Te-ai pregătit de primăvară?
Trecerea de la un anotimp la altul poate crea dificultăți organismului ȋn a se adapta la schimbări și cele mai ȋntȃlnite simptome legate de această adaptare le resimțim la ȋnceput de primăvară. De obicei, ȋn sezonul rece, din cauza luminozității scăzute și a activității fizice reduse, producția de endorfine se diminuează progresiv, așa că ȋn momentul ȋn care ziua ȋncepe să crească, aproximativ 40% din populație se confruntă cu anumite manifestări specifice asteniei de primăvară.
Ce este astenia de primăvară?
Poți să percepi stări de iritabilitate, oboseală accentuată, uneori melancolie sau apatie, ajungȃnd chiar la anxietate, palpitații, migrene și chiar problemele cu memoria sau concentrarea. Unele persoane experimentează și o modificare a apetitului ce poate determina creșterea sau scăderea ȋn greutate.
Modul în care ne simțim depinde foarte mult de ceea ce mâncăm. Există o strȃnsă legătură ȋntre alimentația zilnică, reglarea zahărului din sânge și formarea de neurotransmițători, mulți implicați ȋn starea noastră de bine.
Ce ne facem?
Deocamdată nu există o pastilă anume care să anihileze starea de astenie, dar există o serie de remedii pe care, dacă le cunoști și le aplici, te poți bucura de primăvară.
• Consumul de prea mult zahăr poate provoca tulburări ale dispoziției.
Un studiu amplu pe subiecți din șase țări diferite a constatat o strȃnsă legătura ȋntre consumul mare de zahăr și apariția depresiei. Acest lucru poate fi cauzat de creșterea cronică a insulinei ȋn încercarea continuă a organismului, respectiv a pancreasului de a elimina atacul constant al glucozei din sânge. Creșterile și scăderile bruște deranjează țesutul neuronal, cu toate implicațiile hormonale aferente, modificarea balanței apetit-sațietate și depuneri de grăsime ȋn țesutul adipos.
• A avea suficienți acizi grași omega-3 pare să ne pună într-o dispoziție mai bună.
Includeți mai multe nuci, pește cum ar fi somonul, sardinele, macroul, și fructe de mare – crabi și stridii în dietă pentru a obține aceste grăsimi sănătoase.
• Consumul prea mult de ulei vegetal, grăsimi hidrogenate și grăsimi trans ne poate înrăutăți starea de spirit.
Aceste grăsimi omega-6 îngreunează organismul nostru să proceseze acizii grași omega-3. Nivelurile scăzute de omega-3 sunt legate de simptomele depresiei și chiar de a fi mai impulsiv. Din păcate, asta poate însemna alegeri alimentare non-calitative, la impuls creȃndu-se astfel un cerc vicios. Acizii grași Omega-6 pot crește, de asemenea, inflamația, care ne poate afecta creierul. Multe tulburări neurodegenerative și probleme de sănătate mintală sunt legate de inflamația creierului.
• Consumul de proteine slabe, inclusiv pui, curcan și pește crește aportul de triptofan.
Triptofanul este un aminoacid – element de construcție al serotoninei, neurotransmițătorul care ne ajută să ne simțim relaxați și fericiți.
• Renunță la dulciurile și sucurile din comert
Optează pentru fructe proaspete și legume consumate, pe cȃt posibil ȋn stare cȃt mai naturală.
• Poți apela și la suplimente alimentare, dacă nu ai o afecțiune cronică care să implice anumite contraindicații
Sunt benefice produsele apicole, cu rol tonic pentru sistemul nervos, ghimbirul și ginsengul, cu rol ȋn creșterea capacității fizice si psihice, vitaminele din grupul B ajută la o bună energizare și oxigenare a organismului, iar magneziul și calciul completează eficient obținerea stării de bine.
O primăvară bună!