De ce spun asta? Pentru că aduce o mulțime de beneficii organismului și chiar dacă nu v-ați plictisit de salata verde, ȋmprieteniți-vă cu varza, fie ea albă sau roșie, sezonul este deschis.
- Este plină de nutrienți și benefică pentru digestie
Varza te ajută să te simți sătul, astfel încât să mănânci mai puțin, are 1 gram de fibre pentru fiecare 10 calorii. De asemenea, ȋți menține un tranzit regulat, poate ajuta la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și la controlul glicemiei, un studiu recent raportȃnd că o dietă bogată în varză reduce șansele de diabet de tip 2. Cei care au urmat cel mai atent dieta nordică, care include și multe legume rădăcinoase, pește, mere, pere, fulgi de ovăz și pâine de secară, au avut cu până la 38% mai puține șanse de a dezvolta boala.
Varza are, de asemenea, nutrienți care mențin mucoasa stomacului și a intestinelor puternică. Sucul său poate ajuta, de asemenea, la vindecarea ulcerelor stomacale. O jumătate de cană de varză are aproximativ o treime din vitamina C de care aveți nevoie pentru o zi. De asemenea, vă oferă doze importante de fibre, folat, potasiu, magneziu, vitaminele A și K.
O poți găti la abur, fierbe, sota sau coace. O poți toca și mȃnca crudă ȋntr-o salată simplă sau combinată cu morcov sau sfeclă roșie rasă. Anumite rețete foloseșc frunzele întregi ca înlocuitor sănătos pentru inimă pentru tortilla sau pâine pentru sandvișuri. Wrap-urile din frunze de salată sau varză sunt modalități excelente de a adăuga nutrienți în timp ce reduci carbohidrații și caloriile.
- Se poate fermenta, devenind astfel și mai sănătoasă
Las-o pur și simplu în propriul suc până când bacteriile încep să se hrănească cu ea. Sună dezgustător? Poate, dar sunt sigură că ai mâncat deja. Se numește varză murată. Pentru o versiune mai picantă și mai exotică, încearcă kimchi, un fel de mâncare popular în Coreea.
Când varza fermentează, produce probiotice naturale care hrănesc bacteriile din intestin. Aceste bacterii ajută organismul să combată germenii, să absoarbă nutrienți, să digere alimentele și să controleze anxietatea.
- Este plină de antioxidanți, fiind benefică ȋmpotriva inflamațiilor
Vei primi o doză bună de antioxidanți bine-cunoscuți, precum vitamina C și manganul. Dar varza strălucește cu adevărat când vine vorba de substanțe chimice vegetale numite fitonutrienți, o forță protectoare a celulelor. Varza roșie, ȋn special, prin conținutul bogat ȋn antocianine poate reduce inflamația.
- Ajută sistemul cardio-vascular
Din nou, varza roșie, pare să crească nivelurile de beta-caroten, luteină și alți antioxidanți care protejează inima. De asemenea, ajută la scăderea nivelului de LDL oxidat, o formă modificată a colesterolului LDL, acesta fiind cel care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare prin rigidizarea pereților arterelor.
- Se consideră că un consum regulat al acestei legume, ar putea ajuta la prevenirea cancerului
Mai multe studii sugerează că varza ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Această convingere provine parțial din calitățile antioxidante și antiinflamatorii ale verzei. De asemenea, se datorează unor substanțe numite glucozinolați, substanțe speciale care conțin sulf și pe care corpul nostru le transformă în adevărați luptători împotriva cancerului.
Acestea substanțe se găsesc și în alte legume, inclusiv în varză kale, varză creață, broccoli, varză de Bruxelles și conopidă.
Peste toate avantajele enumerate mai sus, varza proaspătă nu are un cost mare comparativ cu alte legume, așadar, este accesibilă pentru toată lumea. Să aveți poftă!
Sursa: webmed- knowledge transfer


