Participarea sportivilor la Jocurile Olimpice implică, pe lângă pregătire și valoare, și șansă. Așa cum se întâmplă și în viața de zi cu zi. Și trebuie spus că la această ediție câțiva dintre sportivii noștri n-au avut parte și de puțin noroc pentru a reuși în tentativa lor de a urca pe podiumul de premiere. Ceea ce a provocat multă tristețe, lacrimi. Unii sportivi au fost bolnavi sau au suferit accidentări. Alții au plătit scump o clipă de neatenție. Pe unii nu i-a ajutat condițiile meteo. Iată câteva dintre momentele mai puțin plăcute ale întrecerii pariziene.
La gimnastică artistică, în finala de la sol, Sabrina Voinea a fost depunctată pentru o ieșire din covor greu de dovedit și după vizionarea unor reluări video… Motiv pentru care sportiva din Constanța s-a clasat pe locul 5. Nota pentru dificultate a fost contestată mai apoi, însă Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins demersul. L-a acceptat parțial pe cel al Anei Maria Bărbosu. Mai precis, s-a constatat că americanii au depășit termenul de un minut în care puteau contesta nota lui Jordan Chiles. Din acest motiv, gimnasta din SUA a coborât pe locul 5, fiind depășită de Ana Maria și de Sabrina. Însă doar Bărbosu a primit medalia de bronz. „Sabrina, Jondan, gândurile mele se îndreaptă spre voi. Ştiu ce simţiţi, pentru că am trecut şi eu prin asta. Dar ştiu că vă veţi întoarce mai puternice. Sper din adâncul sufletului meu că la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice toate trei vom urca pe acelaşi podium. Acesta este visul meu adevărat!”, a notat Ana Maria Bărbosu pe Instagram.
La canoe simplu pe distanța de 500 de metri, Cătălin Chirilă a ratat finala A din cauza vântului și a valurilor… Și aceasta după ce stabilise un record olimpic în serii. El s-a impus în Finala B, terminând competiția olimpică de la canoe pe locul 9. „Nu e o dramă. Sunt tot eu. Am primit o lecție ca sportiv, ca om. Toată lumea aștepta să câștig medalie. E un exemplu de presiune care e negativă. Credeți-mă, eu sunt cel mai afectat. Am tras linie după semifinală și am știut că această cursă din finala B va fi prima din seria noului ciclu olimpic, cel care se va încheia la Los Angeles 2028!”, a declarat Cătălin, care s-a referit la ce s-a întâmpla în semifinală: „Nu am reușit să fac față condițiilor meteo și efectiv m-au scos din ritm acele valuri, care mi-au luat din direcție. La un moment dat, a trebuit să mă concentrez mai mult pe cârmă decât pe palele cu care trebuia să înaintez. M-am ținut de tactică până în ultimii metri. Din punctul acesta de vedere, a fost excepțional. Am simțit că m-am urcat pe adversari, însă avantajul pe care l-au avut ei în ultima parte și-a spus cuvântul. Acele sutimi le-am pierdut exact în ultimii metri. Am controlat foarte bine cursa în prima parte, am vâslit relaxat, știam că pot declanșa finișul. Am și făcut-o în ultimii 300 de metri, am urcat, însă, cu vremea nu te poți pune. Asta este principala concluzie pe care o pot trage”.
La înot, Vlad Stancu a concurat la câteva zile după ce a avut Covid-19. Slăbit, el a ocupat locul 30 la 800 de metri (8:20,78). Fiind un sportiv tânăr, are timp să se revanșeze la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 2028.
La haltere, Loredana Toma a avut o încercare anulată la smuls și a terminat competiția cu palmele însângerate. Ea a avut o încercare la 117 kg, ceea ce reprezenta record olimpic. Arbitrii n-au validat rezultatul, ceea ce a afectat-o pe sportiva noastră. La stilul aruncat, ea a încercat fără succes la 131 kg, 133 kg și 134 kg. Ceea ce a făcut ca multipla campioană mondială și europeană să iasă din concurs fără clasament.
La lupte, într-o dispută cu Kennedy Alexis Blades (SUA), care s-a desfășurat în limitele categoriei 76 kg, Cătălina Axente a suferit o accidentare gravă. Pe final, americanca a reușit un tur și Cătălina s-a lovit cu capul de saltea, rămânând întinsă la sol. Conform protocolului medical, sportivei noastre i-a fost imobilizat gâtul cu un guler. Suspectă de traumatism cervical, ea a fost dusă la ambulanță și transportată la spital. „Are un traumatism în zona cervicală, dar își mișcă degetele și picioarele. Mergem la spital pentru investigații suplimentare”, a declarat pe moment, doctorul Dan Tănase, șeful colectivului medical al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Ulterior, Răzvan Pîrcălabu, președintele Federație Române de Lupte, a oferit informații suplimentare: „În primă fază se pare că nu este vorba de nicio fractură la coloană. I s-au făcut primele teste și semnele motrice sunt ok. Nervii funcționează. Ea acuză o durere foarte mare în spate, la omoplatul drept, iar atunci când respiră se propagă durerea în sus spre cervicală. Va fi bine, stați liniștiți. Cătălina este puternică”. Ulterior, COSR a anunțat că luptătoarea Cătălina Axente „a trecut cu bine peste investigațiile medicale, în urma cărora s-a constatat că nu are fracturi, leziuni sau deficite neurologice”. Cu toate acestea, ea nu a mai participat la disputa din recalificări, cu cubaneza Marin Potrille Milaimy de la Caridad.
Triplă campioană europeană, Andreea Betrice Ana n-a abordat nici ea întrecerile de la categoria 53 de kilograme în cea mai bună dispoziție fizică. Ea a pierdut în recalificări cu Hyo Gyong Choe (RPD Coreeană). Răzvan Pîrcălabu, președintele Federației Române de Lupte, a dezvăluit după aceea: „Nu este diferență mare între noi și asiatici. Ana este o sportivă de mare valoare și nu întâmplător are performanțele pe care le are. Numai că nu a fost în apele ei. Joia trecută, la antrenament, a avut o accidentare destul de urâtă la picior – ruptură de menisc cu forțare de ligament – și n-a reușit să-și revină. Pur și simplu nu s-a simțit bine și atât a putut”.
La maratonul feminin, în ultima zi a competiției, Joan Chelimo Melly a fost nevoită să abandoneze după câțiva kilometri. Potrivit managerului său, Daniel Santa, ea a suferit „o ruptură fibrilară și un edem la nivelul tendonului, confirmate acum trei zile de un RMN efectuat la Paris. Recomandarea medicilor a fost ca Joan să nu alerge, însă sportiva a ales să încerce. Au fost zile pline în care echipele medicale (atât cea a României, cât și specialiștii puși la dispoziție de Adidas) au încercat tot posibilul să diminueze durerea (pentru că nu se punea problema recuperării în câteva zile). E o zi pe care o așteptam de mai bine de 7 ani și pentru care în tot acest timp s-a muncit enorm. N-a fost să fie la Paris, dar Joan (…) cu siguranță mai are multe de arătat în sportul de mare performanță”.
Foto: COSR / Team Romania / Cristian Nistor