În ultimii zeci de ani, mii de studii și cercetări publicate ȋn reviste de specialitate au demonstrat că Magneziul este un nutrient crucial pentru organismul uman. Prezent în toate celulele corpului, magneziul este implicat în peste 300 de procese enzimatice, inclusiv în producția de energie. Este esențial pentru menținerea densității osoase, a ritmului cardiac normal, a funcției pulmonare și pentru reglarea glicemiei.
Fără suficient magneziu, organismul se luptă să producă și să utilizeze proteine și enzime. De asemenea, nu este capabil să metileze și să detoxifice în mod corespunzător și/sau să proceseze și să utilizeze antioxidanți precum vitamina C și E.
Magneziul este extrem de critic pentru procesele adecvate de detoxifiere. Pe măsură ce lumea noastră a devenit din ce în ce mai toxică, nevoia noastră de magneziu a crescut.
Una dintre cele mai comune deficiențe la nivel mondial este cea de magneziu
Acesta este un element de bază al vieții, la fel ca apa și aerul. Avem nevoie de mult magneziu, aproximativ 450-800 mg/zi pentru un adult, chiar 1000 mg/zi pentru un sportiv ca să poată ține pasul cu cerințele organismului. Magneziul este pentru organism la fel ca uleiul pentru motorul unei mașini și dacă avem deficiențe vor apărea bineȋnteles și problemele.
Semne care ne indică un deficit de magneziu sunt legate de:
- Procese cognitive slabe,
- Dureri de cap
- Constipație și tulburări asociate
- Oboseală – fizică, mentală și emoțională
- Somn de calitate redusă
- Spasme și crampe musculare
- Dureri inexplicabile
- Bătăi neregulate ale inimii
- Amorțeli și furnicături
- Tulburări de comportament și de dispoziție
Pentru un bun management al stresului, somn de calitate și starea de spirit sănătoasă trebuie să ȋncercăm să ne aducem constant ȋn alimentație magneziu sau să apelăm la suplimente ce conțin forme biodisponibile de tipul magneziu bisglicinat, threonat, citrat, orotat. Formele, oxid, aspartat, carbonat, sulfat sunt puțin absorbabile la nivel intestinal, varianta sulfat avȃnd mai degrabă indicații de a fi folosită ca sare de baie decȃt pentru consum.
Sursele alimentare cu conținut ridicat de magneziu sunt reprezentate de
- verdețuri, bogate de altfel și ȋn vitamine, minerale și fibre, legumele verzi – spanac, varză, salata verde.
- nucile de toate felurile și semințele ȋn general, dar mai ales cele de dovleac, sunt bogate ȋn acest mineral.
- de asemenea, bogate ȋn magneziu sunt și boabele de fasole, cerealele integrale și tarȃțele de ovăz.
- fructele uscate – caise, stafide, prune, smochine, dar și banana ocupă un loc special ȋn ceea ce privește magneziul, alături de potasiu
- carnea de curcan și cea de pui sunt și ele surse bune de magneziu, de asemenea peștele – somon, macrou, ton, hamsie, care aduc mari beneficii ȋn special ȋn ceea ce privește aportul de omega 3
- ciocolata neagră, cu un conținut ridicat de cacao, 2-3 pătrățele de ciocolată asigură aproximativ 25 mg de magneziu.
În cazul sportivilor de performanță, deși dieta este o componentă cheie ȋn susținerea antrenamentului și recuperarea după efort, trebuie să se aibă ȋn vedere acoperirea din suplimente a necesarului crescut de magneziu cu rol important ȋn sinteza proteinelor și producerea energiei, prevenirea spasmelor musculare și crampelor în timpul antrenamentului, precum și ameliorarea stării de anxietate ȋnainte de competiții.