Analiza Paris 2024: unde a fost bine și unde a fost rău

Team Romania a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris cu nouă medalii: trei de aur, patru de argint şi două de bronz, clasându-se pe locul 23 în clasamentul pe naţiuni.


Pe primele locuri ale clasamentului pe națiuni s-au aflat SUA, China, Japonia.

Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).

Argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg.

Bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol.

91 de țări au luat cel puțin o medalie. Suntem depășiți de Ucraina, Uzbekistan și Ungaria, dar suntem peste Polonia, Slovenia, Serbia, Bulgaria, Cehia, Turcia și Croația!

7 campioni olimpici a dat CSA Steaua: David Popovici, Marian Enache, Maria Lehaci, Amalia Bereș, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Victoria Petreanu

5 campioni olimpici a oferit Dinamo: Andrei Sebastian Cornea, Maria Magdalena Rusu, Simona Radiș, Adriana Adam, Ioana Vrînceanu

1 campion olimpic a dat CSM Onești: Mihaela Cambei

Este cea mai bună clasare a României în ierarhia pe medalii din 2008 (Beijing), când tricolorii încheiau pe 18 (4-1-4). La JO 2020 (Tokyo), România termina pe locul 46 în clasamentul pe medalii (1-3-0), după ce la Rio 2016 a fost pe 47 (1-1-2), iar la Londra 2012 s-a clasat pe 31 (2-4-1).

Am punctat la canotaj și natație – sporturi pe apă. De asemenea, haltere și gimnastică artistică. De aici au venit medaliile.

România nu mai obţinuse o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.

Suferim îngrozitor la box, scrimă, lupte, judo și kaiac-canoe. Fără medalii, cu puțini sportivi calificați la Paris 2024.

La atletism am avut un număr de 12 sportivi prezenți însă cel mai bun loc a fost poziția a 7-a pentru Meringor la atletism

Rezultatele complete ale atleţilor tricolori la JO de la Paris sunt: Andreea Elena Taloş – locul 10 în finală la triplusalt, Diana Ion – locul 13 triplusalt, Daniela Stanciu – locul 19, săritura în înălţime, Rareş Toader – locul 18, aruncarea greutăţii, Stella Rutto – locul 31, 3.000 metri obstacole, Alexandru Novac – locul 16, aruncarea suliţei, Bianca Ghelber – locul 9, aruncarea ciocanului, Andrea Mikloş – locul 14, 400 metri, Alin Firfirică – locul 11, aruncarea discului, Alina Rotaru Kottmann – locul 7, săritura în lungime, Delvine Relin Meringor – locul 7 şi Joan Chelimo Melly – abandon, la maraton.

La sporturi de echipă doar echipa de polo pe apă masculin s-a calificat. Și a ieșit pe locul 12 din 12 participante.

Ultimele două ediții de Jocuri Olimpice până la Paris 2024 au fost cele mai slabe din perioada contemporana

România la Rio 2016 (4) – o medalie de aur, una de argint și două de bronz
România la Tokyo 2021 (4) – o medalie de aur și trei de argint

Acestea au fost ultimele Jocuri Olimpice pentru Thomas Bach, aflat la cel de-al patrulea şi ultimul mandat de preşedinte al CIO, care se va încheia în 2025.

Fostul campion olimpic la scrimă (1976) pentru Germania a ajuns în această funcţie în 2013, iar perioada sa la conducerea CIO a coincis cu Jocurile Olimpice de la Rio-2016, Tokyo-2020 şi Paris-2024.

Cifrele de la Paris 2024

4 – Patru Comitete Olimpice Naţionale au câştigat prima lor medalie de aur la Jocurile Olimpice: Botswana, Dominica, Guatemala şi Saint Lucia.
9,5 – Peste 9,5 dintr-un total de 10 milioane de bilete au fost vândute.
18 – Au fost produse 5.084 de medalii, folosindu-se pentru fiecare 18 grame de fier din Turnul Eiffel.
280.000 – 280.000 de oameni au experimentat spaţiul de sărbătoare al Parcului Campionilor de la Turnul Eiffel, aplaudând 600 de medaliaţi din întreaga lume.
743.000 – Pe 30 iulie, aproximativ 743.000 de spectatori au participat la evenimentele Paris-2024.
1.000.000 – Aproape un milion de oameni au ieşit pe străzi pentru a urmări cele două curse olimpice de ciclism pe şosea din 3 şi 4 august.
32.000.000 – Peste 32 de milioane de noi abonaţi s-au alăturat reţelelor de socializare ale Jocurilor Olimpice în timpul competiţiei de la Paris, mai mult decât triplu faţă de creşterea înregistrată în timpul JO de la Tokyo.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Delvine Relin Meringor a ocupat locul 7 în proba-probelor

Desfășurată chiar în ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Paris, maratonul la feminin a fost tranșat pe ultimii metri. Victoria a revenit la...

România a ocupat locul 23 în clasamentul pe națiuni

România a încheiat ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de la Paris pe locul 23 în clasamentul pe națiuni. Cu mențiunea că în...

Lacrimi și durere, mâini însângerate, accidentări și depunctări

Participarea sportivilor la Jocurile Olimpice implică, pe lângă pregătire și valoare, și șansă. Așa cum se întâmplă și în viața de zi cu zi....

Ne-am luat medalia înapoi! Ana Maria Bărbosu, bronz la sol după decizia TAS

Federaţia Internaţională de Gimnastică a confirmat că Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz în concursul de sol de la Jocurile Olimpice.Tribunalul de...

Alina Rotaru-Kottmann a reușit cea mai bună clasare pentru România în concursul olimpic la atletism

Aflată la cea de-a treia participare la Jocurile Olimpice, bucureșteanca Alina Rotaru-Kottmann s-a clasat pe locul 7 în finală la săritura în lungime. Stelista...