea și mă refer la metabolism, sistem hormonal sau stare mentală.

Una dintre cele mai mari, dar în general neacceptate probleme cu dietele, este concentrarea lor asupra „nutrienților”.

Ȋn viaţa reală, oamenii nu mănâncă „nutrienți”, oamenii mănâncă mâncare.

Mâncăm mese, adesea cu alți oameni. Mâncăm mese care se potrivesc culturii și tradiţiilor noastre. Nu banane din Papua Noua Guinee sau alte locuri ȋndepărtate, poate doar pentru a testa și alte gusturi, nu de a face din aceste alimente singurele care ne pot ajuta să ne recuperăm greutatea. Rareori măsuram lucrurile cu exactitate, poate doar atunci când vrem să ne iasă prăjitura perfectă…

Desigur, uneori este necesară o alimentație explicită, de exemplu, sportivii de performanţă sau culturiștii profesioniști (cu alte cuvinte, cei care iși câștigă banii prin corpul lor și abilităţile lor atletice) folosesc planuri de masă pentru a-și pregăti competiţiile și a rămâne ȋntr-o anumită formă fizică.

Sfatul meu este ca ȋn loc să accepți încă un regim alimentar sortit eșecului, verifică câteva moduri de a transforma micul dejun, prânzul și cina într-un mod durabil de alimentare.

Micul dejun

Dacă, de exemplu, mănânci un croissant și bei un cappuccino cremos, eventual ȋn drum spre birou, ce poţi face?

• Ai putea să înlocuiești croissantul cu o brioșă de cereale integrale, de exemplu.

• În loc de un cappuccino ,,desert’’ făcut din plic, o cafea obișnuită cu lapte și zahăr brun e o variantă mult mai bună.

• Dacă nu ȋţi place laptele ȋn cafea, poţi mânca un iaurt mic, simplu, pentru a obține un pic de proteine.

Acesta poate fi un bun ȋnceput pentru planul tău alimentar. Ideal este să mănânci stând la masă, nu pe fugă, ȋn mașină stând la stopuri sau conducând cu o mână.

Prânzul

Deși ai mai auzit asta de sute de ori, mănâncă încet. Dar cine are timp de așa ceva în timpul unei zile aglomerate de lucru? Mai bine iei un burger sau poate o felie de pizza și pleci! O altă masă. O altă durere de stomac și regretul că nu ai făcut nimic care să schimbe asta.

Tu hotărăști dacă poţi face ceva și cu această masă. Așadar, pentru a o îmbunătăți un pic:

• Mergi la un restaurant unde ești sigur că folosesc carne reală, dacă burgeri obișnuiești să mănânci sau fi atent ca aripioarele picante să nu mustească de grăsime după prăjirea ȋn baie de ulei.

• Dacă nu găsești acest loc aproape de birou, mai bine ȋţi aduci de acasă o bucată de carne făcută la grill cu o seară ȋnainte.

• Alege să ai mereu o salată alături de burger și poate doar câţiva cartofi, nicidecum aceștia să ȋți ocupe jumătate de farfurie.

• Bea apă, ȋn loc de o băutură răcoritoare carbogazoasă, te va hidrata și ȋţi va potoli real setea.

• Nu mânca în mașină, așteptă să ajungi la birou. Mănânci mai bine și mai liniștit stând pe scaun, chiar dacă ești lângă calculator.

E un ȋnceput pe care, ȋn timp, ȋl poţi ȋmbunătăţi.  

Cina

Este ora 20:00. Tocmai ai ajuns acasă după o zi nebună la serviciu.Tot ce ȋţi dorești este să ȋţi pui ceva de mâncare și să te așezi în fața televizorului. Nici măcar nu-ți poți imagina să faci ceva mai complicat decât să ȋncălzești ceva din categoria semipreparatelor și să bei câteva pahare de vin sau bere ca să te calmezi.

Pentru a ȋmbunătăţi un pic situaţia, rămâi pe același concept, rapid, dar:

• Vino cu proteine ​​luându-ţi o pulpă de pui din magazinul de produse alimentare pe drumul spre casă sau alege paste integrale pe care doar le fierbi și adaugi un amestec de brânză și smântână.

• Adăugă și o salată, ȋn varianta ȋn care alegi carnea ca fel principal, pur și simplu luând o pungă din categoria pre-spălate.

Problemele de la birou sunt în continuare în mintea ta, dar alături de o masă cu un gust mai bun poţi să savurezi unul, chiar două pahare de vin, de calitate, stând la masă. După, te poţi așeza și ȋn faţa televizorului ca să urmărești emisiune ta favorită. 

Cât de departe vei progresa, depinde de tine, de ceea ce vrei, de ce ai nevoie și ce poți face în mod rezonabil.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Ești obosit – ce e de făcut?

Dacă discutăm despre instalarea recentă a stării de oboseală, a bea cafea pentru revigorare sau a trage un pui de somn la prȃnz, nu...

Mitocondria – incredibila noastră uzină energetică

Mitocondriile sunt mini fabrici de energie ale celulelor, care variază ca număr în funcție de cerințele energetice ale organului respectiv. Majoritatea celulelor au aproximativ...

Cum corectăm dezechilibrul electrolitic vara

Suntem ȋn plină vară. Temperaturile vizează constant cifre ridicate și nu pot decȃt să sper că ȋncerci să ȋți protejezi nu doar pielea, ci...

Există alimente care să reducă stresul?

Stresul - cu toții îl avem, ȋnsă modul în care îl gestionăm poate face diferența. Managementul stresului poate fi un instrument puternic pentru starea...

Grăsimea viscerală moderată și afectarea silențioasă a ficatului

Ficatul este un organ remarcabil care face o mulțime de lucruri diferite ca să ȋți mențină sănătatea. De aceea, sănătatea ficatului afectează ȋn cascadă...