Hai să ne ȋmprietenim mai mult cu… varza

De ce spun asta? Pentru că aduce o mulțime de beneficii organismului și chiar dacă nu v-ați plictisit de salata verde, ȋmprieteniți-vă cu varza, fie ea albă sau roșie, sezonul este deschis.

  1. Este plină de nutrienți și benefică pentru digestie

Varza te ajută să te simți sătul, astfel încât să mănânci mai puțin, are 1 gram de fibre pentru fiecare 10 calorii. De asemenea, ȋți menține un tranzit regulat, poate ajuta la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și la controlul glicemiei, un studiu recent raportȃnd că o dietă bogată în varză reduce șansele de diabet de tip 2. Cei care au urmat cel mai atent dieta nordică, care include și multe legume rădăcinoase, pește, mere, pere, fulgi de ovăz și pâine de secară, au avut cu până la 38% mai puține șanse de a dezvolta boala.

Varza are, de asemenea, nutrienți care mențin mucoasa stomacului și a intestinelor puternică. Sucul său poate ajuta, de asemenea, la vindecarea ulcerelor stomacale. O jumătate de cană de varză are aproximativ o treime din vitamina C de care aveți nevoie pentru o zi. De asemenea, vă oferă doze importante de fibre, folat, potasiu, magneziu, vitaminele A și K.

O poți găti la abur, fierbe, sota sau coace. O poți toca și mȃnca crudă ȋntr-o salată simplă sau combinată cu morcov sau sfeclă roșie rasă. Anumite rețete foloseșc frunzele întregi ca înlocuitor sănătos pentru inimă pentru tortilla sau pâine pentru sandvișuri. Wrap-urile din frunze de salată sau varză sunt modalități excelente de a adăuga nutrienți în timp ce reduci carbohidrații și caloriile.

  1. Se poate fermenta, devenind astfel și mai sănătoasă

Las-o pur și simplu în propriul suc până când bacteriile încep să se hrănească cu ea. Sună dezgustător? Poate, dar sunt sigură că ai mâncat deja. Se numește varză murată. Pentru o versiune mai picantă și mai exotică, încearcă kimchi, un fel de mâncare popular în Coreea.

Când varza fermentează, produce probiotice naturale care hrănesc bacteriile din intestin. Aceste bacterii ajută organismul să combată germenii, să absoarbă nutrienți, să digere alimentele și să controleze anxietatea.

  1. Este plină de antioxidanți, fiind benefică ȋmpotriva inflamațiilor

Vei primi o doză bună de antioxidanți bine-cunoscuți, precum vitamina C și manganul. Dar varza strălucește cu adevărat când vine vorba de substanțe chimice vegetale numite fitonutrienți, o forță protectoare a celulelor. Varza roșie, ȋn special, prin conținutul bogat ȋn antocianine poate reduce inflamația. 

  1. Ajută sistemul cardio-vascular 

Din nou, varza roșie, pare să crească nivelurile de beta-caroten, luteină și alți antioxidanți care protejează inima. De asemenea, ajută la scăderea nivelului de LDL oxidat, o formă modificată a colesterolului LDL, acesta fiind cel care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare prin rigidizarea  pereților arterelor. 

  1. Se consideră că un consum regulat al acestei legume, ar putea ajuta la prevenirea cancerului

Mai multe studii sugerează că varza ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Această convingere provine parțial din calitățile antioxidante și antiinflamatorii ale verzei. De asemenea, se datorează unor substanțe numite glucozinolați, substanțe speciale care conțin sulf și pe care corpul nostru le transformă în adevărați luptători împotriva cancerului.

Acestea substanțe se găsesc și în alte legume, inclusiv în varză kale, varză creață, broccoli, varză de Bruxelles și conopidă.

Peste toate avantajele enumerate mai sus, varza proaspătă nu are un cost mare comparativ cu alte legume, așadar, este accesibilă pentru toată lumea. Să aveți poftă!

Sursa: webmed- knowledge transfer

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Sărbătorile și jena din dreapta, sub coaste

Dacă simți așa ceva, sunt mari șanse să fie vezica biliară. Perioada Sărbătorilor ne confruntă frecvent cu probleme ce țin de alimentație și digestie. Vezica...

Refluxul gastro-esofagian, o stare ce poate fi remediata

Refluxul frecvent al conținutului acid al stomacului în esofag poate duce la apariția iritaților de mucoasă esofagiană și instalarea bolii de reflux gastroesofagian -...

Tu cum îți hrănești creierului?

Cu mai bine de 10 ani ȋn urmă, recomandările alimentare pentru adulții sănătoși, ȋn vȃrstă, vizau o combinație a dietei mediteraneene, dietă considerată pentru...

Fără exces de zel cu ȋnghițitul de vitamina D

Vitamina D este importantă pentru oase, mușchi, nervi, sistem imunitar și multe altele. Dar dacă luați prea multă, acest lucru ar putea duce la...

Cum să scapi de kilogramele acumulate ȋn vacanță

Totul se rezumă la planificareCând ai multă kilograme de slăbit, înseamnă să joci pe termen lung. Și în acest timp, te vei confrunta, cu...