Reglarea energetică

Sportivii trebuie să dispună de o cantitate de energie suficientă pentru a putea face față cerințelor unei competiții. De multe ori, observăm că sportivii nu-și construiesc sau nu sunt încurajați să-și construiască resurse de energie în antrenament, consumă foarte multă energie înaintea competiției sau că își risipesc energia în timpul competiției.

Sportivii mobilizează în antrenament 70-80% din energie și în competiție 100%

Observăm deseori faptul că sportivii mobilizează în antrenament 70-80% din maximumul energetic, în timp ce în competiție revendică 100%. Antrenamentele, în general, nu sunt construite pentru a adapta potențialul corpului la 100%. Astfel, este necesar ca psihicul să intre în acțiune. Pentru a putea face față solicitărilor unei competiții, sportivii trebuie să fie învățați să-și mobilizeze psihicul la maximum în anumite antrenamente. Atunci când se apropie competițiile de obiectiv sau sezonul competițional se încearcă reglarea volumului și intensității antrenamentului astfel încât sportivii să poată dispune de cantitatea maximă de energie în competiție. În anumite sporturi, este recomandat ca sportivii să se antreneze mai puțin, dar cu o mobilizare mai mare a resurselor energetice.

Atunci când vizăm o mobilizare energetică, trebuie să avem în vedere faptul că sportivii consumă energie. De multe ori, sportivii consumă prea multe resurse înaintea unei competiții: fie că sunt prea anxioși sau nerăbdători, fie că au o presiune din exterior sau și-au construit așteptări; fie se concentrează prea mult pe competiție; fie sunt supra-stimulați (li se oferă prea mulți stimuli în antrenament, prea multă informație sau informație nouă).

Soluția este aceea de a-și conserva energia cu 1-2 săptămâni înaintea competiției

Acest lucru presupune controlul tensiunilor, intensitate pe perioade scurte, activare numai cu elemente familiare, cunoscute și mobilizarea doar cu câteva ore înaintea competiției. De asemenea, se recomandă construcția de depozite de energie în săptămânile premergătoare competiției: somn suficient și calitativ, utilizarea de tehnici de relaxare active și pasive; umor și plăcere în antrenament. 

De prea multe ori, pregătirea este prea rigidă și riguroasă, impregnată de tensiune, fără a lăsa loc plăcerii și bucuriei sportului.

Este important ca sportivul să se mobilizeze când este necesar și să se relaxeze atunci când activarea nu este esențială.

Nu încercați să vă mobilizați tot timpul sau să vă păstrați permanent activați sau în tensiune pentru că, în felul acesta, rezervoarele energetice vor fi deja consumate atunci când aveți mai mare nevoie de ele.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...

Rolul antrenamentului în sport pentru a atinge succesul

Antrenamentul reprezintă fundația pe care se construiește succesul în sport. Indiferent de talentul natural, abilitățile înnăscute sau experiență, atingerea performanțelor de top și obținerea...

Cum să rămâi calm și stăpân pe tine ca sportiv, în situații stresante

Sportul nu este doar despre capacitățile fizice. În fața unui concurs important sau în situații stresante în mediul competițional sau de antrenament, abilitatea de a rămâne calm și stăpân poate face diferența dintre succes și eșec.

Care sunt elementele principale care diminuează încrederea în sine în cazul sportivilor?

Multe dintre preocupările antrenorilor și părinților în ceea ce privește sportivii țin de încrederea în sine. Într-adevăr încrederea în sine, încrederea în propriile capacități...