Multă lume consideră că dieta cu diverse sucuri ar curăța intestinul. Chiar dacă acestea arată apetisant prin varietatea paletei de culori, există o multitudine de dovezi ce concluzionează că detox-ul cu suc poate avea consecințe negative asupra sănătății – în special din cauza lipsei unui tip important de fibre.
Există diferențe semnificative în populația de bacterii intestinale și bucale între persoanele care urmează o dietă numai cu suc față de persoanele ȋn a căror dietă sunt incluse alimente integrale. Cercetătorii sugerează că modificările se pot datora lipsei de fibre insolubile, care adaugă volum scaunului și ajută la mișcarea acestuia prin corp.
Studiu
Astfel, pentru verificarea realității, a fost făcut un mic studiu cu subiecți care nu aveau probleme de sănătate, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Aceștia au urmat una dintre cele trei diete de mai jos, timp de trei săptămâni. Grupul care a consumat doar sucuri a primit zilnic aproximativ 900 de calorii, exclusiv din suc presat la rece. Un alt grup a primit aceeași cantitate de suc plus alimente din dieta obișnuită a subiecților, iar al treilea grup a consumat o dietă integrală pe bază de plante.
Autorul principal al studiului, Melinda Ring, MD, director al Centrului Osher pentru Sănătate Integrativă de la Universitatea Northwestern, a declarat într-un comunicat de presă următoarele: „Majoritatea oamenilor cred că sucul este o alegere sănătoasă, ȋnsă consumarea unor cantități mari de suc cu puține fibre conduce la dezechilibre ale microbiomului, care ar putea avea consecințe negative, cum ar fi inflamația și o sănătate intestinală redusă.”
Schimbări survenite ȋn organism
Schimbările pe perioada studiului au fost legate de inflamație, impact cognitiv și permeabilitate intestinală. Aceasta din urmă este extrem de importantă și se referă la capacitatea organismului de a absorbi nutrienții în fluxul sanguin, ținând în același timp substanțele dăunătoare, pentru a fi eliminate. Publicat în revista Nutrients, studiul nu a legat în mod concludent modificările bacteriene cu rezultatele specifice de sănătate.
În schimb, cercetătorii au analizat tipuri importante de bacterii din interiorul gurii, din salivă și din probele de scaun. Toți participanții au urmat ceea ce este cunoscut sub numele de „dietă de eliminare” de trei zile, folosită în mod obișnuit la începutul curățării intestinale, concentrându-se pe fructe organice proaspete, legume, cereale integrale fără gluten, ouă și opt pahare de apă pe zi, evitând în același timp lucruri precum cofeina și alcoolul. Au repetat acea dietă și în ultimele trei zile. Cercetătorii au luat probe de salivă, probe cu tampon de pe interiorul obrajilor și probe din scaun, înainte, în timpul și după perioada de dietă.
Rezultate
În grupul consumatorilor de sucuri, cercetătorii au descoperit modificări bacteriene semnificative care indicau o creștere a inflamației și a permeabilității intestinale, sugerȃnd că semnalele crescute de inflamație puteau fi legate atȃt de conținutul ridicat de zahăr, cȃt și de conținutul scăzut de fibre al sucului.
Grupul care a consumat suc plus alimente a avut modificări similare, dar într-o măsură mai mică, iar grupul cu alimente integrale pe bază de plante a experimentat ceea ce cercetătorii au considerat a fi schimbări bacteriene benefice.
Concluzia generală a fost aceea că bacteriile care prosperă cu o dietă bogată în zahăr se pot înmulți în timpul consumului de sucuri, modificȃnd echilibrul populației bacteriilor benefice și de asemenea, iar bacteriile cu efecte antiinflamatorii pot fi diminuate prin imposibilitatea hrănitrii corecte cu fibre alimentare.
Acest lucru, din păcate, impactează negativ metabolismul și imunitatea, ulterior chiar și sănătatea mintală, prin scăderea producției de serotonină, au concluzionat autorii studiului.
Sursa: webmed knoledge transfer
Northwestern University: Juicing may harm your health in just three days, new study finds
Nutrients: ,, Effects of Vegetable and Fruit Juicing on Gut and Oral Microbiome Composition”