Cu mai bine de 10 ani ȋn urmă, recomandările alimentare pentru adulții sănătoși, ȋn vȃrstă, vizau o combinație a dietei mediteraneene, dietă considerată pentru marea masă a nutriționiștilor, dar și a medicilor ca fiind una foarte echilibrată, cu elemente ale dietei DASH. Aceasta din urmă nu ȋnseamnă o nutriție specială, ci un plan alimentar axat pe scăderea riscului de boli cardiovasculare.
Din 2018 vorbim de o recomandare extinsă a dietei MIND – prescurtare de la Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay -, fiind aplicabilă și pentru persoane care au suferit un accident vascular cerebral.
Această dietă a fost concepută pentru a preveni sau încetini declinul cerebral. Studiile arată că reduce riscul de Alzheimer cu 53% la cei care o urmează cu strictețe și cu 35% la cei care o urmează cu mai puțină strictețe.
Alimentele benefice pentru creier sunt legumele, în special cele cu frunze verzi, nucile, fructele de pădure, fasolea, cerealele integrale, peștele, carnea de pasăre, ulei de măsline și ȋncă un aliment ce probabil face să fie iubită această dietă, vinul.
Proteinele
Dieta MIND prevede fasole o dată la două zile, carne de pasăre de două ori pe săptămână și pește o dată pe săptămână. Sau se poate prepara chili cu fasole și curcan pentru câteva zile. Toate aceste alimente sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi saturate, fiind bune atât pentru sănătatea generală, cât și pentru sănătatea creierului.
Legumele și cerealele
Veți avea nevoie de o salată, o altă legumă și trei porții de cereale integrale în fiecare zi. Orice legumă este potrivită, dar varza verde, varza kale și spanacul sunt considerate a fi ideale. Deși există puține cercetări privind funcția creierului și cerealele, o parte din știința din spatele dietei MIND ar putea include modul în care alimentele interacționează. Cercetătorii încă încearcă să afle de ce combinația funcționează atât de bine.
Nucile și fructele de pădure
Sunt gustări ideale – ambele au fost asociate cu o sănătate mai bună a creierului. Afinele și căpșunile, în special, ajută la menținerea funcționării optime a creierului și pot încetini simptomele legate de Alzheimer.
Vinul
Mai multe studii au demonstrat că vinul îmbunătățește sănătatea creierului și ajută la protejarea împotriva bolii Alzheimer. De obicei, este vorba de un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați. Mai mult decât atât poate avea efecte negative asupra sănătății creierului și te poate face mai predispus la demență. Cheia este moderația.
Uleiul de măsline
Este delicios pe pâine sau adăugat ȋn salată, paste, legume fierte și multe alte combinații alimentare. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește funcția creierului pe termen lung și protejează împotriva demenței.
Grupuri de alimente considerate nesănătoase ȋn dieta MIND
În mod specific – carnea procesată, untul și margarina, brânza grasă, produsele de patiserie și dulciurile, precum și mâncarea prăjită sau fast-food. Limitările se referă la un consum de mai puțin de 4 porții pe săptămână de carne roșie, mai puțin de o lingură de unt pe zi și mai puțin de o porție pe săptămână din fiecare dintre următoarele: brânză integrală, mâncare prăjită și fast-food.
Pentru o abordare personalizată a alimentației apelați la recomandările medicului nutriționist.
Sursa: webmed – knowledge transfer


