Reglarea energetică

Sportivii trebuie să dispună de o cantitate de energie suficientă pentru a putea face față cerințelor unei competiții. De multe ori, observăm că sportivii nu-și construiesc sau nu sunt încurajați să-și construiască resurse de energie în antrenament, consumă foarte multă energie înaintea competiției sau că își risipesc energia în timpul competiției.

Sportivii mobilizează în antrenament 70-80% din energie și în competiție 100%

Observăm deseori faptul că sportivii mobilizează în antrenament 70-80% din maximumul energetic, în timp ce în competiție revendică 100%. Antrenamentele, în general, nu sunt construite pentru a adapta potențialul corpului la 100%. Astfel, este necesar ca psihicul să intre în acțiune. Pentru a putea face față solicitărilor unei competiții, sportivii trebuie să fie învățați să-și mobilizeze psihicul la maximum în anumite antrenamente. Atunci când se apropie competițiile de obiectiv sau sezonul competițional se încearcă reglarea volumului și intensității antrenamentului astfel încât sportivii să poată dispune de cantitatea maximă de energie în competiție. În anumite sporturi, este recomandat ca sportivii să se antreneze mai puțin, dar cu o mobilizare mai mare a resurselor energetice.

Atunci când vizăm o mobilizare energetică, trebuie să avem în vedere faptul că sportivii consumă energie. De multe ori, sportivii consumă prea multe resurse înaintea unei competiții: fie că sunt prea anxioși sau nerăbdători, fie că au o presiune din exterior sau și-au construit așteptări; fie se concentrează prea mult pe competiție; fie sunt supra-stimulați (li se oferă prea mulți stimuli în antrenament, prea multă informație sau informație nouă).

Soluția este aceea de a-și conserva energia cu 1-2 săptămâni înaintea competiției

Acest lucru presupune controlul tensiunilor, intensitate pe perioade scurte, activare numai cu elemente familiare, cunoscute și mobilizarea doar cu câteva ore înaintea competiției. De asemenea, se recomandă construcția de depozite de energie în săptămânile premergătoare competiției: somn suficient și calitativ, utilizarea de tehnici de relaxare active și pasive; umor și plăcere în antrenament. 

De prea multe ori, pregătirea este prea rigidă și riguroasă, impregnată de tensiune, fără a lăsa loc plăcerii și bucuriei sportului.

Este important ca sportivul să se mobilizeze când este necesar și să se relaxeze atunci când activarea nu este esențială.

Nu încercați să vă mobilizați tot timpul sau să vă păstrați permanent activați sau în tensiune pentru că, în felul acesta, rezervoarele energetice vor fi deja consumate atunci când aveți mai mare nevoie de ele.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Stresul parental în sport: De la presiune la suport real pentru copii

Sportul de performanță este o călătorie plină de provocări atât pentru tinerii sportivi, cât și pentru părinții lor. Implicarea părinților poate face diferența între...

Gândire pozitivă: Un atu esențial pentru succesul sportivilor de performanță

Sportul de performanță nu înseamnă doar pregătire fizică intensă și antrenamente riguroase, ci și o componentă mentală puternică. Gândirea pozitivă este un atu esențial...

Cum să gestionăm stresul pentru performanță maximă

Stresul este o parte naturală a vieții, iar reacțiile noastre la acesta pot influența semnificativ performanțele sportive și calitatea vieții. Departe de a fi...

Sustenabilitatea și prevenirea schimbărilor climatice prin sport. Cum proiectele COSR împing granițele pentru un viitor verde.

Sustenabilitatea nu mai este un simplu cuvânt la modă – este un imperativ global, iar sportul, cu puterea sa de a inspira și uni...

Safeguarding la Jocurile Olimpice Paris 2024: Team Romania și crearea unui mediu sigur și valoros

Jocurile Olimpice Paris 2024 au fost un spectacol grandios, marcat nu doar de performanțe sportive incredibile, ci și de o atenție deosebită acordată creării...