Participanții la Jocurile Olimpice de la Paris vor avea la dispoziție atât baze moderne de concurs, cât și facilități de odihnă, refacere și petrecere a timpului liber. Inaugurat la ediția din 1924, Satul Olimpic s-a transformat radical. Iar dacă acum un secol sportivii au locuit în barăci de lemn, la ediția din acest an performerii, dar și antrenorii lor au la dispoziție 82 de clădiri, cu 3.000 de apartamente şi 7.200 de camere individuale. În acestea vor locui, în perioada competiției, peste 14.000 de oameni.
La Jocurile Olimpice de la Paris din urmă cu un secol, care, oficial, s-au desfășurat între 5 şi 27 iulie 1924 (în realitate competiția a durat câteva luni…), au participat 3.089 de sportivi (2.954 la masculin și 135 la feminin) reprezentând 44 de ţări. În program au fost 17 sporturi, implicit 23 de discipline și 126 de probe. De remarcat faptul că unele competiții s-au desfășurat în alte perioade ale verii. La rugby, de pildă, meciurile au fost programate în mai 1924, iar atunci România a cucerit prima medalie olimpică din istorie, aceea de bronz.
La acea vreme în ritualul competiției nu fusese introdusă încă aprinderea flăcării olimpice pe stadion. Nu existau nici mascote ca în zilele noastre. În schimb, sportivii depuneau jurământul olimpic – la Paris 1924 a făcut-o Geo Andre. De asemenea, sportivii participanți au locuit în Satul Olimpic cu 55 de franci plătiţi pe zi. Acesta a fost amenajat în Colombes, unde au fost ridicate barăci din lemn… În fiecare dintre aceste clădiri modeste locuiau câte trei sportivi. Existau dușuri, precum și camere separate pentru odihnă. În Satul Olimpic au fost amenajate o frizerie, un birou poștal, un chioșc cu ziare, o sală de cinema și lectură, o spălătorie, dar și un loc unde puteau fi păstrate obiecte de valoare.
Britanicii au acceptat să locuiască acolo doar dacă era permis și accesul unui bucătar… Americanii, în schimb, au refuzat și s-au instalat undeva în Parcul Castelului de Rocquencourt. De asemenea, s-a aflat și care era meniul sportivilor în Satul Olimpic. La masa de dimineaţă aveau cafea cu lapte, ciocolată cu unt, dulceaţă, ceai, ouă şi sucuri. La masa de prânz se serveau ouă sau peşte, o mâncare sau friptură, legume, brânză sau desert, dar și vin. Masa de seară o repeta pe cea de prânz. Din ce se cunoaște, rugbyștii noștri au fost nemulțumiți de faptul că la masă nu exista și… ciorbă.
Între timp, Satul Olimpic s-a transformat radical. În sensul că barăcile de lemn au fost înlocuite de clădiri din beton și sticlă. Și la ediția de anul acesta se poate vorbi despre un adevărat cartier. Acesta se află în partea nordică a Parisului, în Seine-Saint-Denis. Întins pe o suprafață de 52 de hectare, Satul Olimpic 2024 cuprinde 82 de clădiri, cu 3.000 de apartamente şi 7.200 de camere individuale. În acestea vor locui, în perioada competiției, peste 14.000 de oameni: sportivi, antrenori, medici, masori, nutriționiști, oficiali reprezentând cele 206 delegaţii naţionale. În fiecare reședință, camerele standard au o suprafață de 12 m². Pot găzdui doi sportivi, fiecare având patul său. Paturile sunt confecționate din carton presat, în timp ce saltelele sunt realizate din plase de pescuit reciclate. Fiecare sportiv a putut alege, în avans, între trei niveluri diferite de saltele (mai tari, mai moi). Paturile au o dimensiune standard de 2,10 metri lungime, dar vor fi disponibile extensii pentru sportivii mai înalți. De asemenea, la finalul competiției fiecare sportiv va putea păstra plapuma cu însemnele Paris 2024 ca suvenir.
Printre vedetele sportului mondial care locuiesc în Satul Olimpic de la Paris, în această perioadă, se află Rafael Nadal (38 de ani). Ibericul participă pentru a patra oară la Jocurile Olimpice. În 2016, la Rio, el s-a impus în finala de dublu, acolo unde i-a avut ca adversari pe românii Horia Tecău și Florin Mergea.
Este de precizat, însă, că nu toţi participanţii vor locui în Satul Olimpic. Printre cei care vor sta în alte zone se numără canotorii români, care au optat pentru o fostă abație aflată mai aproape de baza de concurs. De asemenea, în primăvară s-a aflat că și David Popovici va locui într-un hotel de 3 stele, iar protecția lui va fi asigurată de agenți de pază care nu vor fi plătiți din bani publici.
Așa cum se obișnuiește, în Satul Olimpic vor fi asigurate și alte facilități. Vor exista acolo birou poştal, saloane de coafură, librării, o clinică medicală care va oferi servicii de urgenţă, o farmacie, dar şi un salon de tatuaj. Nu lipsește nici secția de poliție. De asemenea, sunt amenajate zone de relaxare și recreere, precum și un centru de fitness cu aparatură modernă. Nu în ultimul rând, organizatorii au estimat că în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, la restaurantul din Satul Olimpic vor fi asigurate circa 100.000 de porții la micul dejun şi alte 80.000 la mesele de prânz și de seară. Cu mențiunea că în acest loc pot mânca simultan în jur de 3.200 de persoane! Și că restaurantul este deschis 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Localul va asigura și preparate pentru vegetarieni, care vor fi disponibile între orele 10.00 și 18.00. S-a specificat faptul că 80% dintre produse vor fi de origine franceză și că, în total, 600 de tone de produse proaspete vor fi furnizate zilnic, acestea urmând a fi depozitate în 800 m² de camere frigorifice.
Satul Olimpic este împrejmuit cu un gard, fiind monitorizat de un sistem video performant. Și aceasta pentru a se asigura protecția sportivilor. Și a se evita evenimente de genul atentatului de la Munchen 1972. Accesul în Satul Olimpic este restricționat. Ziariștii acreditați la Jocurile Olimpice, de pildă, au nevoie de un permis special pentru a ajunge acolo. Există, însă, o zonă internațională, una aflată chiar lângă Satul Olimpic, zonă în care ziariștii se pot întâlni și discuta cu sportivii. Tot acolo sunt înălțate, rând pe rând (zilnic, înaintea Ceremoniei de Deschidere) drapelele țărilor participante la Jocurile Olimpice (ordinea este este una alfabetică).
Se poate aminti, de asemenea, că în 1981, când la București s-au organizat Jocurile Mondiale Universitare de vară, în zona Regie a fost amenajat „Satul” unde au locuit sportivii veniți din toată lumea. Ulterior, acele clădiri au servit drept cămine studențești. O destinație asemănătoare vor avea clădirile din Satul Olimpic de la Paris. După Jocurile Paralimpice de la toamnă, această zonă va fi una locuibilă.
Foto: COSR / Team Romania